Sosyal Medya

Güncel

Darbeci 44 sanık hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis istemi

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminde Sualtı Taarruz (SAT) ile Kurtarma ve Sualtı Komutanlıklarında görevli 38 askerle bu personelden sorumlu sözde Deniz Kuvvetleri yapılanmasının "mahrem imamı" konumundaki 14 sivilin de aralarında bulunduğu 52 sanığın yargılandığı davada, savcılık mütalaasında, 44 sanığın ''Anayasayı ihlal'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması istendi.



Ä°stanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza Ä°nfaz Kurumları YerleÅŸkesi karşısındaki binada yapılan duruÅŸmada, cumhuriyet savcısı esas hakkındaki mütalaasını okumayı tamamladı.

Mütalaada, sanık eski Binbaşı Hakan Egemen'in diÄŸer asker sanıklara örgütsel talimatlar verdiÄŸi, asker olan sanıkların darbe giriÅŸimi öncesinde ve sonrasında Ümraniye, Üsküdar ve Çekmeköy'de bulunan firari ve tutuklu olan sanık mahrem imamların evlerinde toplantılar yaptığı, sanıkların cep telefonlarıyla birbirleriyle iletiÅŸime geçtikten sonra telefonlarını kapattıkları ve sanıkların cep telefonlarında yapılan baz incelemelerinde mahrem imamların evlerinin yakınlarında sinyal verdiÄŸi belirtildi.

Asker ve polislerin DoÄŸu'da veya GüneydoÄŸu'da bir ÅŸehit verildiÄŸinde, ilk yaptıkları hareketin aileleri aramak olduÄŸu anlatılan mütalaada, bu durumun darbe giriÅŸimi gecesi sanıkların HTS kayıtlarına yansımadığı, bu durumun hayatın olaÄŸan akışına aykırı olduÄŸunu, sanıkların darbe giriÅŸimi öncesinde HTS kayıtlarında birbirleriyle iletiÅŸime geçtikleri ancak 16-17 Temmuz 2016 tarihlerinde ise bu iletiÅŸimin bıçak gibi kesildiÄŸinin tespit edildiÄŸi deÄŸerlendirilmesinde bulunuldu.

Bir kısım silahların sanıkların gösterdiÄŸi yerlerde kazılarak çıkartıldığı, bir kısmının ise denize atıldığının tespit edildiÄŸi kaydedilen mütalaada, sanıkların darbe gecesi toplantılarda kararlaÅŸtırılan görev yerlerine gidemediÄŸini, bu durumun vatandaÅŸlar sayesinde olduÄŸu aktarıldı.

Mütalaada, sanıkların suçu icraya baÅŸladıklarını, asker sanıkların derdest edilecek kiÅŸileri muhafazasıyla alakalı görevlerinin olduÄŸu, bu durumun sanık Hakan Egemen'in emir ve komutasında bulunduÄŸu, sanıkların suçtan gönüllü vazgeçmedikleri, diÄŸer asker olan sanıkları, sanıklar Åžeyhmus Direk ve Hakan Egemen'in örgütlediÄŸi deÄŸerlendirildi.

Sanıklar eski Albay Åžeyhmus Direk, eski Binbaşı Hakan Egemen ile mahrem imam olan sanıklar Servet MemiÅŸ, Yusuf Baytar, Ahmet TaÅŸçıoÄŸlu, Emrullah Merallı, Önder Yılmaz, Kemal Işıklı, Nihat Mengi ve Sadık Yılmaz'ın ‘'Anayasayı ihlale azmettirme'' suçundan ağırlaÅŸtırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması mütalaada istendi.

Mütalaada, aralarında eski Binbaşılar Zeki Bayer, Murat Çetinkaya, Tahsin Ä°ÅŸlekel'in olduÄŸu 34 sanığın da ‘'Anayasayı ihlal'' suçundan ağırlaÅŸtırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması talep edildi.

Toplam 45 sanığın da ‘'terör örgütüne üye olmak'' suçundan 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istenilen mütalaada, 7 firari sanığın dosyalarının ayrılmasına ve tutuksuz sanıklar Åžeyhmus Direk ile Timur AÄŸca'nın da tutuklanması istendi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.