Sosyal Medya

Güncel

Sudan'da protestocular, iki milyonluk konvoya hazırlanıyor

Sudan'da protestocular, Askeri Geçiş Konseyi’ne yönetimi sivillere devretmesi yönünde baskı kurmak amacıyla başkent Hartum’da iki milyon kişinin katılacağı bir gösteri düzenlemeyi hedefliyor.



Sudan'da Devlet BaÅŸkanı Ömer BeÅŸir'in askeri darbe ile devrilmesinden sonra yönetimi ele geçiren ve Askeri GeçiÅŸ Konseyi ile protestocular arasında varılan anlaÅŸmaya raÄŸmen protestolar sürüyor.

Sudanlı protestocular, Askeri GeçiÅŸ Konseyi'ne (AGK) yönetimi sivillere devretmesi yönünde baskı kurmak amacıyla baÅŸkent Hartum'da iki milyon kiÅŸinin katılacağı bir gösteri düzenlemeyi hedefliyor.

Åžarku'l Avsat'ın haberine göre; Sudan AGK ile protestocuların temsilcisi olan Özgürlük ve DeÄŸiÅŸim Güçleri (ÖDG), siviller ve ordu mensuplarından oluÅŸan ortak bir konsey kurulması yönünde uzlaÅŸma saÄŸlamıştı.

Ancak önceki gün gerçekleÅŸtirilen müzakerelerde,  ordu, 3'ü sivil 7'si asker 10 kiÅŸiden oluÅŸan bir konsey oluÅŸturulması konusunda ısrar ederken protestocular ise 7'si asker 8'i sivil olmak üzere 15 kiÅŸilik bir oluÅŸum istediklerini dile getirmiÅŸti. 

‘ORDU SÄ°VÄ°LLERÄ° DEVRETME
KONUSUNDA CİDDİ DEĞİL'

ÖDG, ordunun iktidarı sivillere devretme konusunda ‘ciddi olmadığını' düÅŸünüyor.

 

AGK, ülkede kaosa izin verilmeyeceÄŸini açıklarken, ÖDG, yönetimin sivillere devredilmesi talebiyle iki milyon kiÅŸinin katılacağı bir gösteri  yapılması çaÄŸrısında bulundu.

Taraflar arasındaki anlaÅŸmazlık, AGK'nin, pazartesi günü ülke genelinde göstericilerle yaÅŸanan çatışmalarda altı askerin öldüÄŸünü açıklamasının ardından daha da büyüdü.

SADIK EL MEHDÄ°, ASKERÄ°
GEÇÄ°Åž KONSEYÄ°'NÄ° UYARDI

Sudan Milli Ümmet Partisi Lideri Sadık el-Mehdi, Özgürlük ve DeÄŸiÅŸim Güçleri liderlerini, AGK üyelerini kışkırtmama konusunda uyararak, konseyin protestocuların talep ettiÄŸi gibi yönetimi yakında sivil bir yönetime devredeceklerini söyledi.

DiÄŸer taraftan, Afrika BirliÄŸi,  AGK'ye ülke yönetimini 60 gün içerisinde sivil yönetime devretmesi çaÄŸrısında bulunarak, aksi takdirde Sudan'ın üyeliÄŸinin askıya alınacağını vurguladı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.