Sosyal Medya

Güncel

PYD bölgesindeki Arap aşiretler mercek altında: Önce Suudiler şimdi Esed rejimi destek istiyor

Suriye'nin kuzeyindeki PYD bölgesinde yaşayan Arap aşiretler, bugünlerde hem PYD hem Esed rejimi tarafından mercek altında. Sebebiyse ABD'nin bölgedeki Araplarla PYD'nin arasındaki gerginlikleri sonlandırmak istemesi. Bu kapsamda Suudi Arabistanlı Bakanın PYD lehine sahaya inip aşiretlerle görüştüğü biliniyordu. Benzer bir hamle Esed rejiminden de geldi.



Al Monitor'un Esed rejiminin haber ajansı SANA'dan aktardığına göre BeÅŸar Esed'e baÄŸlı güçlerin başındaki isimlerden biri olan Muhammed El Canduli, 20 Haziran'da PYD kontrolündeki Arap aÅŸiretlerle görüÅŸtü. Halep'te 50'den fazla ismin davet edildiÄŸi bir konferans gerçekleÅŸtirildiÄŸi kaydedildi.

Konferansa kaç kiÅŸinin katıldığı belirtilmezken, bu toplantıyı tetikleyen olayın 13 Haziran'da gerçekleÅŸtirilen ve Suudi Arabistan'ın Körfez Ä°liÅŸkileri Bakanı Tamer El Sabhan'ın katıldığı Deyrizor toplantısı olduÄŸu aktarıldı.

SUUDÄ° BAKAN ARAP AŞİRETLERÄ°NDEN PYD'YE DESTEK Ä°STEMÄ°ÅžTÄ°

Suudi Arabistan'ın Körfez Ä°liÅŸkileri Bakanı Tamer El Sabhan, Haziran ayında Suriye'deki PYD bölgesini ziyaret ederek civardaki Arap aÅŸiretleriyle görüÅŸmüÅŸ ve örgüte destek vermelerini; ayrıca Deyrizor'un Mart ayında SDG (PYD) kontrolüne geçmesiyle baÅŸlayan protestolara da son verilmesini istemiÅŸti. GörüÅŸme Deyrizor'daki El Ömer Petrol sahasında gerçekleÅŸmiÅŸti. Anadolu Ajansı'nın yerel kaynaklara dayandırdığı haberine göre Sabhan'a bu ziyaretinde eÅŸlik eden isimler ABD'nin IŞİD karşıtı koalisyondaki temsilcisi William Robak ve DışiÅŸleri Bakan Yardımcısı Joel Rayburn oldu. Sabhan'ın toplantı sırasında aÅŸiretleri Türkiye ve Katar ile yakınlaÅŸmamaları konusunda uyardığı da gelen bilgiler arasındaydı. Öte yandan bu ziyaret Sabhan'ın ilk ziyareti de deÄŸil. Suudi Bakan'ın daha önce de Suriye'deki PYD bölgelerini ziyaret ettiÄŸi biliniyor.

Suriye Ä°nsan Hakları Gözlemevi'ne göre Deyrizor'un Arap ağırlıklı köy ve kasabalarında 20 Nisan'da baÅŸlayan gösterilerde güvenlik durumunun kötüleÅŸmesi ve fiyat artışlarından dolayı PYD protesto ediliyor.

PYD'DEN ARAP KÖYLERÄ°NE GECE BASKINLARI

"Amerika'nın Sesi'nin" Suriye Devlet Televizyonu ve Deyrizor24 adlı eylemci gruba dayandırdığı 9 Mayıs tarihli haberindeyse protestoların önemli sebeplerinden birinin Arap köylerine yönelik gece yarısı baskınları olduÄŸu kaydedildi.

8 Mayıs gecesi de PYD unsurlarının ABD destekli koalisyonla Daman köyüne baskın düzenlediÄŸi ve bu baskında PYD'nin ikisi kadın biri çocuk 6 kiÅŸiyi öldürdüÄŸü belirtilmiÅŸti. Ayrıca PYD, IŞİD üyesi olduÄŸunu iddia ettiÄŸi iki kiÅŸiyi de tutuklamıştı. Haberde protestolara müdahale edildiÄŸi ve PYD'nin ateÅŸ açtığı, bir kiÅŸinin öldüÄŸü aktarıldı.

