Sosyal Medya

ABD, YPG/PKK eÄŸitimlerine devam ediyor

ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyonun komutan yardımcısı Tümgeneral Chris Ghika, koalisyonun Suriye'nin kuzeydoğusunda SDG ismini kullanan YPG/PKK şemsiyesi altında 30 ila 40 bin "güvenlik gücü eğitme" planlarının işlediğini ve şu ana dek 10 ila 20 bin civarında yerel güç eğittiklerini söyledi.



Ä°ngiliz Tümgeneral Ghika, video konferans yöntemi ile ABD Savunma Bakanlığına (Pentagon) baÄŸlanarak Irak ve Suriye'deki operasyonlara yönelik soruları yanıtladı.

Suriye'nin kuzeydoÄŸusunda istikrar çalışmalarına yönelik siyasi görüÅŸmelerin devam ettiÄŸini belirten Ghika, ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey'nin bu konuda Türkiye ve SDG ismini kullanan YPG/PKK ile görüÅŸmelerini sürdürdüÄŸünü bildirdi.

Koalisyonun SDG ismini kullanan YPG/PKK ÅŸemsiyesi altında 40 bin kiÅŸilik "güvenlik gücü" eÄŸitmesine yönelik bir soruya yanıt veren Ghika, "KuzeydoÄŸu Suriye ile ilgili tam sayıları söyleyemeyeceÄŸim çünkü orası biraz hassas bir yer. Ancak ÅŸunu ifade edebilirim, 30 ila 40 bin sayısına doÄŸru duraÄŸan bir ÅŸekilde ilerliyoruz. Bu sayıya ulaÅŸacağımızı düÅŸünüyoruz." dedi.

Åžu ana dek bu eÄŸitimler kapsamında kaç kiÅŸinin eÄŸitildiÄŸine iliÅŸkin bir soruya ise Ghika, "Åžu anda 10 ila 20 bin arasında bir yerdeyiz ve duraÄŸan bir ÅŸekilde artıyor bu." karşılığını verdi. Ghika, bu sürecin hızlanmasına iliÅŸkin ise ÅŸu ifadeleri kullandı:

"Bu sürecin hızlanması SDG'nin IŞİD sonrası için kendini ne kadar hızlı yapılandırdığına baÄŸlıdır. Bizim perspektifimize göre ise SDG bu aÅŸamaya geçerken biz de sonuna kadar SDG'ye vereceÄŸimiz desteÄŸe baÄŸlıyız. Böylece, bu ortaklıkla IŞİD tehdidi ile mücadeleye devam edebiliriz."

YPG'NÄ°N ARAP ÅžEHÄ°RLERÄ°NDE KALMASINA DESTEK

Terör örgütü YPG/PKK'ya karşı Suriye'nin kuzeydoÄŸusundaki bazı kentlerdeki protestolara yönelik bir soruya yanıt veren Ghika, protestoları izlediklerini ve örgütün Ayn-el Ä°sa'da protestocularla bir araya geldiÄŸini söyledi.

Bölgedeki protestoların genellikle yaÅŸam koÅŸullarıyla ilgili olduÄŸunu ve etnik bir sorundan kaynaklanmadığını iddia eden Ä°ngiliz general, "YPG/PKK'nın Arap nüfusun ağırlıklı yaÅŸadığı ÅŸehirlerden çekilmesine iliÅŸkin bir planınız var mı?" sorusuna ise "Åžu anda ilerlenen bir yol var ve bölgedeki en büyük tehdidin IŞİD olduÄŸunun kabul edilmesi gerekir. Åžu aÅŸamada bir çatlağı kırmak IŞİD'in tekrar toparlanmasına yol açacak. Bu da bölgenin güvenlik ve istikrarını tehdit eder." yanıtını verdi.

Ä°RAN TEHDÄ°DÄ°NE YÖNELÄ°K KAFA KARIÅžTIRAN AÇIKLAMA

ABD yönetiminin son haftalarda Ä°ran'ın Suriye ve Irak'ta ABD'ye ait hedeflere saldırı hazırlığı yaptığı iddialarına iliÅŸkin soruları da yanıtlayan Tümgeneral Ghika'nın, Ä°ran destekli Åžii milislerin durumunda herhangi bir deÄŸiÅŸiklik görmediklerini ifade etmesi dikkati çekti.

Irak ve Suriye'deki Amerikan askerlerine yönelik artan bir Ä°ran tehdidinin söz konusu olup olmadığına iliÅŸkin bir soruyu yanıtlayan Ghika, "Irak ve Suriye'de Ä°ran destekli güçlerin artan bir tehdidi söz konusu deÄŸil. Onların varlıklarından haberdarız ve onlarla birlikte birçok grubu da izliyoruz çünkü içinde bulunduÄŸumuz ortam bu." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Bölgede söz konusu olan tehditlere yönelik güvenlik tedbirlerini sürekli güncellediklerini belirten Ghika, ABD yönetiminin Ä°ran tehdidine yönelik açıklamaları ile ters düÅŸtüÄŸü hatırlatılınca, bölgedeki aktörlerin teÅŸkil ettiÄŸi tehditlerin zaman zaman deÄŸiÅŸiklik gösterdiÄŸini ifade ederek Washington ile Koalisyon arasındaki görüÅŸ farklılığını gizlemeye çalıştı.

Gazetecilerin bu görüÅŸ ayrılığını vurgulayan sorular yöneltmesi üzerine ise Ghika, "BaÄŸdat'a gelin size tehdit seviyesinin ne olduÄŸunu anlatalım." diyerek tepki gösterdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.