Sosyal Medya

Güncel

Pekcan: İhracatçılarımız için açabileceğimiz her kapıyı zorlayacağız

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ihracatçılara her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirterek "Pazarlara giriş desteklerimiz var, marka desteklerimiz var. Onlara açabileceğimiz her kapıyı, aralayabileceğimiz her kapıyı zorlayacağız" dedi.



Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Pekin'de düzenlenen EXPO 2019’da Milliyet yazarı Abdullah KarakuÅŸ'un sorularını yanıtladı.
 
"Bakanlık olarak en önemli konularınız neler?" sorusuna Pekcan, "Bizim öncelikli hedefimiz ticaretimizi, ihracatımızı artırmak. Bunun için gece gündüz çalışıyoruz. Yeni projeler hazırlıyoruz. Ä°l bazındaki çalışmalarımızı artırdık. Bakanlık olarak biz Bakanlık mensuplarının artık il ziyaretlerine gönderiyoruz. Onları ‘Bakandan randevu isteyeyim, geleyim; alırım alamam, sorarım soramam’ demekten kurtarıp yerinde kapıyı çalıyoruz, biz geldik" yanıtını verdi.
Pekcan ÅŸöyle devam etti:
 
"Ticaret Bakanlığı olarak bizim ekiplerimiz gidiyor. Ä°l ziyaretlerinde hem esnafla bir araya geliyoruz hem iÅŸ dünyasıyla bir araya geliyoruz. Hem de onlarla birebir istiÅŸare toplantıları yapıyoruz. Ticaretin hızlı, güvenilir ve kolay yapıldığı ülkelerde, en baÅŸlarda yer almak hedefimiz.
 
Bununla ilgili gümrüklerde çok özel çalışmalar yapıyoruz. Ä°hracat Genel MüdürlüÄŸümüzle çok özel çalışmalar yapıyoruz, yurt dışı temsilcilikler de öyle. VerdiÄŸimiz hizmetleri dijitalleÅŸtirmeye de çok önem veriyoruz. BildiÄŸiniz gibi gümrüklerde kâğıtsız ihracatı gerçekleÅŸtirdik ÅŸu anda, birçok ülkede hâlâ bu yok. Bazı Avrupa ülkeleri de dâhil, evrakları biz hala soft copy olarak alamıyoruz, hard copy olarak alıyoruz ama buna raÄŸmen biz ithalatta da dijitalleÅŸme yönünde ciddi adımlar attık. MüÅŸavirlerimizi ÅŸu anda çok aktive ettik, motive ettik. Ben iÅŸ dünyasıyla da müÅŸavirlerin bir araya gelmesini istedim. MüÅŸavirlerimizin önünde iÅŸ insanlarımız kuyruk oldu. O ülke hakkında, o pazar hakkında bilgi alabilmek için. Ne kadar güzel bir ÅŸey, demek böyle bir ihtiyaç varmış."
KarakuÅŸ'un sohbetin devamında yönelttiÄŸi sorular ve Pekcan'ın bunlara verdiÄŸi yanıtlar ÅŸöyle:
 
'UZAK COÄžRAFYALARA GENÄ°Åž ÜRÜN GÖNDERÄ°LMELÄ°'
 
- Ä°hracatı artırmaya yönelik neler yapıyorsunuz?
 
GittiÄŸimiz illerde ‘ihracatçı olmayanı nasıl ihracatçı yaparız?’ ona bakıyoruz. Talepleri nedir, beklentisi nedir? Hangi ürünün üretimi var Türkiye’de? Bunlarla ilgili çalışmalarımız var.
 
Tabii ihracatçılarımızın da biraz daha uzak coÄŸrafyalara fokus olmaları gerekli artık. Sadece yakın coÄŸrafyaya deÄŸil pazarlarımızı geniÅŸletmemiz, ürün ihracat ettiÄŸimiz ürün portföyünü artırmamız gerekiyor. Onun dışında, Perakende Yasası’yla ilgili de bir çalışmamız var. Onunla ilgili taslağımızı Külliye’ye gönderdik. Orada da coÄŸrafi iÅŸaretli ürünlerin daha fazla yer alması ama bir bölgedeki coÄŸrafi ürün, sadece o ilinkileri deÄŸil de bütün Türkiye’den coÄŸrafi iÅŸaretli ürün alıp satabilsin. Sadece private labella deÄŸil, diÄŸer üreticilerilerin ki de en azından kendi ürünleriyle beraber raflarda yer alabilsin.
Bununla ilgili çalışmalarımız var. PERBÄ°S programımızla beraber iÅŸ yerinin açılışının, kapanışının gerek Bakanlığımızla gerek diÄŸer bakanlıkların da koordinasyonunda bunların on line olarak yapılabilir hale gelmesi üzerinde çalışıyoruz. Serbest bölgelerimizi zaten Serbest Bölge Programımızla beraber ÅŸu anda giren, çıkan ürün, araç ve serbest bölgede kalan plakası, ÅŸoförüyle beraber kayıt altında. Tek noktadan bütün Türkiye’yi takip edebiliyoruz. Hangi serbest bölgeye hangi tarihte ne girdi, ne çıktı, o serbest bölgede ne var, bilgisayarı açtığımız anda görebiliyoruz. Bunu genelleÅŸtireceÄŸiz inÅŸallah, bu yönde çalışmalarımız da devam ediyor. Ä°htisas serbest bölgelerine çok ciddi önem veriyoruz teknoloji yatırımları için. Bunun dışında Rekabet Kanunu’yla ilgili taslak çalışmalarımızı tamamladık.
 
