Sosyal Medya

Güncel

Hüseyin Akın: Aile evden gidiyorsa kabahat kimin?

Hüseyin Akın- Milli Gazete



Aile elden deÄŸil evden gidiyormuÅŸ. Devlet aileye sahip çıkmalıymış. Kültür emperyalistleri boÅŸ durmuyor çocuklarımızın kafasına giriyorlarmış. Ä°yi de sen ne güne duruyorsun? O vakit “kendine gel ve evine dön” demezler mi adama? Derler elbet.
 
Anne ve baba olarak sen varken senin çocuÄŸuna emin ol kimse bir ÅŸey yapamaz. Yapıyorsa ÅŸayet, sen orada olmadığın içindir. Uzun iÅŸ gezilerinden, uzun siyasi tartışmalardan, borsa endeksinden ve döviz kurlarından başını kaldırmadığın içindir.
 
Anne isen hiç suçluyu baÅŸka yerde arama. ÇocuÄŸunu yarış atı yapan sensin. Puanı en yüksek okulları kazanması için gösterdiÄŸin çaba ve stresi acaba aile ve memleket deÄŸerlerini, dinî hasletleri öÄŸretmek için gösterdin mi? Yaz Kur’an kurslarında Elif Cüzü’nü bitirip Kur’an’a geçmesini, üç beÅŸ namaz suresini yarım yamalak öÄŸrenmesini yeterli saymadın mı? Ne kanaati öÄŸrettin ne sabrı ve muhabbeti. Varsa yoksa baÅŸkalarının çocuÄŸundan geri kalmasın için uÄŸraÅŸtın. “Çocuklarımız dört bir yana savruluyor” diye birileri hep bir ağızdan bağırmadığı takdirde belki de hiç ÅŸikâyetçi olmayacaktın durumdan.
 
Nasıl bir aile istiyorsanız ailenizi o ÅŸekilde yoÄŸurma ve eÄŸitme özgürlüÄŸüne sahipsiniz. Elbette dış cereyanlar olacaktır. Kapını ve pencereni iyi kapatmalısın o halde. Muhafazakârlığınızın hiç olmazsa bu yönde bir sahiciliÄŸi olsun. Çoluk çocuÄŸunuzu muhafaza edip onlara mukayyet olun. Mesele sadece kendi çoluk çocuÄŸumuz deÄŸil elbette, baÅŸkalarının çoluk çocuÄŸu da mesuliyetimiz dâhilinde. Ä°yi de daha doÄŸru düzgün kapımızın önünü süpürmeden mi?
 
Çocuklarınıza verdiÄŸiniz ÅŸeyler sivrilmiÅŸ zekâ, hudutsuz özgüven, olaÄŸanüstü baÅŸarı ve sonsuz galibiyetten ibaretse bu özelliklerin çocuÄŸunuzu ulaÅŸtırdığı dünyayı yadırgama hakkınız yok demektir. KomÅŸuluk iliÅŸkisine girmeden komÅŸuluÄŸun faziletlerini, akrabalık baÄŸlarını geliÅŸtirmeden sıla-i rahim bilincini, israf ve çılgınca tüketime son vermeden elindekiyle yetinmeyi çocuklarınıza öÄŸretmeye kalkmanızın hiçbir karşılığı olmayacağını bilmelisiniz.
 
Tabi ki devlet aileyi koruyacak, aile deÄŸerlerini geliÅŸtirecek; fakat devlet evimizin kapısını kapattıktan sonra dışarıdadır. Devleti de çocuÄŸuna öÄŸretecek olan sensin. Karı-koca olarak birbirinize ideal eÅŸ olabilirsiniz; ama bu yetmez, çocuklarınıza da iyi bir anne ve baba olmanız gerekir. Bu yaÅŸtan sonra devlete analık-babalık yaptırmaya kalkmayın.
 
ÇOK YÖNLÜ TRAFİĞİN MAGANDALARI
 
BaÄŸlandığınız inançlar bütünü sizi en ufak ÅŸeylerde bile dizginleyemiyorsa muhasebenizi yapın. Normal durumlarda bile burnundan soluyarak hareket edenleri anlamamız mümkün deÄŸil. Öfke kontrolünden falan bahsetmiyorum. Ortada öfkelenecek bir ÅŸey olmadığı halde basit meselelerde bile kıyamet koparan, sövüp sayan, yakıp yıkan insanların sayısı o kadar çoÄŸaldı ki.
 
Mesela adamın arabasına biniyorsunuz daha sokağı döner dönmez baÅŸlıyor saÄŸlı sollu gelip geçen sürücülere saydırmaya. Ne anası kalıyor ne sülalesi. Belki de küfür yiyenler de ona küfür yaÄŸdırıyorlardır.
 
Ä°nsanlar sanıyorlar ki insan-insana medeni iletiÅŸim sadece oturup konuÅŸurken geçerli olan bir ÅŸeydir. Hâlbuki arabada, direksiyonun başında olmak seyri sefer halinde olan insanlara karşı nezaketsiz davranmayı hiç gerektirmez.
 
Pendik’te bir ailenin trafikte maruz kaldığı korkunç muameleyi duymayan kalmadı. Daha bir hafta öncesinde aynı güzergâhta benzer bir olaya ÅŸahit olmuÅŸ ve ÅŸaşırıp kalmıştım. Arkadan lüks bir spor araba öndeki seyir halinde otomobile hafifçe çarptı. Jipin sürücüsü adam daha ne olup bittiÄŸini bile görmeden baÅŸladı öndeki çarptığı arabanın sürücüsünün yedi kat sülalesine sövmeye. Hâlbuki sövmeyi gerektirecek saniyelik bir diyalog bile yaÅŸanmış deÄŸildi. Ä°ki arabada da önemli bir hasar yoktu. Merak edip acaba ne hasar var diye arabaya doÄŸru yaklaÅŸtığımda her iki arabada da kayda deÄŸer bir hasar görememiÅŸtim. Hasar önündeki otomobile arkadan çarpan ve bir taraftan da cüssesinin verdiÄŸi cesaretle aÄŸza alınmayacak küfürler savuran lüks jipin görgüsüz sürücüsündeydi.
 
Bu trafik magandalığı dediÄŸimiz ÅŸey ne kadar da internette sosyal medyada ona buna hakaret edip saklanan yüzü maskeli, sahte hesaplı ÅŸahıslara benziyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.