Sosyal Medya

Güncel

Kaymakam Safitürk'ün şehit edilmesine ilişkin dava yeniden başladı

Mardin'in Derik Kaymakamı Muhammet Fatih Safitürk'ün şehit edilmesine ilişkin davada yerel mahkemece haklarında beraat kararı verilen 8 sanığın, Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesinde yeniden yargılanmasına başlandı.



3. Ceza Dairesinde görülen duruÅŸmaya, tutuksuz sanıklar Tahsin ErdaÅŸ, Devran Aslan, Fikret BaÄŸi, Vedat Erol, Zuhal Dalçin, Zinet ErdaÅŸ, Mehmet Deniz ve avukatları katıldı. Sanık Nursel Eser ise duruÅŸmaya gelmedi.
 
Ä°çiÅŸleri Bakanlığı ve Mardin ValiliÄŸinden temsilcilerin hazır bulunduÄŸu duruÅŸmayı, ÅŸehit kaymakamın babası Asım Safitürk ve yakınları ile Gaziantep Valisi Davut Gül, Derik Kaymakamı Hakan Kafkas, Åžahinbey Belediye BaÅŸkanı Mehmet TahmazoÄŸlu ve vali yardımcıları da izledi.
 
Mahkeme BaÅŸkanı Bayram Korkmaz, sanıkların yerel mahkemece beraatlerine karar verildiÄŸini, cumhuriyet baÅŸsavcılığı ve ÅŸehit yakınlarının itirazı üzerine yapılan inceleme sonucu da yeniden yargılanmalarına hükmedildiÄŸini hatırlatarak, sanıklara söz hakkı verdi.
 
Sanık Zinet ErdaÅŸ, olayla ilgili daha önce verdiÄŸi savunmaları tekrar ettiÄŸini belirterek, suçsuz olduÄŸunu ve herhangi bir olaya karışmadığını savundu.
 
Mahkeme BaÅŸkanı Korkmaz'ın, sanık Devran Aslan'ın soruÅŸturma sırasında "kargo paketiyle bomba geleceÄŸine dair" beyanda bulunduÄŸunu hatırlatması üzerine, sanık ErdaÅŸ, Aslan'ın söylediklerinin gerçeÄŸi yansıtmadığını öne sürdü.
 
Sanık Zuhal Dalçin ise olaylarla ilgisinin bulunmadığını öne sürerek, sanık Devran Aslan'ın soruÅŸturma sırasındaki ifadelerini kabul etmediÄŸini kaydetti.
 
Sanık Fikret BaÄŸi de ÅŸehit Kaymakam Safitürk'ün sekreteri olduÄŸunu, patlamada ölümden döndüÄŸünü belirterek, "Sayın kaymakama böyle bir hainliÄŸi yapacak kadar cahil deÄŸilim." dedi.
 
BaÅŸkan Korkmaz'ın "X-raydan geçiyor musunuz?" diye sorması üzerine BaÄŸi, "Bütün personel geçiyordu, ben de geçiyordum. Hendek olaylarından itibaren geçiyorduk." yanıtını verdi.
 
Sanık BaÄŸi, Korkmaz'ın "Odaya senden baÅŸka kimse girdi mi" diye sorması üzerine, ÅŸunları söyledi:
 
"Olaydan bir gün önce, Kaymakam Bey izindeyken, Kaymakamlık Yazı Ä°ÅŸleri Müdürü Tahsin ErdaÅŸ, saat 13.00 sıralarında Kaymakam Beyin odasından haritayı almak istedi. 3-4 dakika içeride yalnız kaldı. Yine diÄŸer sanık Nursel Eser, olaydan önceki gün parmağını yaraladığında 'kolonya ihtiyacı olduÄŸunu' söyledi. Ben de kendisine Kaymakam Beyin odasında olduÄŸunu söyledim, o da içeri girip kolonyayı alıp çıktı."
 
Sanık Devran Aslan da psikolojik tedavi gördüÄŸünü, panik atak hastalığı bulunduÄŸunu belirterek, "kargoyla patlayıcı geleceÄŸi' yönündeki ifadeyi emniyette baskı altında verdiÄŸini iddia etti.
 
KARGOYU TESLÄ°M ALDIM
 
Mahkeme BaÅŸkanı Korkmaz'ın "Cumhuriyet savcısında da aynı ÅŸeyi söylemiÅŸsin. Savcıda mı sana baskı yaptı?" diye sorması üzerine sanık Aslan, ilaçlarını kullanmadığı için rahatsızlandığını öne sürdü. Aslan, sözlerini ÅŸöyle devam etti:
 
"DoÄŸrusu, 8 Kasım 2016 günü, yazı iÅŸleri ÅŸefi Åžerif, beni yanına çağırarak, kargodan bir paket geleceÄŸini söyleyerek, teslim almamı istedi. Ben de sanık Åžerif'e ait kargoyu teslim aldım. Bu paketi alarak, Åžerif'e telim ettim. X-ray cihazından da geçtim. 9 Kasım'da yine normal mesaide iÅŸime geldim. Åžerif'in görevlendirmesiyle Fikret'in çocuÄŸunu hastaneye götürmesi nedeniyle saat 12.00'ye kadar sekreterlik odasında bulundum. Odanın anahtarını Fikret bana vermiÅŸti."
 
Åžehit kardeÅŸinin bulunduÄŸunu hatırlatan sanık Mehmet Deniz ise kendisinin de maÄŸdur ve suçsuz olduÄŸunu savundu.
 