2003 yılından beri güncellenmemiÅŸ ama Avrupa BirliÄŸinde 2008’de, 2010’da güncellemiÅŸ uluslararası yatırımcıların görmek istediÄŸi bir rekabet hukukunu getiriyoruz inÅŸallah. Meclis tatile giriyor, girmeden yetiÅŸtiremeyeceÄŸiz herhalde. Meclis tatile girmeden önce elektronik çek, bonoyu hazırladık, gönderdik, o çıkabilir. Artık karşılıksız çekten kurtulmak için elektronik ortamda çeki alabilecek, ciro edebilecek, verebilecek senedini de çekini de. Yani iÅŸ insanımızı koruyacak önlemler almak için gayret içerisindeyiz aslında.
- Yabancı yatırımcıyı çekmek için neler yapılıyor?
 
Her gittiÄŸimiz toplantıda biz Türkiye’ye yatırımcı çekmek ve Türkiye’ye turist çekmek için en az ihracatımız kadar onları da dile getiriyoruz, onlarla ilgili de ülkemiz için projeleri takip ediyoruz. Bunun takipçisi olup Türkiye’nin hem coÄŸrafi açıdan hem gümrük birliÄŸi açısından hem Kuzey Afrika, Orta DoÄŸu, Orta Asya, Kafkaslara, Rusya’ya yakınlığı açısından tam bir merkezi hat konumundayız aslında uzak coÄŸrafyalardaki yatırımcı için. Bunların da dikkatini bu yönde çekmek için gayret sarf ediyoruz. Bizim amacımız Japonya’yı da Çin’i de aynı zamanda yatırımcı olarak görmek. Yani dünyadaki yatırımlarına baktığımız zaman Türkiye’deki yatırımlarının çok az olduÄŸunu görüyorsunuz. Onlar da Türkiye’deki yatırımların artırılmasını desteklediklerini söylediler.
 
'HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERECEĞİZ'
 
- Japonya ve Çin ziyaretleriniz nasıl geçti?
 
Ä°kisi de çok baÅŸarılı görüÅŸmelerdi. Çin ile bizim serbest ticaret anlaÅŸması, ekonomik ortaklık anlaÅŸmamız, görüÅŸmelerimiz devam ediyor. Japon Ticaret Bakanıyla hem Davos’ta hem Paris’te OECD’de hem de G-20 Ticaret Bakanları toplantıları vesilesiyle de bir araya geldik. Bu sene içerisinde görüÅŸmeleri tamamlayacağız. Ä°ki taraf da bunu yapmaya istekli. Türkiye’nin de böyle büyük pazarlara ihtiyacı var. Yaklaşık 750 milyar dolarlık ticaret hacmi. Bunun da 73 milyar doları sadece gıda ve tarım ürünleri, Japonya’nın ithalatı. Biz de tarım ürünlerinde biraz daha taviz bekledik. Bekliyoruz da. Ä°nÅŸallah bu sene içinde tamamlayacağız. Artık bizim ihracatçılarımızın Kuzey Afrika, Orta DoÄŸu, Orta Asya, Kafkaslar, Avrupa, Rusya’dan çıkıp pergeli geniÅŸletme zamanı. Daha uzak coÄŸrafyalara, daha hedef odaklı... Biz Bakanlık olarak her türlü desteÄŸimizle arkalarında olacağız. Pazarlara giriÅŸ desteklerimiz var, marka desteklerimiz var. Onlara açabileceÄŸimiz her kapıyı, aralayabileceÄŸimiz her kapıyı zorlayacağız.
- Yeni projeler var mı?
 
Ticaret MüÅŸavirliklerimizi güçlendiriyoruz. Yerel ekiplerle kadrolarımızı güçlendiriyoruz. Artık hem merkezden hem de yerel ekiplerle buralarda sürekli kadrolar oluÅŸturuyoruz. Yurtdışı Temsilcilikler ve Uluslararası Etkinlikler Genel MüdürlüÄŸü’nü yeni açtık. Artık sürekli ticaret müÅŸavirlikleri ile koordinasyon halinde çalışıyoruz ve çok güzel bir program hazırlığı yaptık. Ä°nÅŸallah bütün Ticaret MüÅŸavirliklerini, hatta belki sonra Akıllı Ä°hracat Platformu’nu da Ä°hracat Genel MüdürlüÄŸümüz hazırlıyor. O programlar hazırlanınca yılsonuna kadar çok güzel çalışmalarımız var. Yani Ticaret MüÅŸavirlikleri de birbirleriyle de Bakanlığımız ile de sürekli koordinasyon halinde bilgi alışveriÅŸi içinde bulunacakları, bütün uluslararası verileri de aynı siteden yararlanabilecekleri bir çalışmamız var.
 
