Sosyal Medya

Güncel

'5 askerin şehit olduğu Keşmir saldırısının arkasında Hindistan var'

Pakistan ordusu sözcüsü Tümgeneral Asıf Gafur, Kontrol Hattı'nın Pakistan tarafında yaşanan patlamayla ilgili '5 askerin şehit olduğu saldırının arkasında Hindistan var. Saldırı, Kontrol Hattı'na 50 metre kadar bir mesafeye yerleştirilmiş bombanın patlatılmasıyla yaşandı.' dedi.



Pakistan'da görevli yabancı gazetecilerle buluÅŸan Gafur, 3 Temmuz'da KeÅŸmir'in Pakistan kontrolündeki bir noktasında yaÅŸanan saldırıda el yapımı bomba kullanıldığını ve saldırının bölgede bir ilk olduÄŸunu söyledi.

Kontrol Hattı'nda devriye gezen askerlere yönelik saldırının iki ülke arasındaki ateÅŸkes anlaÅŸmasına aykırı olduÄŸunu belirten Gafur, "Bu saldırının arkasında kesinlikle Hindistan var. Saldırı, Kontrol Hattı'na 50 metre bir mesafeye yerleÅŸtirilmiÅŸ bombanın patlatılmasıyla yaÅŸanıyor. Kontrol Hattı'nın Hindistan kontrolündeki tarafından geçilerek ya da Pakistan tarafından bir iÅŸ birlikçi kullanılarak, bombanın devriyenin geçiÅŸ güzergahına yerleÅŸtirildiÄŸini düÅŸünüyoruz." ifadelerini kullandı.

Gafur, Hindistan kontrolündeki KeÅŸmir'de yaÅŸanan herhangi bir saldırıda hemen Pakistan'ın hedef gösterildiÄŸine iÅŸaret ederek ÅŸöyle devam etti:

"Åžubat'ta Pulvama saldırısı, Pakistan'a 50 kilometre mesafede yerel halktan bir kiÅŸi tarafından, yerel iÅŸ yerlerinden alınarak hazırlanan bombayla düzenlendi ancak Hindistan, Pakistan'ı suçladı. 5 askerin ÅŸehit olduÄŸu saldırı ise hemen sınırımızda, sürekli kontrol edilmeyen bir noktada gerçekleÅŸti."

PAKÄ°STAN-AFGANÄ°STAN SINIRINA TEL ÖRGÜ

Gafur, Afganistan'daki terör örgütlerinin Pakistan'a saldırması ve iki ülke arasında terörist geçiÅŸlerinin önlenmeye çalışılması kapsamında, Afganistan sınırına tel örgü çekilme iÅŸleminin devam ettiÄŸine deÄŸinerek, "2 bin 811 kilometrelik sınırın bin 400 kilometresi sorunların yaÅŸandığı hassas bölgeler. Bu bölgenin bin 100 kilometresini tamamladık. Tüm sınırda tel örgü çekme iÅŸlemi 2020'de tamamlanacak." diye konuÅŸtu.

Günde 2 kilometreye yakın tel örgünün çekildiÄŸi bilgisini paylaÅŸan Gafur, sınırın 2 bin 400 kilometrelik alanının tel örgü çekmeye uygun arazilerden oluÅŸtuÄŸunu, 411 kilometrelik kısmının ise daÄŸlık alanlar ve vadilerden oluÅŸtuÄŸunu ifade etti. 

Gafur, tel örgünün bir bölümünün tamamlanmasıyla sınırı geçerek düzenlenen saldırıların azaldığını ancak sınır ötesinden yapılan atışların arttığını belirtti.

Tel örgünün tamamlanmasıyla buralara askerlerin yerleÅŸtirileceÄŸini ve devriyelerin baÅŸlayacağını bildiren Gafur, "Böylelikle saldırıların tamamen düÅŸmesini bekliyoruz." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Gafur, tel örgü çekmeye Afganistan'daki istikrarsızlık nedeniyle mecbur kaldıklarını vurgulayarak ÅŸunları söyledi:

"11 Eylül'den önce Afganistan sınırındaki asker sayımız 37 bindi, bu sayı bugün 200 bin. Ancak teröristler güvenliÄŸi artırmamızla Ä°ran üzerinden Pakistan'a geçmeye baÅŸladı. Ä°ran-Pakistan sınırı, insan ve uyuÅŸturucu kaçakçılarının da kullandığı bir güzergah. 909 kilometrelik Ä°ran sınırına da tel örgü çekiyoruz."

AFGANÄ°STAN'DA BARIÅž SÜRECÄ°

Afganistan'da devam eden barış sürecine de deÄŸinen Gafur, Pakistan'ın amacının Afganistan'da güvenliÄŸi ve istikrarı saÄŸlamak olduÄŸunu vurguladı.

Gafur, Pakistan BaÅŸbakanı Ä°mran Han'ın Taliban liderleriyle buluÅŸacağı yönündeki haberlerle ilgili ÅŸu ifadeleri kullandı:

"Pakistan'ın amacı, tüm tarafların bir araya gelerek diyalog masasında buluÅŸması. Bu yüzden Moskova ve Doha görüÅŸmelerinde yer almayan hükümetin de görüÅŸmelere katılmasını istiyoruz. Taliban, hükümeti ve sistemi, 'batı tarafından kurulduÄŸunu' iddia ederek beÄŸenmiyor ancak beÄŸense de beÄŸenmese de burada bir hükümet var ve masaya oturmaları gerekiyor."

Afganistan'da çözümün özellikle büyüyen DEAÅž tehlikesinin sona ermesi için önemli olduÄŸunu kaydeden Gafur, "DEAÅž, gerek Afgan mültecilerden gerekse de Afgan ve Pakistan halkından kendisine savaÅŸçı bulabilir. Biz, sınıra tel deÄŸil duvar örsek bile ülkemizde etkisi ve takipçisi olacaktır. Afganistan'da Taliban ve hükümet bir sonuca ulaşırsa ancak o zaman DEAÅž'la mücadele edebilir." dedi.

"BLA DIÅž DESTEKLÄ° BRÄ° ÖRGÜT"

Pakistan'ın terörle mücadelesine iliÅŸkin de konuÅŸan Gafur, hazırlanan kanıt dosyaları ve yürütülen diplomasi sayesinde ABD'nin, Belucistan KurtuluÅŸ Ordusu (BLA) örgütünü "küresel terör örgütü" olarak tanıdığını hatırlattı.

BLA'nın geçmiÅŸte olduÄŸu gibi yerel rakipler ve Pakistan güvenlik güçlerini hedef almadığına dikkat çeken Gafur, "BLA, dış destekli bir örgüt, dışardan finanse ediliyor ve yönetiliyor. Çin'in ülkemizdeki yatırımlarını, Çin Pakistan Ekonomik Koridoru (CPEC) Projesi'ni hedef alarak projeleri yavaÅŸlatmak istiyor. Geçen yıl Çin'in Karaçi KonsolosluÄŸu'na, bu yıl yabancıların kaldığı Gvadar'daki bir otele saldırdılar. Biz, bu örgütü kimin yönettiÄŸini biliyoruz." diye konuÅŸtu.

Gafur, CPEC projesi güvenliÄŸi için hat boyunca 30 bin kiÅŸilik birlik kurduklarını, ikinci 30 bin kiÅŸilik birliÄŸin yakında kurulacağını kaydetti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.