Sosyal Medya

ANAR açıkladı: Yeni kurulacak partilerin şansı var mı?

Yavuz Oğhan'dan Bidebunudinle programına katılan ANAR Genel Müdürü İbrahim Uslu, kurulması muhtemel partilerin oy potansiyelini değerlendirdi. Uslu, "Yeni patiler ümitsiz vaka değil. Seçmenin önemli bir kesiminin hala parti değiştirme potansiyeli mevcut" dedi.



RS FM'de yayınlanan Yavuz OÄŸhan'dan Bidebunudinle programına katılan ANAR Genel Müdürü Ä°brahim Uslu, Ali Babacan ve Ahmet DavutoÄŸlu gibi isimlerin kuracağı iddia edilen yeni partilerin oy potansiyelini deÄŸerlendirdi.
Yeni partilerin oy alma ÅŸansının, içinde bulunulan atmosfere baÄŸlı olduÄŸunu söyleyen Uslu, "Seçmen hiçbir zaman bir an önce parti kurun da biz de oy verelim demiyor. Burada önemli olan ÅŸu. Bazı atmosferler vardır ki yeni parti için hiç uygun bir zemin deÄŸildir, bazen de uygun bir zemin ortaya çıkabilir. Seçmenin mevcut partilerle ilgili kanaatlerine ve tercih ettiÄŸi parti ile ilgili bir mutsuzluk yaÅŸayıp yaÅŸamadığına bakmak gerekir" diye konuÅŸtu.
 
'KENDÄ°SÄ°NÄ° HÄ°ÇBÄ°R PARTÄ°YE AÄ°T HÄ°SSETMEYEN SEÇMEN VAR'
 
Bugünkü durumu deÄŸerlendiren Uslu, "Seçmenin yüzde 20'si yakın zamana kadar sadakatsiz seçmenlerden oluÅŸuyordu. Bunlar her seçimde farklı partiler deniyorlar. Bu eÄŸilim referandumdan bu tarafa güçlenmeye baÅŸladı. Seçmenin yüzde 25'e yakını bir önce oy verdiÄŸi partiyi tercih etmiyor. Dolayısıyla bu yeni kurulacak partiler için bir potansiyel. Bir de yüzde 10 civarında kendisini hiçbir partiye ait hissetmeyen seçmen var." dedi.
 
'GENÇLER YENÄ° PARTÄ°LERE YÖNELEBÄ°LÄ°R'
 
Ebeveynlerine benzer oy verme eÄŸiliminin de son zamanlarda düÅŸtüÄŸini belirten Uslu,  "Gençler artık siyasal tutumlarını ebeveynlerinden çok baÅŸka mecralardan edinebiliyorlar. Dolayısıyla yeni seçmenlerin ebeveynleri gibi davranacaklarını varsaymamız için de elimizde bir neden yok. Bunlar da yeni partilere yönelebilirler." açıklamasını yaptı.
2-3 seçimdir aynı partiye oy verdiÄŸi halde partisinden mutsuz olan bir kesimin de var olduÄŸunu ifade eden ANAR Genel Müdürü, "Bunların hepsini topladığımızda seçmenin yaklaşık yüzde 50'si yapıyor. Yani seçmenin yaklaşık yüzde 50'si parti tercihini deÄŸiÅŸtirme potansiyeline sahip. Bu durum mevcut kurumsal partilerin önünde bir tehdit, yeni partiler için de bir fırsat olarak görünüyor" dedi.
 
Bu potansiyele sahip seçmenlerin hepsinin gidip yeni partiye oy vereceÄŸi gibi bir durum olmadığını da söyleyen Ä°brahim Uslu, "Elbetteki yüzde 50'nin bir kısmı mevcut partilere yönelecektir, bir kısmı da yeni partiye oy verecektir" diye konuÅŸtu.
 
'SEÇMENÄ°N PARTÄ° DEĞİŞTÄ°RME POTANSÄ°YELÄ° MEVCUT'
 
Partilerine sadık olan seçmenin yeni kurulacak partilere yönelme potansiyelini de deÄŸerlendiren Uslu, "Bu, partilerin seçim dönemi öncesindeki performanslarına, vaatlerine, kadrolarına göre ÅŸekillenecektir. Åžu an için kesin olan ise bazı seçmen gruplarının mutsuz olduÄŸu ve bir kısmının da zaten kendilerini ait hissettikleri bir parti olmadığı. Dolayısı ile yeni partiler için ümitsiz vaka diyemeyiz. Seçmenin önemli bir kesiminin hala parti deÄŸiÅŸtirme potansiyeli mevcut." ifadelerini kullandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.