Sosyal Medya

Kitaba KDV muafiyeti geldi. Ama indirim kitap fiyatlarına yansımadı

Okuyucuların ucuz kitap hayali, kitaba uygulanan KDV’nin sıfırlanmasına rağmen gerçekleşmedi. Yüzde 8’lik indirim, zor durumdaki yayıncılara ‘can suyu’ oldu ama okuyucuya yansımadı.



MURAT ÖZTEKÄ°N - Türkiye Gazetesi

Türkiye’de kültür sanata geçtiÄŸimiz ay ‘KDV dopingi’ yapılmıştı. TBMM Genel Kurulunda kabul edilen ve 22 Åžubat’ta yürürlüÄŸe giren kanunla kitaplara uygulanan yüzde 8’lik KDV sıfırlanmıştı. Bu kanun kâğıt krizinden sonra zor duruma düÅŸen yayıncılara ilaç gibi gelmiÅŸ, okuyucuların da kitapları daha ucuza okumasının yolu açılmıştı.
Ancak okuyucuların “ucuz kitap hayali” tam olarak gerçekleÅŸmedi. Bazı yayınevleri ve kitapçılar indirime giderken özellikle sanal ortamda kitap satışının yapıldığı büyük internet kitapçılarında KDV indiriminin yansımaları görülmedi. Dahası kanun teklifinden sonra bazı kitaplarda fiyat artışları yaÅŸandı. Okuyucular kitap fiyatlarında beklentilerin tersine geliÅŸen bu duruma sosyal medya üzerinden tepki gösterdi.
KDV indiriminden önce bazı internet kitabevlerinden aldığımız ekran görüntüleri de beklenmedik tabloyu ortaya koydu. Türkiye’nin en büyük internet kitapçılarının 15 Åžubat’taki fiyatları ile aktüel fiyatlar kıyaslandığında bazı yayınevlerinin onlarca eserinde %10’lara varan zam yapıldığı görüldü.

 

YAYINCILARI Ä°KAZ ETTÄ°K
Konuyu gazetemize deÄŸerlendiren Basın Yayın BirliÄŸi Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Emrah Kısakürek “Biz yayıncılarımıza konuÅŸurken KDV kanunu ile alakalı deÄŸiÅŸiklikleri kendilerine anlattık. Türkiye’de aktif 2 bine yakın yayıncı var, fiyat güncellemelerinde sıkıntı yaÅŸanmıştır diye tahmin ediyorum. Kötü niyetli düÅŸünmek istemiyorum” diyor. On liralık bir kitabın artık 9,26 lira fiyatla satılması gerektiÄŸini söyleyen Kısakürek “EÄŸer bir yayınevi bunu yapmıyorsa etik davranmıyor. Ama buna müeyyide uygulamak zor” ÅŸeklinde konuÅŸuyor.

MALÄ°YETLERDEKÄ° ARTIÅž YÜKSEK
Sıkıntılı bir dönemi geride bırakan yayıncılar ‘KDV mevzusuna’ farklı bir noktadan bakıyor. Yayınevlerinin genel olarak KDV’yi kitap fiyatlarından çıkardığını kaydeden TimaÅŸ Yayınları Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Osman Okçu “Okuyucu önceki büyük indirimlerden ötürü okuyucu ekstra indirimi fark etmeyebilir. Yayınevlerinin KDV’yi indirdikten sonra zam yapması konusu ise maliyetlerdeki artışın devam etmesi ile alakalı. Hiçbir yayıncı gerekmedikçe asla kitabına zam yapmak istemez. Her ÅŸeye raÄŸmen KDV indirimi bir ÅŸekilde okuyucunun cebini rahatlatacaktır” ifadelerini kullanıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.