Sosyal Medya

Güncel

İran, İngiltere Büyükelçisini bakanlığa çağırdı

İran Dışişleri Bakanlığı, İngiltere'nin İran'a ait petrol tankerini alıkoyması nedeniyle İngiltere'nin Tahran Büyükelçisi Rob Macaire'ı bakanlığa çağırdı.



Ä°ran DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Ä°ran'a ait petrol tankerinin Cebelitarık BoÄŸazı'nda Ä°ngiliz deniz kuvvetleri tarafından alıkonulmasının ardından Ä°ngiltere'nin Tahran Büyükelçisinin bakanlığa çaÄŸrıldığını aktardı.

Musevi, Ä°ran'a ait petrol tankerinin Cebelitarık'ta Ä°ngiliz güçleri tarafından "kanunsuz bir ÅŸekilde alıkonulduÄŸunu" savundu.

Cebelitarık Özerk Hükümet BaÅŸkanı Fabian Picardo, sabahın ilk saatlerinde Cebelitarık liman görevlileri ve ona baÄŸlı memurların yasayı uygulayarak sahil güvenlik ekiplerinin yardımıyla Suriye'ye ham petrol götüren bir tankeri durduklarını, tanker ve yükünün alıkonulduÄŸunu bildirmiÅŸti.

"Grace 1" adlı geminin, Avrupa BirliÄŸi'nin (AB) Suriye'ye uyguladığı ambargoları ihlal ettiÄŸi gerekçesiyle durdurulduÄŸunu vurgulayan Picardo, "Grace 1'in Suriye'de Banyas rafinerisine ham petrol taşıdığına inanmak için geçerli sebeplerimiz var. Bu rafineri, Suriye'ye karşı AB yaptırımlarına tabi bir iÅŸletmeye ait." ifadesini kullanmıştı.

AB, Suriye'ye karşı yaptırım kararını 2011 sonunda alırken, petrol ambargosunu da içeren yaptırımlarını 1 Haziran 2020'ye kadar uzatmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.