Sosyal Medya

Güncel

Suudi Arabistan'dan Türkiye'ye boykot çağrısı

Türkiye'nin İstanbul konsolosluğunda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın katillerinin bulunması için sarf ettiği çabaya Suudi Arabistan'dan boykot ile karşılık verildi. Cinayet sonrası ülkede "Türkiye'ye gitmeyin" çağrısı yapıldı.



Suudi Arabistan'da halka, gazeteci Cemil Kaşıkçı cinayetinin arka planını araÅŸtırmaya devam eden Türkiye'nin boykot edilmesi ve bu ülkeye tatile gidilmemesi çaÄŸrısında bulunuluyor. Her yıl yüz binlerce Suudi turistin ziyaret ettiÄŸi Türkiye'nin tatil için seçilmemesi konusunda milliyetçi ve iktidar yanlısı medyada yayınlar yapılıyor.
 
Fransız haber ajansı AFP, son aylarda birçok medya kuruluÅŸunda "Türkiye'ye gitmeyin", "Türkiye güvenli deÄŸil" gibi manÅŸetlerin çıktığını aktarıyor. El Arabiya'nın da aralarında olduÄŸu haber kanallarının Ankara'daki Suudi Arabistan BüyükelçiliÄŸi'nin Türkiye'de artan pasaport hırsızlığı ve ufak suçlar nedeniyle yaptığı uyarıları yayınladığı belirtiliyor.
 
5 AYDA YÜZDE 30 DÜÅžÜÅž
 
Haberde ayrıca, Suudi Arabistan'dan Türkiye'ye gidenlerinin sayısının 2019'un ilk beÅŸ ayında yüzde 30 düÅŸtüÄŸü de belirtiliyor. AFP'ye konuÅŸan genç bir Riyadlı, Türkiye'ye gitmeyi neden tercih etmediÄŸini "GüvenliÄŸimi önemsiyorum" sözleri ile özetledi.
 
2018'de yapılan bir araÅŸtırmaya göre Suudiler Türkiye'de geçirdikleri her gün ortalama 500 dolar harcıyor.
 
Türkiye'ye yönelik boykot çaÄŸrısı turizmle sınırlı deÄŸil, Suudilerin Türk malı ürünlerin tüketimi konusunda da benzer bir duruÅŸ izlemesi isteniyor.
 
Riyad'ın Ticaret Odası BaÅŸkanı Ajlan al-Ajlan geçtiÄŸimiz ay Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, "Türk liderliÄŸi ve Recep Tayyip ErdoÄŸan düÅŸmanlığa devam ettikçe ve Krallık'ı hedef almayı sürdürdükçe, her zamankinden daha çok boykot çaÄŸrısı yapıyoruz, her alanda. Ticaret, iÅŸ gücü ve Tük ÅŸirketleriyle anlaÅŸmalar..." ifadesine yer verdi.
 
Avrupa ve Amerikan Çalışmaları Enstitüsü'nden Suudi Arabistan Uzmanı Quentin de Pimodan, Suudi Arabistan'ın ÅŸu anki Türkiye politikası ile bir taÅŸla iki kuÅŸ vurduÄŸu görüÅŸünde. De Pimodan, Riyad'ın hem Türkiye'nin Suudi turistlerden ekonomik fayda saÄŸlamasını önlediÄŸini hem de Suudileri kendi ülkelerinde para harcamaya yönlendirdiÄŸini söylüyor.
 
EMLAK SATIÅžLARI ETKÄ°LENDÄ° MÄ°?
 
Turizmde görülen düÅŸüÅŸ, Suudi yatırımcıların Türkiye'deki emlak yatırımlarını etkilememiÅŸe benziyor. Washington'daki Arap Körfez Ülkeleri Enstitüsü'nden Hüseyin Ä°biÅŸ, "Suudi yatırımcıların toplu pazar göçü ile halihazırda zorluk çeken emlak piyasası daha da zarar görebilir. Bu Riyad'ın henüz ateÅŸlemediÄŸi bir silah" deÄŸerlendirmesini yapıyor.
 
Bu yıl Ocak-Mayıs arasında Suudi vatandaÅŸlarına satışı yapılan mülk sayısının 992 olduÄŸu belirtiliyor. GeçtiÄŸimiz yılın aynı döneminde bu rakam 977 idi.
 
KAÅžIKÇI CÄ°NAYETÄ° ETKÄ°LÄ° OLDU
 
Suudi Arabistan-Türkiye iliÅŸkilerinde son dönemde yaÅŸanan gerginliÄŸin arkasında Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın, geçtiÄŸimiz yıl 2 Ekim'de Suudi Arabistan'ın Ä°stanbul KonsolosluÄŸunda öldürülmesi yatıyor.
 
Türkiye Kaşıkçı'nın ölümünün aydınlatılması ve Riyad üzerinde baskının artırılması için uluslararası çapta kampanya yürütmüÅŸtü.
 
Cinayete iliÅŸkin soruÅŸturma yürüten Suudi savcı, Kaşıkçı'nın bedeninin parçalara ayrılarak konsolosluk binasından çıkarıldığını açıklamıştı. Riyad'ın yürüttüÄŸü soruÅŸturmada Suudi Arabistan'ın Veliat Prensi Muhammed bin Selman aklanırken, yaklaşık yirmi kiÅŸinin yargılandığı davada beÅŸ kiÅŸi hakkında idam cezası istenmiÅŸti. Amerikan basını, CIA'in cinayet emrini büyük ihtimalle Veliaht Prens tarafından verildiÄŸi tespitinde bulunduÄŸunu bildirmiÅŸti.
 
Suudi Arabistan ve Türkiye iliÅŸkilerinde bir diÄŸer anlaÅŸmazlığın kaynağını, Ankara'nın Müslüman KardeÅŸlere verdiÄŸi destek oluÅŸturuyor. Suudi Arabistan, Mısır'da Mübarek sonrası dönemde iktidara gelen ve ordu darbesi ile devrilen Müslüman KardeÅŸleri varlığına tehdit olarak görüyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.