'İŞİMÄ°Z DEZAVANTAJI AVANTAJA ÇEVÄ°RMEK'
 
- ABD ile ilgili ambargo ve yaptırım tartışmaları var. ABD ile ticaret görüÅŸmeleri nasıl?
 
ABD Ticaret Bakanı Sayın Ross’la zaman zaman görüÅŸüyoruz. Çok sıkı bir iÅŸbirliÄŸi halindeyiz Sayın Ross’la da. HaberleÅŸerek sektörün önünü açmaya çalışıyoruz. Benim Bakan Yardımcım, onun temsilcisi bir arada koordinasyon halinde ortak toplantılar gerçekleÅŸtiriyorlar. Onlardan da sektöre yönelik, pazara giriÅŸ ve network ve dağıtım aÄŸlarına giriÅŸle ilgili destek istedik. Sayın Ross da teyit verdi bu tür desteklerin içinde olacağında. Yani bizim hedefimiz 75 milyarı nasıl dengeli bir biçimde doldururuz. Ä°nÅŸallah yukarı da çıkarız.
- Bölgedeki tartışmalar nasıl etkiliyor ticareti?
 
Tabii yani etkiliyor. Gerçi ÅŸu anda Suriye’yle de ticaretimiz 1,3 milyar seviyelerine ulaÅŸtı ama bu coÄŸrafyada olmanın dezavantajları var ama bizim iÅŸimiz dezavantajı avantaja çevirmek.
 
Tabii, ambargolar olmasa çok daha yukarılara taşıyabiliriz ama ambargolardan öyle ya da böyle etkileniyoruz. Biz de stratejimizi o doÄŸrultuda yönlendiriyoruz. Amerika’yla çok sıkı bir çalışma yapıyoruz. Åžimdi Çin stratejimizi devreye sokacağız. Japonya ile STA’yı devreye sokacağız. Yani bunlar bizim için çok önemli ve büyük pazarlar. Bizim hedefimiz ticaretimizi artırmak.
 
'ÜLKE ÜLKE ÇALIÅžIYORUZ'
 
- Sorunlara yönelik yeni stratejik adımlar olacak mı?
 
Kesinlikle zaten ülke bazında da stratejik adımlarımız var. Ülke bazında ve sektörle beraber, iÅŸ dünyasıyla beraber, onların talepleriyle beraber, beklentileri nedir, potansiyelleri nedir, onları da dikkate alarak çalışmalar yapıyoruz. Yani Çin için özel stratejik planımız var, Amerika için ayrı bir çalışma grubumuz var. Ben gittiÄŸim seyahatlerde matriks çalışması yapıyorum. Bu ülke dışarıdan ne alıyor? O ürünü bizden ne kadar alıyor? Biz onu dünyaya ne kadar veriyoruz? O matriks çalışmasıyla ilgili de bir dosya hazırladım. Ticaret Bakanına da (Çin) söyledim.
 
Ticaretin dengelenmesi ve CumhurbaÅŸkanlarımızın hedef gösterdiÄŸi 50 milyar dolara ulaÅŸması ama bu asimetrinin de ilerlemesi yönünde destek vereceklerini söylediler. Yani bizim taraftan da bu taraftan da hükümet desteÄŸi de arkasında olduÄŸu zaman arkası gelecek. Çok ciddi pazarlar bunlar. Geçen sene 400 bin Çinli turist geldi. Bunu ilk aÅŸamada bir milyona çıkartmamız lazım. Hedeflerimiz arasında o da var. THY, Çin’de birçok yere uçuÅŸ istedi. Çin Devlet BaÅŸkanı da bu konunun takipçisi olacaklarını söyledi.
- Ülke bazlı tek tek çalışıyor musunuz artış için?
 
Ä°hracatı artırmak, ihracatı desteklemek, ihracatı tabana yaymak, kadın genç giriÅŸimciyi desteklemek, ihracat master planımız üstünde çalışıyoruz. AÄŸustos ayında inÅŸallah. Ülke bazlı çalışmaya gidiyoruz, sektöriyel bazlı çalışma yapıyoruz ve iÅŸ dünyasıyla birebir çalışıyoruz. Yani firmaları arayarak da yapıyoruz. Sektörlerle de bir araya geliyoruz. Gerekirse sürekli irtibat halindeyiz sürekli telefon olsun birebir toplantılar olsun. Ä°ller bazında da bir çalışmamız var. Türkiye genelinde ihracat destek ofislerini artırıyoruz. Hem TÄ°M ile hem TOBB ile çalışmalarımız var. Buralarda nasıl ihracatçı olunur ne gibi desteklerimiz var onları birebir tanıtma eÄŸitme imkânımız oluyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.