Sosyal Medya

Güncel

İsrail yıllardır alıkoyduğu 20 tekneyi Filistin'e teslim etti

İsrail, yıllardır alıkoyduğu 20 balıkçı teknesini Filistin makamlarına teslim etti.



AA muhabirine konuÅŸan Gazze'deki Tarımsal Çalışma Komiteleri BirliÄŸine baÄŸlı Balıkçılar Komitesi Sorumlusu Zekeriya Bekr, Ä°srail'in tekneleri deniz yoluyla Filistin Tarım Bakanlığına teslim ettiÄŸini söyledi.

Gazze Limanı'na demirlenen teknelerin motorlarının ve balıkçılık ekipmanlarının bulunmadığını belirten Bekr, "Aslında bize teslim edilen motorsuz ve teçhizatsız avlanma için kullanılamayacak bir odun parçası." dedi.

Ä°srail, daha önce 2016'dan bu yana alıkoyduÄŸu tekneleri teslim edeceÄŸini açıklamıştı.

Filistin'deki El-Mizan Ä°nsan Hakları Merkezi, mayıs ayında Ä°srail tarafından el konulan balıkçı teknelerinin iadesi için çalışacaklarını belirtmiÅŸti.

Ä°srail askerleri, herhangi bir anlaÅŸmada yer almayan kurallarına göre sınır ihlali yaptıkları gerekçesiyle Filistinli balıkçılara ateÅŸ açıyor, gözaltına alıyor veya teknelerine el koyuyor.

Filistin KurtuluÅŸ Örgütü ile Ä°srail arasında 1993 yılında imzalanan Oslo AnlaÅŸması'na göre Filistinliler, herhangi bir Ä°srail müdahalesine maruz kalmadan Gazze Åžeridi'nden 20 mil açığa kadar serbest hareket edebilme hakkına sahip ancak Ä°srail yönetimi Filistinli balıkçıların bu hakkına engel oluyor. 

Filistinli Balıkçılar Sendikası verilerine göre, Gazze'de yaklaşık 4 bin kiÅŸi geçimini balıkçılıkla saÄŸlıyor.

İsrail, yaklaşık 2 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi'ni 2006'dan bu yana kara, deniz ve havadan abluka altında tutuyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.