Sosyal Medya

Güncel

BM: 113 milyondan fazla insan akut açlıkla mücadele ediyor

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), savaşlar ve iklim değişikliğinin yol açtığı felaketler nedeniyle 53 ülkede 113 milyondan fazla insanın ‘akut açlık' yaşadığını ortaya koydu. Afrika, açlığın en çok vurduğu bölge oldu.



FAO'nun gıda krizine dair hazırladığı 2019 yılı küresel raporuna göre, dünya nüfusunun üçte ikisi açlık riskine maruz kalıyor. Bu insanların çoÄŸu Yemen, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Afganistan ve Suriye gibi savaÅŸla anılan ülkelerde yaşıyor.
Afrika ülkeleri de FAO'ya göre bu sorundan orantısız bir biçimde etkileniyor. Kıtadaki yaklaşık 72 milyon insan akut açlık yaşıyor. Rapora göre, çatışmalar ve güvensizlik bunun ana sebepleri olurken, ekonomik türbülans ve iklim deÄŸiÅŸikliÄŸine baÄŸlı kuraklık ve sel gibi olgular da önemli ölçüde etkili oluyor.
 
FAO Acil Durumlar Direktörü Dominique Burgeon'a göre kıtlığın sınırında olan ülkelerde nüfusun yaklaşık yüzde 80'i tarıma dayanıyor. Burgeon, bu ülkelerin hem acil insani yardıma hem de tarımı desteklemeye yardımcı olacak önlemlere ihtiyacı olduÄŸunu söylüyor. Burgeon, Venezüella'da devam eden siyasi karışıklığa da dikkat çekerek, olası bir gıda krizine karşı uyarıda bulunuyor.
 
DURUMUN DEĞİŞMESİ OLASI DEĞİL
 
Rapor, küresel düzeyde açlıkla ilgili ‘çok az' bir düzelme olduÄŸunu da ortaya koyuyor. 2017 yılında akut açlığa maruz kalan 124 milyon insan olduÄŸunu, sayının az da olsa azaldığını örnek gösteriyor.
Ancak FAO yine de, devam eden krizler göz önünde bulundurulduÄŸunda 100 milyon insanın açlıkla karşı karşıya olduÄŸuna dair yıllardır süregelen durumun deÄŸiÅŸmesinin olasılık dışı olduÄŸu konusunda uyarıyor.
 
FAO, çocukların yüksek oranda akut ve kronik yetersiz beslenmeye maruz kalmasını da ‘önemli bir endiÅŸe kaynağı' olarak niteliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.