Sosyal Medya

Güncel

Eski BM Genel Sekreteri Moon'dan Bangladeş açıklaması

Eski Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, Myanmar'daki baskı ve zulümden kaçan yüz binlerce Arakanlı Müslümanın sığındığı Bangladeş'in, bu kadar çok sayıda mülteciye uzun süre ev sahipliği yapamayacağı konusunda uyarıda bulundu ve Myanmar hükümetine konuya ilişkin sorumluluk alma çağrısı yaptı.



BangladeÅŸ Sangbad Sangstha haber ajansına göre, Cox's Bazar kentinde, Arakanlı Müslümanların kaldığı bir kampı ziyaret eden Moon, yüz binlerce Arakanlı Müslümana kapılarını açan BangladeÅŸ için "bu kadar çok mültecinin yükünün er geç kaldırılamaz bir hal alacağı" konusundaki endiÅŸelerini dile getirdi.

Moon, "BangladeÅŸ'in bu kadar çok sayıda Arakanlı Müslümana uzun süre ev sahipliÄŸi yapması mümkün deÄŸil." ifadesini kullandı.

Myanmar'ı, zorla yerinden edilen Arakan halkının kendi topraklarına geri dönmesi konusundaki gönülsüzlüÄŸü nedeniyle eleÅŸtiren Moon, Arakanlı Müslümanların güvenli ve onurlu bir ÅŸekilde evlerine geri dönmesinin, devam eden insani krizin çözümü için bir zorunluluk olduÄŸunu vurguladı.

Moon, "Myanmar hükümeti, Arakanlı Müslümanların korku ve zulüm olmadan topraklarına geri dönebilmeleri için çok daha fazlasını yapmalı." dedi.

Moon'a ziyareti sırasında eÅŸlik eden Dünya Bankası Üst Yöneticisi Kristalina Georgieva, BangladeÅŸ'in, zulme uÄŸrayan Arakanlı Müslümanlara gösterdiÄŸi cömertliÄŸe övgüde bulunarak, "BangladeÅŸ, Arakanlı Müslümanlara ülkenin sınırlarını açarken, halkı da gönüllerini açtı." ifadesini kullandı. 

BM Ä°nsan Hakları Yüksek Komiser (OHCHR) Yardımcısı Kate Gilmore, BM Ä°nsan Hakları Konseyi'nin 41. oturumunda yaptığı konuÅŸmada, Arakanlı Müslümanların vatandaÅŸlık statülerinin tanınması için Myanmar hükümetine "acil adımlar" atması çaÄŸrısında bulunmuÅŸtu.

Myanmar'daki zulümden kaçarak BangladeÅŸ'e sığınmak zorunda kalan Arakanlı Müslümanların dönüÅŸü için Myanmar hükümetiyle BM arasında imzalanan protokolün, 28 Mayıs'ta bir yıl daha uzatıldığını anımsatan Gilmore, dönüÅŸler için Myanmar'da elveriÅŸli ÅŸartların henüz oluÅŸmadığını belirtmiÅŸti.

 

ARAKANLI MÜSLÜMANLARA SOYKIRIM

BM'ye göre, 25 AÄŸustos 2017'den sonra Arakan'dan kaçmak zorunda kalarak BangladeÅŸ'e sığınanların sayısı 700 bini aÅŸtı. Uluslararası insan hakları kuruluÅŸları, yayınladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiÄŸini kanıtladı.

Arakanlıların topraklarına dönüÅŸü için Myanmar ve BangladeÅŸ hükümetleri arasındaki anlaÅŸma, yerinden edilenlerin durumunu belgelendirmeleri mümkün olmadığı için uygulamada iÅŸlevsiz kalıyor.

BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik ÅŸiddeti "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak adlandırıyor.

Uluslararası medya ve kuruluÅŸların, Arakan eyaletine giriÅŸini ciddi oranda kısıtlayan Myanmar hükümeti, bugüne kadar Arakanlı Müslümanların dönüÅŸlerine iliÅŸkin verdiÄŸi sözleri de yerine getirmedi.

BangladeÅŸ'e sığınan Arakanlı Müslümanlar ve insan hakları örgütleri, gerekli güvenli ortam saÄŸlanmadan bu kiÅŸilerin Myanmar'a dönmelerinin, yeni bir etnik temizliÄŸe yol açacağı endiÅŸesini taşıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.