Mahkeme BaÅŸkanı Bayram Korkmaz'ın "Olaydan bir gün sonra telefonunu mu deÄŸiÅŸtirdin?" sorusu üzerine sanık Deniz, önceki operatörün iyi çekmemesi nedeniyle deÄŸiÅŸtirdiÄŸini söyledi.
 
Sanık Deniz, "Olaydan sonra telefonun neden kapalıydı?" diye sorulması üzerine de telefonunun çekmediÄŸini aktararak, olayla herhangi bir baÄŸlantısının olmadığını iddia etti.
 
MüÅŸteki avukatının ÅŸu an kullandığı hattı ve telefonu sorması üzerine de sanık Deniz, "En son cezaevinden çıktıktan sonra yeni bir hat ve yeni bir telefon aldım. Olaylarla ilgisi yoktur. Beraatimi isterim." diye konuÅŸtu.
 
DiÄŸer sanıklar da olayla ilgilerinin bulunmadığını öne sürdü.
 
Åžehit Kaymakam Muhammet Fatih Safitürk'ün babası Asım Safitürk de "OÄŸlum öldüÄŸünden beri kanayan yaram devam etmektedir. 3 senedir uyku uyumuyorum. Bu vatanın evladıyım, vatanıma hayranım. 78 yaşındayım vatan için her an hazırım. Adaletin tecelli etmesini istiyorum." ifadesini kullandı.
 
Safitürk, konuÅŸmasının ardından bir süre gözyaşı döktü.
 
Åžehidin aÄŸabeyi Ali Haydar Safitürk de kardeÅŸinin görev süresince sürekli tehdit edildiÄŸini kaydederek, olayın faillerinin cezalandırılmasını talep etti.
 
Mahkeme heyeti, bazı tanıkların dinlenmesine ve eksik hususların giderilmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.
 
ADALET YERÄ°NÄ° BULACAK
 
Asım Safitürk, duruÅŸma sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, hakkın, adaletin eninde sonunda yerini bulacağına inandığını belirtti.
 
Åžehidin aÄŸabeyi Ali Haydar Safitürk, eylemin profesyonelce yapıldığını dile getirerek, ÅŸunları kaydetti:
 
"Kaymakamdan baÅŸka kimse yara dahi almamış. Kaymakam yalnız olduÄŸu, yanına girip çıkan kimse olmadığı anda bombanın patlatıldığı bir olayın failinin bir tane olamayacağı açıktı. Yerel mahkemenin kararıyla yıkıldık ama bugün bu kararın deÄŸiÅŸeceÄŸini, bir takım ÅŸüphelerin aydınlanacağını gördük. Özetle bu olayın faili bir kiÅŸi olamaz. Yeniden failin tespit edilmesi için ciddi bir çalışmanın yapılacak olduÄŸunu görmekle biraz olsun rahatladık."
 
Ailenin avukatı Erhan Dursun da yerel mahkemenin beraat kararlarına ailenin de toplumun da üzüldüÄŸünü belirterek, "Yerel mahkemenin kararında bir tek sanığa ceza tertip yoluna gidilmiÅŸti. Bizim adalete inancımız tam. Tüm itirazlarımızla birlikte bölge adliye mahkemesine tevzi tahkikat taleplerimizi ilettik. Bundan sonra delillerimiz toplanacak, inÅŸallah ÅŸehidimizin kanı yerde kalmayacak diye ümit ediyoruz." diye konuÅŸtu.
 
SAFÄ°TÜRK'ÜN ÅžEHÄ°T EDÄ°LMESÄ°
 
Mardin'in Derik ilçesinde 10 Kasım 2016'da makam odasında PKK'lı teröristlerce el yapımı patlayıcıyla düzenlenen saldırıda, Ä°çiÅŸleri Bakanlığınca Belediye BaÅŸkan Vekili olarak görevlendirilen Kaymakam Muhammed Fatih Safitürk, ağır yaralanmış, kaldırıldığı hastanede 11 Kasım 2016 günü ÅŸehit olmuÅŸtu. Saldırıda, Safitürk'ün ÅŸoförü Mustafa Dinçer de yaralanmıştı.
 
Mardin'de, 22 Ekim 2018'deki karar duruÅŸmasında, sanık Åžerif MesutoÄŸlu, "devletin birliÄŸi ve ülke bütünlüÄŸünü bozmak", "kiÅŸiyi yerine getirdiÄŸi kamu görevi nedeniyle tasarlayarak öldürmek", "kiÅŸiyi yerine getirdiÄŸi kamu görevi nedeniyle tasarlayarak öldürmeye teÅŸebbüs etmek" ve "patlayıcı madde bulundurmak" suçlarından 2 kez ağırlaÅŸtırılmış müebbet ile 28 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
 
Sanıklardan Kaymakamlık eski Yazı Ä°ÅŸleri Müdürü Tahsin ErdaÅŸ'a ise "ateÅŸli silahlar ve bıçaklar ile diÄŸer aletler hakkındaki kanuna muhalefet" suçundan 1 yıl, aynı suçtan sanıklar Ahmet Deniz ve Fikret Deniz'e ise 5 yıl hapis cezası ile 20 bin lira adli para cezası verilmiÅŸti.
 
Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi, 11 Mart'ta yerel mahkemece 4 sanığa verilen cezayı hukuka uygun bulmuÅŸ, beraat eden 8 sanığın ise yeniden yargılanmasına hükmetmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.