Sosyal Medya

Irkçılar diğer insanlara göre daha aptal

Kanada'nın Ontario eyaletinde bulunan Brock Üniversitesi, kimilerini kızdıracak bir araştırmaya imza attı.



Huffington Post'un haberinde yer alan araÅŸtırma sonuçlarına göre, düÅŸük zekalı insanlar, ırkçı ve önyargılarla beslenen ideolojileri daha kolay benimsiyor.
 
'Psychological Science' (Psikolojik Bilim) dergisinde yayımlanan makaledeki araÅŸtırma sonuçları, çocukluÄŸunda I.Q. (zeka katsayısı) testlerinde düÅŸük puan alanların, ileride önyargılı olmaya ve basmakalıp ideolojilere inanmaya daha yatkın bir tablo çizdiÄŸini gösteriyor.
 
Zeka katsayısı, sonuçlarının ne kadar güvenilir olduÄŸu senelerdir psikologlar tarafından tartışılan standardize testlerle ölçülüyor.
 
Söz konusu araÅŸtırmaya liderlik eden Dr. Gordon Hodson, LiveScience'a verdiÄŸi röportajda, "AraÅŸtırma sonuçları bir kısır döngünün göstergesi. Zeka katsayısı düÅŸük kiÅŸiler önyargı oluÅŸturmaya meyilli. Bu da onları, yeniliklere karşı daha tutucu hale getiriyor. Yeniliklere direndikçe de yine önyargılara daha müsait oluyorlar" diye konuÅŸtu.
 
Hodson, düÅŸük zekalı insanların "sistemi ve düzeni" destekleyen ırkçı ve önyargılarla beslenen ideolojilere daha yakın durduÄŸunu, çünkü bunun, karmaşık dünyayı algılamada kolaylık saÄŸladığını ifade etti.
 
"GERÇEKLÄ°K KARMAÅžIKTIR"
 
ABD'nin Virginia Üniversitesi'nden Psikolog Brian Nosek de, Kanada'daki meslektaşının bu görüÅŸlerini destekleyen açıklamalarda bulundu.
 
"Gerçeklik karmaşık ve düzensizdir" diyen Nosek, "Ä°deolojiler bu karmaşıklığı giderir ve daha kolay çözümler önerir. Öyleyse, biliÅŸsel kapasitesi düÅŸük olan insanların kolaylaÅŸtırıcı ideolojiler benimsemesine ÅŸaşırmamak gerekir" ifadesini kullandı.
 
Nosek, bu kiÅŸilerin hem liberal hem muhafazakar ideolojileri kendilerine daha uygun bulduÄŸunu da ekledi.
 
AraÅŸtırma, yayına girdikten sonra birçok tartışmayı ve eleÅŸtiriyi beraberinde getirdi. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.