Sosyal Medya

Güncel

İngiliz The Economist, şimdiden Mısır’ın çöküşü üzerine senaryo hazırladı!

Dünyaca ünlü İngiliz The Economist dergisi, Mısır devletinin darbeci Sisi rejimi altında çöküşünün Orta Doğu ve dünyada yeni bir kaosa yol açmasının etkileri ve muhtemel sonuçları neler olabileceği üzerine, bir haber yayınladı.



Dünyaca ünlü Ä°ngiliz The Economist dergisi, Mısır devletinin darbeci Sisi rejimi altında çöküÅŸünün Orta DoÄŸu ve dünyada yeni bir kaosa yol açmasının etkileri ve muhtemel sonuçları neler olabileceÄŸi üzerine, bir haber yayınladı.

Dergi, eli kanlı darbeci Mısır Devlet BaÅŸkanı Abdülfettah es-Sisi'nin, Mısır'ın yıkılması durumunda dünyanın benzeri görülmemiÅŸ bir devlet savaÅŸçıları akışına ÅŸahit olacağını öngördüÄŸünü söyledi.

Sisi sistemini finanse eden Körfez ülkeleri, özellikle Müslüman KardeÅŸlerin 2011 ve 2012'de seçimlere kazanmasından sonra korkuya kapıldılar ve 2013'de Mursi yönetiminin yıkılmasına kadar etkin bir ÅŸekilde Sisi'ye destek verdiler.

AVRUPA, MÜLTECÄ° KORKUSUNDAN MISIR'DAKÄ°
Ä°NSAN HAKLARI Ä°HLALLERÄ°NÄ° GÖRMEZDEN GELÄ°YOR

Dergi, Mısır CumhurbaÅŸkan Sisi'nin ABD'den, terör örgütü olarak gördükleri Müslüman KardeÅŸlerle mücadele için destek aldığını; Avrupa'nın ise Mısır'da bir kaos olursa 
Akdeniz'de oluÅŸacak milyonlarca mülteci akınlarından korktukları için Mısır'daki insan hakları ihlallerini görmezden geldiÄŸini ileri sürdü.

 

Mısır'da, Lübnan ya da Irak'taki gibi mezhepsel çatışmalar yaÅŸanmaması ve Libya ya da Yemen gibi bölgesel ve aÅŸiretsel bölünmelere ve iç savaÅŸlar olmaması, bu Mısırlıların güçlü ulusal anlayışı sayesinde oldu.

MISIR'DA REJÄ°M BASKISI VE Ä°ÅžSÄ°ZLÄ°K 
ENDÄ°ÅžE VERÄ°CÄ° BOYUTTA

Ancak bütün bunlara raÄŸmen Mısır halkı baskı nedeniyle hoÅŸnutsuzluk içinde yaşıyor. Kırılgan ve acımasız bir askeri rejimin yanı sıra, gençler arasında iÅŸsizlik endiÅŸe verici bir artış yaÅŸanıyor.

Dergi, Mısır'ın tarihi boyunca yaptığı tek özgür seçimleri kazanan Ä°slamcıların, iktidardan, silah zoruyla indirilmesine halkın tepkisinin sürdüÄŸünü belirtti. Bu arada Sisi'nin, 2030 yılına kadar iktidarda kalmasına izin verecek, haksız referandumun kabul edildiÄŸini de dikkat çekti.

NÄ°L NEHRÄ° SUYUNUN PAYLAÅžIMI
SAVAÅžA YOL AÇABÄ°LÄ°R

Mısır sosyal dokusunun çöküÅŸünün en belirgin nedeni su kaybı. Aslında, Mısır'ın coÄŸrafi alanı büyük çöl kesimlerinden oluÅŸurken, baÅŸlıca demografik topluluklar Nil kıyılarında bulunuyor. Ardışık hükümetler tarafından kabul edilen su tüketim maliyetini azaltma politikası, su israfı zihniyetinin desteklenmesine katkıda bulunmuÅŸtur.

Åžu anda elektrik üretmek için büyük bir baraj inÅŸa eden Etiyopya gibi ülkeler, Nil'den daha fazla su çekmeyi planlıyor. Sudan ayrıca sulama projeleri için Nil suyunu kullanmak istemektedir ve bu durum su kaynaklarının en büyük payını alan Mısırlıların komÅŸularının hayatta kalmalarına yönelik varoluÅŸsal bir tehdit olarak gördüklerini belirtmiÅŸtir.

