Sosyal Medya

Güncel

May’den Putin’e ‘sorumsuz’ çıkışı

İngiltere Başbakanı Theresa May, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e, ikili ilişkilerin düzelmesi için, Moskova’nın sorumsuz ve istikrarı bozucu faaliyetlerini sona erdirmesi gerektiğini söyledi.



Japonya'nın Osaka ÅŸehrinde düzenlenen G-20 Liderler Zirvesi'nde bir araya gelen May ve Putin arasında soÄŸuk rüzgarlar esti. Ä°ngiltere BaÅŸbakanlık ofisinden yapılan açıklamaya göre May, geçen yıl Ä°ngiltere'de eski Rus ajanı Sergey Skripal'ın zehirlenmesinden sorumlu tuttukları iki Rus saldırganın da adalet önüne çıkarılmasını talep etti.

Açıklamada, ‘‘BaÅŸbakan May, Putin'e Salisbury sokaklarında ölümcül sinir gazı kullanımının kabul edilemez davranış kalıplarının bir parçası ve Ä°ngiltere vatandaşı Dawn Sturgess'in ölümüne neden olan aÅŸağılık bir eylem olduÄŸunu söyledi'' ifadeleri yer aldı.

Açıklamaya göre May ayrıca, ‘‘Farklı bir iliÅŸki kurulmasına açığız ancak Rus hükümeti bunun gerçekleÅŸmesi için kendine farklı bir yol çizmeli. Dünya çapında istikrarı bozucu davranışlarına bir son vermeli. Buna dezenformasyon ve siber saldırılar da dahil'' dedi.

Ä°kili görüÅŸme öncesi kameralar karşısında el sıkışan liderden Ä°ngiltere BaÅŸbakanı May'ın ciddi yüz ifadesi ve gülümsememesi de dikkat çekti.

PUTÄ°N SKRIPAL KONUSUNDA MAY'IN SORULARINI CEVAPLADI

Kremlin'den yapılan açıklamadaysa Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin'in, May'in gündeme getirdiÄŸi Skripal olayına baÄŸlı ilgili yanıtları verdiÄŸi belirtildi.

Kremlin sözcüsü Dimitriy Peskov, bu yanıtların neler olduÄŸunu açıklamadı. Peskov, iki liderin ülkeler arası ticari iliÅŸkileri yeniden canlandırma ihtiyacını da konuÅŸtuÄŸunu söylemekle yetindi.

Eski Rus casus Sergei Skripal ve kızı geçen yıl Ä°ngiltere'nin Salisbury kentinde Sovyet tipi bir kimyasal maddeyle zehirlenmiÅŸti. Skripal ve kızı haftalar süren tedavinin ardından hastaneden taburcu edilmiÅŸlerdi. Zehirlenme vakasından tesadüfen bölgede bulunduÄŸu için etkilenen diÄŸer iki kiÅŸiden 44 yaşındaki Ä°ngiltere vatandaşı Dawn Sturgess ise hayatını kaybetmiÅŸti.

Ä°ngiliz istihbaratı daha sonra saldırıyı düzenleyenlerin Rusya askeri istihbaratının üst düzey iki ismi olduÄŸu sonucuna varmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.