Sosyal Medya

Güncel

Ali Haydar Haksal: Gücün dalgaları yeni savrulmalar getiriyor ve getirecek

Ali Haydar Haksal- Milli Gazete



Hayat rastlantılarla yürümüyor. Hemen hiçbir ÅŸey bir tesadüfe baÄŸlanamaz. Nedensiz bir ÅŸeyden söz etmek ne kadar doÄŸru olur? Åžartları oluÅŸturanların arka planı bilinmeden bir hükümde bulunmak saÄŸlıklı sonuçlar doÄŸurmuyor.
 
Günümüz iliÅŸkileri çıkar üzerine. Çıkarları bozulanlar yeni kapılar ararlar. Bundandır ki insanların dalgalar hâlinde savruluÅŸları doÄŸal. Siyasal dalgalanmalar artık ideolojik deÄŸil çıkar duygusu bütün bunları ortadan kaldırdı. GeçmiÅŸte çok keskin siyasal görüÅŸleri olanların çok azı kaldı. DiÄŸerleri oradan oraya savruluyorlar. Ä°deal deÄŸerler de yok. Yakın zaman siyasal partilerdeki hızlı akışlar bunun açık göstergesi.
 
Irkçılığı önceleyenler; geçiÅŸlerde kalın duvarlar örüyorlar, perdeler geriyorlar. Bu perdeler ortadan kalksa durum çok daha deÄŸiÅŸik olur.
 
Dalgalar geldikçe ardından bir yıkım bırakır. GeçmiÅŸi siler yerine yenisi gelir. Bu, bununla kalmaz ardı sıra yenileri gelir. Dalgaların hızı durumları belirler bir bakıma.
 
Türkiye’de keskin saÄŸ sol ayrışmaları geride kaldı. Kesimleri buluÅŸturan ve bundan harmanlanarak bir yapı oluÅŸturmak da iyi sonuçlar vermiyor. Bir araya gelen çıkarcı kiÅŸiliklerin iç çekiÅŸmelerine tanık olunur. Kim bir yerde kendine yer buluyorsa orada bulunur, güç güç olduÄŸu sürece kalıcı olur. Yeri ve zamanı gelince bir baÅŸka güçlü dalgaya kapılır. Özalizm dünya görüÅŸünün bir süreci de denilebilinir buna.
 
Son zamanların çekiÅŸmeleri de bunun tam bir göstergesi. Sol diye bilinen siyasal yapı çevresinde bulunan çok güçlü kimi insanlar karşı tarafa geçti. Bugün için de durum bir bakıma aksini gösteriyor. Bunları bu insan tipleri içinde yadırgamamak gerekiyor.
 
Bir yerde yer kapmak bir iÅŸ ya da bir meslek. GeçmiÅŸin keskin ülkücüleri dövüÅŸtükleri, birbirlerinin kanını akıttıkları bir oluÅŸ içinde yer alabiliyorlar. Ve içselleÅŸtiriyorlar.
 
Buna ister idealsizlik deyin ister davasızlık ne yazık ki durum bu. Müslümanlar açısından kaygı verici olan da bu. Ä°lkesizlik ve dalgalara kapılmak. Güçlü olanın yanına savrulmak. Çileyi göze alamamak. Sabırla evinde, ocağında olmayı bilememek. Bu bir vazgeçiÅŸ.
 
Numan KurtulmuÅŸ Saadet Partisi’nin Ä°stanbul Ä°l BaÅŸkanı olduÄŸu yıllar. Ben de yönetimdeyim. ÖnemsediÄŸim iki önemli anekdot var. KiÅŸiler hayatta olduÄŸu için anlatmakta bir sakınca görmüyorum. Cevap haklarını saÄŸlamak adına.
 
Ä°lki, Erzurum AÅŸkale ilçesi AGD bir yarışma düzenlenmiÅŸ, üstat Necip Fazıl üzerine bir konferans vermek üzere davet edilmiÅŸtim. Program baÅŸlamadan önce bir çay bahçesinde oturuyoruz. Numan KurtulmuÅŸ, Ahmet Demircan, Lütfü Esengün ve Suat Pamuk geldiler. Sohbet ettik, onlar Erzurum’a geçti. Biz de programımızı yaptık akÅŸam Erzurum il divanı veya kongresi var. Oraya geçtik. Siyasal konuÅŸmalar yanında, beni de Milli Gazete yazarı olarak konuÅŸmaya davet ettiler. Çok kısa bir konuÅŸma yaptım.
 
GeçmiÅŸte yaÅŸanan, klasik eserlerde geçen bir meseli anlattım. Bahis mesnevide de geçer. Adamın biri, yatalak olan yaÅŸlı babasına bakmaktan yorulur ya da bıkar. Bir gün onu bir küfeye koyar sırtına alır götürür bir daÄŸ eteÄŸine bırakır, küfeyi de oraya bırakır. Ayrılırken, babası peÅŸinden seslenir: “OÄŸlum o küfeyi beraberinde götür.” “Neden?” diye sorar oÄŸlu. “Çünkü o küfe ile ben de babamı getirip bu daÄŸ eteÄŸine bırakmıştım.”
 
Bir diÄŸeri de partinin il yönetim toplantısında genel deÄŸerlendirmeler yapılırken söz aldım. AK Parti ile büyük bir kitlenin savrulduÄŸunu, geriye gençler ile yaşı ellinin üzerinde olan bir kısmının kaldığını. Gençlerin, bilgi, düÅŸünce, siyasal tarih bilinci, genel tarih bilinci, medeniyet düÅŸüncesi gibi konularda iyi beslenmesi gerektiÄŸini. EÄŸer bunlar yapılamaz ise içimizden yeni bir AK Parti veya benzerinin çıkacağının kaçınılmaz olduÄŸunu belirttim. Aslında daha baÅŸka anekdotlar da var. Bugün için ayniyle benzer durumlar yaÅŸanıyor. Kimse ne babayı, ne davayı, ne inancı önemsiyor. Gücün dalgaları yeni savrulmalar getiriyor ve getirecek. Kaçınılmaz bir durumdur bu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.