Sosyal Medya

Güncel

Selvi: Temel bakış açısını yansıtması için Erdoğan ile bir milletvekili arasında geçen diyaloğu yansıtmak istiyorum

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, bugün yayımlanan yazısında tartışmalara sahne olan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığı seçimini işledi.



Abdulkadir Selvi, Hürriyet'te "CHP’nin stratejisi ve kabine deÄŸiÅŸikliÄŸi söylentileri" baÅŸlığıyla yayımlanan yazısında "Siyasetin bir matematiÄŸi var. Netice itibarıyla en çok oyu alan kazanacak. Ama bir de matematiÄŸe sığmayan siyasi sonuçlarla karşı karşıya kalabiliyoruz. CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, bu nedenle ışı sıkı tutuyor. CHP de iÅŸin farkında" ifadesini kullandı.
 
Selvi ÅŸöyle devam etti:
"O nedenle iki parti de artı bir oyun hesabını yapıyor. ErdoÄŸan, ‘Sıkılmadık el, çalınmadık kapı bırakılmayacak. Yüz yüze görüÅŸülecek, gönüllere girilecek’ diyor. Öncelikli olarak hemÅŸeri dernekleri mercek altına alınmış durumda. Ancak burada asıl sorun ÅŸu: HemÅŸerilere ulaşılacak ancak onlara ne söylenecek?
 
Ekonomi ne olacak?
 
Bir zarftan çıkan 4 oydan biri geçerli sayılırken diÄŸer üçü neden geçersiz oldu?
 
Hırsızlık diyorsunuz, peki bu hırsızlığı kim yaptı?
 
AK Parti bu sorulara ikna edici cevaplar üzerinde çalışıyor. Temel bakış açısını yansıtması için CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ile bir milletvekili arasında geçen diyaloÄŸu yansıtmak istiyorum:
 
Milletvekili: Ä°stanbul seçimlerini neden kazanamadık, bunun çok iyi analiz edilmesi lazım.
 
Erdoğan: Ooo işimiz zor. Daha sana anlatamamışız ki... Biz kazanamadık değil, biz haksızlığa uğradık.
 
Tabii önemli olan, Ä°stanbul seçmeni ne diyecek? Seçimlerin iptali bir maÄŸduriyet olarak mı görülecek yoksa oyların çalındığını mı düÅŸünecek? CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın dediÄŸi gibi AK Parti’nin haksızlığa uÄŸradığı kanaatine mi ulaÅŸacak, yoksa mazbatası alınan Ä°mamoÄŸlu’nun maÄŸdur olduÄŸunu mu düÅŸünecek? Ä°stanbul’da sandığa sadece adaylar ya da partiler girmeyecek. Büyük ölçüde YSK kararı oylanacak. 
 
YSK’nın gerekçeli kararı bu soruların bir bölümüne ışık tutacak. YSK’nın gerekçeli kararının yazımının tamamlandığı ancak ret oyu veren 4 üyenin muhalefet ÅŸerhlerinin beklendiÄŸi söyleniyor. Muhalefet ÅŸerhleri ile tartışma yeniden alevlenirse ÅŸaşırmayın.
 
KABİNE DEĞİŞECEK Mİ?
 
Bu arada siyasi kulislerde iki ÅŸey daha, çok konuÅŸulmaya baÅŸlandı.
 
1- Kabine deÄŸiÅŸikliÄŸi.
 
2- Abdullah Gül-Ali Babacanpartisinin kuruluÅŸ çalışmalarının hızlandırıldığı. Buna bir de Ahmet DavutoÄŸlucephesinde sürdürülen çalışmaları eklemek lazım.
 
Bir süredir AK Parti’nin seçim hazırlıklarını paylaşıyorum. Ama CHP’de de seçim stratejisine son ÅŸeklini vermek için titiz bir çalışma yürütülüyor.
 
CHP’de Ä°stanbul seçimleri Genel BaÅŸkan Yardımcısı Seyit Torun tarafından koordine edilecek. Seçim stratejisini belirlemek üzere Seyit Torun ve OÄŸuz Kaan Salıcı ile Ä°stanbul Ä°l BaÅŸkanı Canan KaftancıoÄŸlu ve Ekrem Ä°mamoÄŸlu salı gününden beri bir çalışma yapıyorlar.
 
7 BAÅžLIKTA CHP’NÄ°N STRATEJÄ°SÄ°
 
1) CHP, seçim kampanyasını Ekrem Ä°mamoÄŸlu üzerine kuracak. CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ise ’Ä°mamoÄŸlu adını anmayın. CHP adayı deyin. Ä°mamoÄŸlu’nu deÄŸil, CHP’yi ön plana çıkarın’ demiÅŸti. AK Parti seçimleri, AK Parti-CHP seçimine dönüÅŸtürmeyi, ErdoÄŸan ile KılıçdaroÄŸlu’nu karşı karşıya getirmeyi planlıyor. Ama bu sakın yanıltıcı olmasın. Binali Yıldırım’ı ön plana çıkarmak için ayrı bir çalışma yürütülüyor. Netice itibarıyla Ä°stanbul halkı Binali Yıldırım’ı ya da Ekrem Ä°mamoÄŸlu’nu seçecek.
 
2) CHP’nin kampanyası çatışma üzerine kurulmayacak. Kucaklayıcı dil korunacak. Ä°stanbul ittifakı öne çıkarılacak.
 
3) 31 Mart’tan farklı olarak kampanyanın ana omurgasını YSK’nın seçimleri iptal kararı oluÅŸturacak. MaÄŸduriyet vurgusu ön plana çıkarılacak, vicdanlara seslenilecek.
 
CHP Genel BaÅŸkan Yardımcısı Seyit Torun, ’Bizim halkımız siyasi düÅŸüncesi ne olursa olsun vicdan sahibidir. Ä°stanbul halkının, Ekrem Ä°mamoÄŸlu’nun mazbatasının YSK tarafından neden elinden alındığını soracağını düÅŸünüyoruz’ dedi.
4) Sosyal medyada sanatçılar ve iÅŸadamları daha geri plana çekilecek. Ä°mamoÄŸluön plana çıkarılacak.
 
5) ‘Her ÅŸey çok güzel olacak’ sloganı sürdürülecek. Ancak yeni bir slogan belirlenmesi için çalışmalar sürdürülüyor.
 
6) Daha önce ’CHP’de ‘Her ÅŸey çok güzel olacak’ diyenlerle ‘Her ÅŸey çok zor olacak’ diyenler arasında bir mücadele yaÅŸanıyor’ demiÅŸtim. CHP’de her ÅŸeyin çok güzel olmasını istemekle birlikte her ÅŸeyin çok zor olacağını düÅŸünenler galip çıktı.
 
7) Seçim kampanyasında Kemal KılıçdaroÄŸlu da yer alacak. Ä°mamoÄŸlu’na göre daha geri planda duracak. KılıçdaroÄŸlu ile Meral AkÅŸener’in birkaç çalışmada birlikte olması düÅŸünülüyor.
 
ErdoÄŸan ve KılıçdaroÄŸlu, Ä°stanbul seçimlerine 23 Haziran’dan sonra yeni bir Türkiye kurulacak düÅŸüncesi ile bakıyorlar."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.