Sosyal Medya

Güncel

Kommersant: Erdoğan, S-400 sevkiyatıyla Batı’ya karşı zafer kazandı

Kommersant’ta yer alan bir makalede Batı’nın baskılarına rağmen S-400 füze savunma sistemlerinin sevkiyatının başlaması ile ilgili olarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Batı’nın etkisine karşı zafer kazandığı değerlendirmesinde bulunuldu.



S-400 füze savunma sistemlerinin parçalarının bir bölümü Ankara’ya iniÅŸ yaptı ve böylece Rusya ile olan anlaÅŸma gerçekleÅŸtirilmeye baÅŸlandı. ABD ve NATO ülkeleri  anlaÅŸmanın gerçekleÅŸtirilmesine ÅŸiddetle karşıydı, ancak Batı’nın baskıları sevkiyatın yapılmasını engelleyemedi. Kommersant FM siyaset yorumcusu Dmitriy Drize’ye göre, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, bu ÅŸekilde Batı’nın etkisine karşı taktiksel bir zafer kazandı.
AnlaÅŸmanın siyasi açıdan büyük önem taşıdığını vurgulayan Drize “ABD ve bizzat (ABD BaÅŸkanı) Donald Trump yaptırım tehdidiyle sevkiyatı engellemeye çalıştı, ancak her ÅŸeye raÄŸmen sistemler Türkiye topraklarına getirildi. Batılı partnerler endiÅŸe duyuyor, NATO rahatsızlığını bildiriyor. Kilit bir partner olarak Ankara, ABD’nin düÅŸmanı deÄŸilse de rakibinden silah satın alıyor” ifadelerini kullandı.
 
Drize, S-400’lerin Ankara ya da benzeri baÅŸka bir noktasını saldırılardan koruma imkânı vereceÄŸine dikkat çekti.
 
S-400 sevkiyatını ErdoÄŸan’ın marifeti olarak tanımlayan yazara göre, CumhurbaÅŸkanı, Trump’ın hücumuna raÄŸmen kararında diretti ve onu pes etmek zorunda bıraktı.
“S-400, ErdoÄŸan için özellikle de bir siyasi zafer” diyen yazar “Türkiye’nin ABD ve Avrupa ile son zamanlarda zor iliÅŸkileri oldu. Washington sürekli baskı yapıp Suriye’de Kürtleri destekliyor, Ankara’nın 2016’daki darbenin planlayıcısı olarak gördüÄŸü Fetullah Gülen’i vermeyi reddediyor. Avrupa, özellikle Almanya sürekli kendi kurallarını dayatıyor” yorumunda bulundu.
 
Öte yandan, Rusya ise çok kârlı koÅŸullarda gerçekten de iyi sistemler teklif ediyor. S-400’lere raÄŸmen Batı’nın yörüngesinde kalmaya devam etse de, onları kendisini de hesaba katmak zorunda bırakıyor. ErdoÄŸan Türkiye’nin coÄŸrafi konum bakımından bölgedeki kilit bir aktör, Avrupa ile Asya arasındaki bir köprü olduÄŸunu çok iyi biliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.