Haberde, Nil suyu ile ihtilaf olasılığının bölgedeki iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi ile daha da kötüleÅŸebileceÄŸini ve 2030 yılına kadar 130 milyona ulaÅŸması muhtemel Mısır nüfusunu artmaya devam ettiÄŸini belirtti. Bazı Mısırlı subaylar Mısır'ın Nil'deki haklarını korumak için mücadele edebileceÄŸini ima etti.

Sina bölgesindeki cihad tehdidini ve batıdaki Libya ve güneyden Sudan gibi komÅŸu ülkelerdeki çatışmaları göz önünde bulundurun. 
Pek çok potansiyel istikrarsızlık kaynağıyla, Suriye ve Libya'daki gibi Mısır'ın çöküÅŸünün potansiyel sonuçlarını görmezden gelmek mantıksız olacaktır.

MISIR'IN ÇÖKÜÅžÜ HALÄ°NDE, KÄ°TLELER HALÄ°NDE AKDENÄ°Z 
ÜLKELERÄ° VE KÖRFEZ ÜLKELERÄ°NE MÜLTECÄ° AKIÅžI OLACAK

Dergi, neyin övülmeyeceÄŸi konusunda Mısır'dan ayrılacak olan Mısırlı mülteci sayısının Suriye'den gelen mülteci sayısını aÅŸacağını ekledi. Az sayıda yerinden edilmiÅŸ kiÅŸi Libya'daki korunmasız açık alanlara gidebilir, ancak çoÄŸu teknelere mahsur, Akdeniz'i geçecek veya Körfez'de ÅŸanslarını deneyecek.

Ä°talyan ve Yunan gemileri bu mültecileri kesinlikle almayacak, çok azı aslında Avrupa'ya girebilecek ve bu da Avrupa topraklarının "Mısır istilası" olarak adlandırılan histerik bir göçmen karşıtı saÄŸ parti partisini ateÅŸleyecektir. Ulusal güçler daha sonra güney Akdeniz'den akan göç dalgasını engelleyerek iktidara gelebilecekler.

SÜVEYÅž KANALI'NIN AÇIK KALMASI Ä°ÇÄ°N
YABANCI GÜÇLER MÜDAHALE EDECEK

Dergi, Mısır hükümetinin kontrolünü kaybetmesi durumunda, SüveyÅŸ Kanalı'nın küresel nakliyeye açık kalması için yabancı güçlerin müdahale edeceÄŸini belirtti. Deniz kuvvetlerini Akdeniz'den Körfez'e ve Uzak DoÄŸu'ya taşımak için kanalı kullanan ABD, Suudiler ve BAE koalisyonunun desteÄŸiyle hızla devralacak.

CÄ°HATCILAR MISIR TOPRAKLARINDA
YENÄ° BÄ°R DEVLET KURACAK

Kurumun yetkisi altında olmayan geniÅŸ Mısır toprakları, Libya'dan sınır topraklarına gelen isyancılar için güvenli bir sığınak saÄŸlayacak. Cihatçılar, Mısır topraklarında yeni bir Ä°slam devleti kuracaklar. Sonuç olarak, Mısır Ä°srail'in barış ortağından ölümcül bir tehdide dönüÅŸecek, bu da Ä°srail makamlarının yakın askeri tehdide karşı çıkmasını gerektirecek.

SÄ°SÄ°, MISIR'IN GÜVENLİĞİNÄ° VE BÄ°RLİĞİNÄ° KORUMA
GÖREVÄ° Ä°ÇÄ°N DOÄžRU BÄ°R ADAM DEĞİL

Sonuç olarak, dergi, Suriye ve Libya'dan alınan derslerin, Mısır topraklarının ve egemenliÄŸinin yeniden birleÅŸmesinin çok zor olacağından ve on yıllarca süre alabileceÄŸinden, ilk olarak Mısır devletinin çökmesine izin vermemeyi zorunlu kıldığını bildirdi. Ancak, Sisi'nin Mısır'ın güvenliÄŸini ve birliÄŸini koruma görevi için doÄŸru adam olmadığı açıkça görülüyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.