74_3

 

PYD PROTESTO GÖSTERÄ°LERÄ° Ä°ÇÄ°N ESED REJÄ°MÄ°NÄ° SUÇLUYOR

Al Monitor'un haberinde PYD'nin bu protestolardan Åžam yönetimini sorumlu tuttuÄŸu belirtildi. SDG (PYD) Sözcüsü Mustafa Bali'nin direkt olarak Åžam rejimini suçladığının kaydedildiÄŸi haberde bölgedeki PYD yetkililerinden Abdulhamid El MehbaÅŸ'ın Suudi bakanın ziyaretine iliÅŸkin “Suudi Bakan Arap aÅŸiretlerine SDG'yi destekleme çaÄŸrısı yaptı. AÅŸiret liderleri de siyasi temsil haklarının tanınmasını, Suriye'deki çözüm sürecine Arap aÅŸiretlerin katılımının saÄŸlanmasını istediler” dediÄŸini aktardı.

ESED REJİMİ ARAP AŞİRETLERİNİ SUUDİLERE KAPTIRMAK İSTEMİYOR

Haberde Jesr Press sitesinin yer verdiÄŸi bir iddia hatırlatıldı. Söz konusu sitenin 20 Haziran tarihli haberinde Suudi Arabistan DışiÅŸleri Bakanlığı'nın muhalefete baÄŸlı Suriye Müzakere Heyeti BaÅŸkanı Nasır el-Hariri'den "Riyad-3" adı altında yeni bir toplantıya hazırlık yapmasını istediÄŸi ve toplantının PYD'yi de kapsayan yeni bir müzakere komitesi kurmak amacıyla yapılacağı iddia edildi.

ABD, ARAP AŞİRETLERÄ° ve PYD ARASINDAKÄ° GERÄ°LÄ°MÄ° AZALTMAYA ÇALIÅžIYOR

Al Monitor'un aktardığı haberde "gazeteci ve insan hakları savunucusu" olarak tanıtılan Rana HabaÅŸ El Ahmedi isimli kiÅŸiden ABD'nin Arap aÅŸiretleri PYD ile uzlaÅŸtırmak için adımlar attığına yönelik bilgiler aktardı.

Buna göre 3 Mayıs'ta Ayn Ä°sa'da Arap aÅŸiretleriyle PYD yetkililerinin buluÅŸturulduÄŸu bir toplantı düzenlendi. Burada gündeme gelen konunun yine Deyrizor'daki Arap protestolarıolduÄŸu belirtildi.

Ayrıca ABD'nin Arap aÅŸiretlerinin yaÅŸadıkları bölgede altyapının iyileÅŸtirilmesi, taleplerin karşılanması, kendi bölgelerinin petrol gelirlerinden yararlanabilmeleri için giriÅŸimlerde bulunduÄŸu ifade edildi. Bunun en önemli amacının ise Arap aÅŸiretlerle PYD arasındaki gerilimi sona erdirmek olduÄŸu aktarıldı.

RUSYA ve ESED REJÄ°MÄ° O TOPLANTIYI KINADI

Ayn Ä°sa'da gerçekleÅŸtirilen toplantıya 60 aÅŸiretten 5 bin kiÅŸinin katıldığı iddia edilirken, Rusya ve Esed rejiminin toplantıyı kınadığı aktarıldı.

11_18

SURÄ°YELÄ° GAZETECÄ°: ABD ve SUUDÄ° ARABÄ°STAN, FIRAT'IN DOÄžUSUNU Ä°RAN Ä°LE OLASI ÇATIÅžMAYA HAZIRLIYOR

Esed rejimi destekçisi Suriyeli gazeteci yazar Firas Allavi'nin haberde aktarılan ifadesine göre "ABD ve Suudi Arabistan Fırat'ın doÄŸusundaki dengeye ayar vermek için IŞİD sayfasını kapatıp aÅŸiretleri kazanma konusunda anlaÅŸtı."

Suriye televizyonuna konuÅŸan Allavi, anlaÅŸmanın bir diÄŸer amacının “bölgeyi, Fırat'ın batısında aÅŸiretlerin yaÅŸadığı bazı yerleri kontrol eden Ä°ran mislileriyle olası çatışmaya hazırlamak” olduÄŸunu, ABD ve Suudi Arabistan'ın böyle bir çatışma çıkması halinde aÅŸiretlere askeri ve siyasi destek vaat ettiklerini öne sürdü.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.