Sosyal Medya

Özel / Analiz Haber

Birilerinin iddia ettiÄŸi gibi eÅŸcinsellik doÄŸuÅŸtan/genetik mi?

Hayır, eşcinsellik genetik değildir. Eşcinselliğin genetik olduğuna dair bilimsel bir kanıt yoktur.



EÅŸcinsellik psikolojinin/psikiyatrinin kurucu öncülerinden Freud’un tanımı ile ‘’psikoseksüel bir immatürite’’ yani bireyin psikoseksüel açıdan geliÅŸememesi/olgunlaÅŸamamasıdır. CinselliÄŸin olgunlaÅŸmamış evreleri olan oral-anal döneme takılıp kalması(fiksasyon) veya geri dönmesidir(regresyon)(Freud, 1908,1910,1935). 
.
Peki ‘’eÅŸcinsellerin beyinleri farklıdır, onlar bu nedenle eÅŸcinsel oluyorlar vs’’ ÅŸeklindeki iddialar hakkında ne söylenebilir? 
.
EÅŸcinselliÄŸin doÄŸuÅŸtan geldiÄŸi mitini ilk duyuran –kendisi de bir gey olan- Simon LeVay’dır(1991). Daha sonra da Swaab(2004). 
.
LeVay, eÅŸcinsel erkeklerdeki hipotalamus boyutunun heteroseksüel erkeklerden daha küçük olduÄŸunu bildirmiÅŸti(1). Peki bu bir neden mi idi yoksa sonuç mu? 
.
Yani LeVay’in çalışmasındaki eÅŸcinsel erkekler, beyinleri böyle olduÄŸu için mi eÅŸcinsel oldular yoksa eÅŸcinsel bir hayat yaÅŸadıkları için mi beyinleri böyle oldu?
.
LeVay bu soruyu sormamış ve cevaplamamıştı. Çünkü onun bu çalışması ölüm sonrasında yapılan beyin otopsilerine dayanıyordu. Dolayısıyla bu bireylerin doÄŸum esnasındaki beyin boyutları hakkında herhangi bir tespiti yoktu. 
.
Oysa biz bu konuda yapılan deneysel çalışmalar sayesinde cinsel yaÅŸamın  beyni etkilediÄŸini (ÅŸekillendirdiÄŸini) zaten biliyoruz. Åžöyle ki;
.
Sütten kesilen yeni doÄŸan erkek fareler iki gruba ayrılıyor. 1. grubun yanına çiftleÅŸmeye müsait, 2. grubun yanına ise çiftleÅŸmeye müsait olmayan diÅŸi fareler bırakılıyor. Yani 1. gruptaki erkek fareler çiftleÅŸebiliyor iken 2. gruptaki erkek fareler çiftleÅŸemiyor.  Belli bir süre sonra da her iki gruptaki erkek farelerin beynine bakılıyor. 
.
ÇiftleÅŸebilen farelerin beyninde cinsellikle ilgili bölgelerdeki nöronal geniÅŸlik daha fazla iken, çiftleÅŸemeyen farelerin medial amigdala bölgesi daha küçük bulunuyor. Ve hatta  çiftleÅŸemeyen bu erkek farelerin eriÅŸkin dönemde cinsel foksiyonlarında da defisitler/bozukluklar bulunuyor(2,3).
.
Yani cinsel yaşam(daki farklılıklar) beynin yapısını etkiliyor ve farklılaştırıyor.
.
Dolayısıyla, eÅŸcinsel bireyler, beyinleri farklı olduÄŸu için eÅŸcinsel olmuyorlar. EÅŸcinsel bir yaÅŸamları olduÄŸu için beyinleri farklılaşıyor. Çünkü cinsel yaÅŸamlarında bazen aktif/erkek bazen pasif/kadın desenini sergiliyorlar.  Ve hatta çoÄŸu da hormon alıyor. Tüm bunlar doÄŸal olarak beyinlerini de farklılaÅŸtırıyor.
.
Zaten bu durum bu çalışmalarla ortaya çıktığı için LeVay de ‘’homoseksüellerin o ÅŸekilde doÄŸmuÅŸ olduklarını kanıtlamadığını, kendisininki gibi araÅŸtırmaların abartıldığını, suiistimal edildiÄŸini ve politik amaçlar için çarpıtıldığını'' itiraf ediyor. Ve diyor ki; ‘’ Neyi bulmadığımı vurgulamam önem arz ediyor. HomoseksüelliÄŸin genetik olduÄŸunu kanıtlamadım. Veya gey olmaya sebep olan bir gen bulmadım. Ä°nsanların yaptığım çalışmayı yorumlarken en sık yaptıkları yanlışın aksine ben gey erkeklerin o ÅŸekilde doÄŸmuÅŸ olduklarını söylemedim.’’ (4,5)
.
Yani LeVay -ve benzerleri- bile iddiasından vazgeçti ama bazıları hala onu referans göstererek bu  iddiaları tekrarlıyor. Ä°lginç...
.
1-LeVay S. A difference in hypothalamic structure between heterosexual and homosexual men. Science. 1991 Aug 30;253(5023):1034-7.
.
2- Cooke et al. Post-weaning social isolation of male rats reduces the volume of the medial amygdala and leads to deficits in adult sexual behavior. Behav Brain Res.2000 Dec 20;117(1-2):107-13
.
3-Breedlove SM. Sex on the brain. Nature. 1997 Oct. 23;389(6653):801.
.
4-Mubarak Tahir, Why Are You Gay, The Advocate, 17 Temmuz 2001, s.38
.
5-Joseph Nicolosi, HomoseksüelliÄŸi Önleme Rehberi, 2011, s.90
 
Kaynak: Doktor Zeki Bayraktar

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.