Sosyal Medya

Ali Babacan programını tamamladıktan sonra ‘yepyeni’ bir ekiple kamuoyunun karşısına çıkacak

T24'ten Gökçer Tahincioğlu'nun haberine göre; kurucusu olduğu AKP’den istifa ederek yeni parti çalışmalarına başladığını yazılı açıklama ile kamuoyuna duyuran Ali Babacan’ın yol haritası netleşiyor. Babacan, başta ‘partili cumhurbaşkanlığı’ ve ‘başkanlık sistemi’ kaynaklı sorunların nasıl çözüleceğini gösteren, özgürlükçü bir anayasa değişikliği önerisi olmak üzere, ‘siyaset seti’ olarak nitelenen ekonomi, yargı, insan hakları gibi temel alanlardaki programını tamamladıktan sonra ‘yepyeni’ bir ekiple kamuoyunun karşısına çıkacak.



Kulislere yansıyan bilgilere AK Parti’den istifa eden Babacan, çalışmalarını henüz isimlendirmiÅŸ deÄŸil. Bu yüzden, geçirilen hazırlık sürecinde, partileÅŸme çalışmaları “Ali Babacan çalışması” olarak niteleniyor. Bu süreçte, hem program hem de isimler üzerindeki çalışmaları yürütülüyor.
 
‘Eski AK Parti’ olmayacak
 
Babacan ve arkadaÅŸları, yeni partinin, ‘2002 AKP’si’, ‘Eski AKP’ olarak anılmasını istemiyor. AKP’nin tanınmış isimlerinden dar bir ekip yeni partide olacak ancak kamuoyunun önüne yepyeni yüzlerle çıkılmak isteniyor. Bu amaçla, oluÅŸturulan geniÅŸ isim havuzundan belirlenen kiÅŸilerle görüÅŸmeler yapılıyor, istiÅŸare toplantıları düzenleniyor. Partide hem sosyal demokrat, hem merkez saÄŸ, hem muhafazakar isimlerin bulunması amaçlanıyor. Bu çalışmalarda önemli bir mesafe alınmış durumda.
 
Plan yok ama görüÅŸme var
 
BaÅŸta AK Parti olmak üzere Meclis’te grubu bulunan partilerden milletvekillerini alarak, partinin hemen grup kurması gibi bir hedef yok. Ancak kaynaklar, Babacan ve ekibinden milletvekillerine bir davet olmasa da vekillerden gelen görüÅŸme talepleri bulunduÄŸunu, bazı görüÅŸmelerin yapıldığını söylüyor. Bu nedenle, çoÄŸunluÄŸu AKP’den gelecek milletvekilleriyle Meclis grubu kurulmasının da sürpriz olmayacağı ifade ediliyor. Ancak Babacan’a yakın kaynaklar, bunun bir hedef olmadığının ısrarla altını çiziyor.
 
Anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi
 
Babacan ve ekibi, özellikle baÅŸkanlık sistemi ve partili cumhurbaÅŸkanı modelinin yarattığı sıkıntılar üzerinde çalışıyor. Türkiye’nin mevcut sistemde, ‘sistemsiz’ biçimde yürütüldüÄŸü düÅŸünülüyor. Bu konuda ‘etki analizleri’ yapılıyor ve en saÄŸlıklı modelin hangisi olduÄŸu üzerinde çalışılıyor.
 
Anayasaya yönelik derin bir çalışma yürütülüyor. Buna paralel olarak baÅŸta ekonomi olmak üzere, yargı, insan hakları, eÄŸitim gibi alanlarda da bir ‘siyaset seti’ oluÅŸturuluyor. Kamuoyunun önüne ete kemiÄŸe bürünmüÅŸ bir programla çıkılmak isteniyor.
 
Benzer bir çalışmayı yürüten, Millet Ä°ttifakı’nı oluÅŸturan CHP ve Ä°YÄ° Parti ile henüz bir temas olmadığı belirtiliyor ancak partileÅŸtikten sonra bu konuda temas kurulmasına açık kapı bırakılıyor.
 
Åžeffaf finansman, FETÖ suçlaması
 
Henüz yola çıkılırken Ankara BaÅŸsavcılığı’nın Babacan hakkındaki, FETÖ gerekçesiyle yapılan bir suç duyurusunu iÅŸleme koyması, tepkiler üzerine dosyayı hemen kapatması, ‘Siyaset mühendisliÄŸi’ olarak yorumlanıyor. Babacan ve ekibi, diÄŸer partilere olduÄŸu gibi kendilerine de FETÖ suçlaması yapılabileceÄŸinin farkında. Bu nedenle bütünüyle ÅŸeffaf bir siyaset finansmanı ve teÅŸkilat hedefiyle çalışmalar yürütülüyor. Partinin finansmanının nasıl saÄŸlanabileceÄŸi konusunda dünya örnekleri inceleniyor, özellikle kuzey Avrupa’daki modeller detaylı analiz ediliyor. Babacan’ın özellikle parti gelirleri konusunda bütünüyle ÅŸeffaflık anlayışını savunduÄŸu kaydediliyor.
 
Davutoğlu ile yollar ayrı
 
Eski BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu’nun yürüttüÄŸü çalışmalar izleniyor ancak eÅŸgüdümlü ya da ortak bir çalışma yürütülmesi düÅŸünülmüyor. Babacan, bütünüyle bağımsız biçimde partileÅŸme çalışmalarını yürütme eÄŸiliminde.
 
Hedef sonbahar
 
Ä°stifa edene kadar çalışmaları sessizlik içinde yürüten Babacan’ın, artık çalışmalar konusunda kamuoyunu daha fazla bilgilendirme eÄŸiliminde olduÄŸu belirtiliyor.
 
Parti hazırlıklarının sonbaharda tamamlanması bekleniyor. Temmuz ve AÄŸustos’u istiÅŸareler ve programla geçirecek Babacan’ın Eylül veya Ekim’de partiyi kurması ve çalışmalara baÅŸlaması hedefleniyor.
 
ÖzeleÅŸtiri tartışması
 
Babacan cephesinde, ‘özeleÅŸtiri’ tartışmaları da dikkatle izleniyor. Konunun Babacan’ın istifası üzerine yaptığı kısa açıklama üzerinden deÄŸerlendirilmesi ise haksız bulunuyor. Ä°stifaya iliÅŸkin açıklamada, özeleÅŸtirinin deÄŸil, eleÅŸtirinin de olmadığı, bu konuların ileride gündeme gelebileceÄŸi ifade ediliyor. Ancak geçen süreçte yaÅŸananların tartışılması gerektiÄŸi, bunların zaten gündeme geleceÄŸi de deÄŸerlendiriliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.