Sosyal Medya

Güncel

Nagehan Alçı: Büyük şirketler belli ki devletten geniş çapta kamulaştırma isteyecek

Habertürk yazarı Nagehan Alçı, "Önümüzdeki aylarda Türkiye’de büyük şirketler belli ki aynı 2008 ABD krizindeki gibi kurtarma paketleri yani geniş çapta kamulaştırma isteyecek devletten. Yine aynı zenginler sosyalizmi formülü geçerli olacak. Kazançlar şirkete kayıplar devlete yani vergi mükelleflerine" görüşünü dile getirdi.



Nagehan Alçı, Habertürk'te "Liberal düÅŸüncenin büyük maÄŸlubiyeti" baÅŸlığıyla yayımlanan yazısında "Devlet denen teÅŸkilatlanma her yerde büyüdükçe büyüyor. Liberal deÄŸerlerin hâlâ itibarı yüksek ama bu gidiÅŸat durdurulamıyor. Devasa boyutlara ulaÅŸan bu teÅŸkilat her geçen gün bireylerin hukukunu daha çok ezme potansiyeline sahip" ifadesini kullandı.
 
Alçı, yazısına ÅŸöyle devam etti:
 
"En liberal sanılan ABD ve Ä°ngiltere'de bile devletin teÅŸkilat olarak büyüklüÄŸü ve devlet harcamaları son 40 yılda katbekat artmış. Ronald Reagan, "Sorunlarımızın çözümü devlet deÄŸildir. Sorunlarımızın kaynağı devlettir" demiÅŸti ama sadece Reagan döneminde Amerikan devlet sektörü üç kat büyüdü.
Devletin küçülmesi ve serbest piyasa söylemde var ama eylemde nasıl bir illüzyon olduÄŸu son 40 yılın küresel rakamlarına bakınca daha da iyi anlaşılıyor. Devlet büyüyor ve büyüdükçe ceberrutlaşıyor. Türkiye'de de benzer problemlerle karşı karşıyayız.
 
TÜRKÄ°YE'DEKÄ° DEHÅžETLÄ° ÇÖKÜÅž
 
Önümüzdeki aylarda Türkiye'de büyük ÅŸirketler belli ki aynı 2008 ABD krizindeki gibi kurtarma paketleri yani geniÅŸ çapta kamulaÅŸtırma isteyecek devletten. Yine aynı zenginler sosyalizmi formülü geçerli olacak. Kazançlar ÅŸirkete kayıplar devlete yani vergi mükelleflerine.
Türkiye özelinde ÅŸüphesiz bizim bambaÅŸka siyasi meselelerimiz de var. Liberal düÅŸüncenin Türkiye'de yenilgiden de öte dehÅŸetli bir çöküÅŸ yaÅŸaması ayrı bir hikaye ama yukarıda özetlediÄŸim küresel tablodan bağımsız deÄŸil. Türkiye'de liberal düÅŸüncenin yaÅŸadığı trajedinin ana hatlarını da uygun bir zaman olunca bu köÅŸede yazmayı düÅŸünüyorum."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.