Sosyal Medya

Güncel

Belediyeler 7 gün 24 saat hizmet verecek

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum imzası ile belediyelerin vatandaşa 7 gün 24 saat hizmet etmesi, bu kapsamda personel bulundurulması ve gece-gündüz hizmetlerin devam ettirilmesi ile ilgili 81 ile genelge gönderildi.



VatandaÅŸların yerel yönetimlerden aldığı hizmetlerin zamanında ve en uygun yöntemlerle sunularak, hizmet kalitesinin artırılması ve vatandaÅŸ memnuniyetinin en üst seviyeye çıkarılması, CumhurbaÅŸkanlığı Hükümet Sistemi yerel yönetim anlayışının temel unsurlarından birisi oldu.

AA muhabirinin edindiÄŸi bilgiye göre, Bakan Kurum tarafından, Türkiye CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın talimatıyla vatandaÅŸa 7 gün 24 saat hizmet edecek belediyelerin personel bulundurması ve gece-gündüz bu personelin hizmet etmesiyle ilgili 81 ile genelge gönderildi.

Genelgede, yerel yönetimlerin il, belediye veya köy halkının mahalli müÅŸterek ihtiyaçlarını karşılamak üzere kuruluÅŸ esaslarının Anayasa'nın 127'nci maddesinde belirtildiÄŸi anımsatıldı.

Bu kapsamda, yerel yönetimlerin görev, yetki ve sorumluluklarının Belediye, BüyükÅŸehir Belediyesi ve Ä°stanbul Su ve Kanalizasyon Ä°daresi Genel MüdürlüÄŸü KuruluÅŸ ve Görevleri Hakkında Kanunları olmak üzere çeÅŸitli kanunlarla belirlendiÄŸi kaydedildi.

KESÄ°NTÄ°SÄ°Z OLMASI ÖNEMLÄ°

Genelgede, Belediye Kanunu'nda, belediyelerin görev, yetki ve sorumlulukları belirlenirken temel ilke olarak sunulacak hizmetin, "mahalli ve müÅŸterek" nitelikte olması esasının benimsendiÄŸi vurgulandı.

Bu hizmetlerin yürütülmesi amacıyla belediyelerce her türlü faaliyet ve giriÅŸimde bulunulabileceÄŸinin hüküm altına alındığı da genelgede ifade edildi.

Aynı kanunda, belediye hizmetlerinin, vatandaÅŸlara en yakın yerlerde ve en uygun yöntemlerle sunulacağı, hizmet sunumunda engelli, yaÅŸlı, düÅŸkün ve dar gelirlilerin durumuna uygun yöntemlerin uygulanması gerektiÄŸi esasının getirildiÄŸi anımsatılan genelgede, "Bundan dolayı kamu hizmetlerinin sunulmasında süreklilik esas olurken, hizmetlerin kesintisiz olarak yürütülmesi kamu yararının saÄŸlanması açısından büyük önem taşıyor." denildi.

Yerel yönetimlerce hali hazırda zabıta, itfaiye, su, kanalizasyon, cenaze ve defin hizmetleri gibi niteliÄŸi gereÄŸi 7 gün 24 saat esasına göre kesintisiz yürütülen hizmetler bulunduÄŸu vurgulanan genelgede, ÅŸu ifadelere yer verildi:

"Aynı zamanda günümüzün geliÅŸen ve deÄŸiÅŸen ÅŸartları çerçevesinde özellikle büyükÅŸehirlerimizde çalışma saatlerinin esneklik göstermesi, 24 saat esasına göre çalışan birçok iÅŸ yerinin bulunması, kent yaÅŸamının 24 saate yayılması gibi nedenlerle hizmet sunumunda sürekliliÄŸin saÄŸlanması ve bu baÄŸlamda farklı hizmetlerin de 7/24 esasına göre yürütülmesi kamusal bir ihtiyaç olarak ortaya çıkmış bulunuyor."

"7/24 ESASINA GÖRE KESÄ°NTÄ°SÄ°Z YÜRÜTÜLMESÄ° GEREKMEKTEDÄ°R"

Genelgede, belediyelerin söz konusu ihtiyaç ve geliÅŸmelere uygun olarak hizmet sunum yöntemlerini yapılandırmaları gerektiÄŸine dikkat çekildi.

Bu kapsamda Çevre ve Åžehircilik Bakanı Murat Kurum imzasıyla tüm illere gönderilen genelgede, ÅŸunlara iÅŸaret edildi:

"Bu itibarla vatandaÅŸlarımızın talep, ÅŸikayet ve baÅŸvurularının 7 gün 24 saat kesintisiz olarak kabul edilmesine imkan saÄŸlayacak tedbirlerin beyaz masa uygulaması, çaÄŸrı merkezi, elektronik ortamda baÅŸvuruların alınması, personel görevlendirilmesi ve benzeri uygulamaların tüm belediyelerce alınması gerekmektedir.

Belediyeler tarafından yürütülen hizmetlerin niteliÄŸi ve sunumuna iliÅŸkin beklentilerle ihtiyaçlar göz önüne alınarak belirlenecek hizmetlerin, 7 gün 24 saat esasına göre kesintisiz olarak yürütülmesi gerekmektedir."

Genelgede, uygulama sonuçlarının Çevre ve Åžehircilik Bakanlığının "[email protected]" adresine gönderilmesi gerektiÄŸi kaydedildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.