Sosyal Medya

Güncel

Sudan askeri rejimi imaj ve lobi için İsrail şirketine 6 milyon dolar ödeyecek

Sudan'da Ömer el Beşir'i devirerek yönetime gelen askeri rejiminin lideri Hemeti, rejimin imajını parlatması için aslen İsrail istihbaratı tarafından yönetilen Kanadalı lobi şirketi Dickens & Madson şirketine 6 milyon dolar verecek.



Kanadalı lobi ÅŸirketi Dickens & Madson Sudan'ın askeri rejiminin imajını parlatmak için 6 milyon dolara anlaÅŸtı.
 
Kanada'nın Toronto kentinde bulunan ulusal çaplı gazete The Globe and Mail, Montreal’de bulunan Dickens & Madson’ın, Nisan’daki darbeyle iktidarı ele geçiren Sudan’ın askeri meclisinin imajını parlatmaya söz verdiÄŸini, güçlerini Hartum'daki protestocuları katletmekle suçlanan meÅŸhur bir Sudanlı askeri lider için (Hemeti ) devlet fonları ve diplomatik tanıma arayışı için 6 milyon dolarlık bir anlaÅŸma imzaladığını açıkladı.
 
Lobi sözleÅŸmesinde, “Sizin için uluslararası ve Sudan medyasının size uygun olmasını saÄŸlamak için elimizden gelen çabayı göstereceÄŸiz” diyor.
 
ANLAÅžMA METNÄ°NDE TRUMP DETAYI
 
Belgelere göre, Sudan'daki askeri rejim, ÅŸirkete güvenlik güçleri için ekipman bulma, petrol yatırımcıları arama, ABD BaÅŸkanı Donald Trump ile bir toplantı yapma ve Rusya ve Suudi Arabistan ile iliÅŸkileri iyileÅŸtirme için para ödüyor.
 
HAFTER Ä°ÇÄ°N DE ÇALIÅžMIÅžTI
 
Dickens & Madson, daha önce yıpranmış Zimbabwe diktatörü Robert Mugabe ve Libyalı milis komutanı Khalifa Haftar için ÅŸirketi ücretli bir lobici olarak görev yapan eski bir Ä°srail istihbarat subayı olan Ari Ben-Menashe tarafından yönetiliyor.
 
Firmanın Sudan'la olan sözleÅŸmesi, Ari Ben-Menashe ve Sudan'ın askeri konsey baÅŸkan yardımcısı Hemeti olarak bilinen General Mohamed Hamdan Dagalo tarafından imzalandı. Hemeti Darfur bölgesindeki isyancılara karşı vahÅŸet ve katliamlar yapan ve eskiden Janjaweed (Cancavid) olarak bilinen paramiliter bir grup olan Hızlı Destek Güçlerinin (RSF) komutanı idi.
 
Ä°nsan hakları grupları ve Hartum'daki bağımsız medyaya göre, RSF 'nin silahlı üyeleri 3 Haziran' da demokrasi yanlısı protestoculara yönelik acımasız saldırının başında da Hemeti vardı, 100'den fazla insanı öldürdü ve ana protesto kamplarını mahvetti.
 
Ä°nsan Hakları Ä°zleme Örgütü, RSF liderinin aynı zamanda askeri konsey baÅŸkan yardımcısı olması nedeniyle, RSF “her zamankinden daha güçlü, sivillere karşı iÅŸlenen suç ve suçları hesaba katmaktan korkmayacaklar" yorumu yapıyor.
 
Yapılan lobi anlaÅŸması, ABD hükümeti ile ABD DışiÅŸleri Sicil Kanunu uyarınca açılan belgelere göre 7 Mayıs'ta Dagalo tarafından imzalandı. Sudan askeri konseyi ile yapılan sözleÅŸmeye göre “siyasi hedeflerinizin faydalı geliÅŸimi için politikaların oluÅŸturulmasına ve uygulanmasına yardımcı olmak” ana amaç olarak belirtildi.
 
SözleÅŸmedeki bir diÄŸer maddede, “Sudan Cumhuriyeti’nin meÅŸru geçiÅŸ önderliÄŸi olarak tanınmanızı saÄŸladığınızdan ve konseyiniz için denetleyici bir rol oluÅŸturduÄŸunuzdan” emin olana kadar çalışılacağı belirtildi.
 
SözleÅŸmede "Askeri teçhizat aramaya ve Sayın Trump ile bir toplantıya ek olarak, ÅŸirket “sizin için kıdemli Rus ve diÄŸer ülkelerle özel toplantılar düzenlemeye çalışacak” diyerek, “sizin için Amerika’dan finansman almayı taahhüt edeceÄŸini” belirtti.
 
HAFTER'DEN YARDIM TEKLÄ°FÄ°
 
Firma ayrıca, Sudan rejimi ile Libya milisleri komutanı Hafter arasında, Libya komutanının Sudan fonu karşılığında Sudan rejimine “askeri yardım” saÄŸlayacağı bir ittifak teklif ediyor.
 
Firma Washington'u Sudan rejimini desteklemeye ikna etmeye çalışırken yokuÅŸ yukarı bir savaÅŸla karşı karşıya. ABD, Sudan'la iliÅŸkilerini askıya almaya devam ediyor ve RSF'yi demokrasi yanlısı protestoculara karşı “acımasız ÅŸiddet” sebebiyle suçladı.
 
KANADA'DA SKANDALLARLA ANILIYOR
 
Firma yöneticisi eski bir Ä°srail istihbarat subayı olan Ari Ben-Menashe, 2011 yılında, Kanada Ä°stihbarat TeÅŸkilatı Komitesi'nin casus gözlemcisi baÅŸkanı Arthur Porter'ın istifasına yol açan bir skandalda rol oynadı. O zamanki basında çıkan haberlere göre, Ben-Menashe, Dr. Porter ile, Sierra Leone’de köprüler, barajlar, feribotlar ve diÄŸer altyapıların geliÅŸtirilmesi için Rusya’dan 120 milyon ABD doları tutarında fon aramak için ticari bir anlaÅŸma imzaladı. 2004 yılında McGill Üniversitesi SaÄŸlık Merkezi'nin (MUHC) genel müdürü olan Dr. Porter, raporların ortaya çıkmasından sonra 2011 yılında kuruldan istifa etti.
 
KAYNAK: DÜNYA BÜLTENÄ°

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.