Sosyal Medya

Güncel

New York Times: Kaşıkçı cinayetinin örtbas edildiği daha da belirginleşiyor

New York Times gazetesi, Suudi Arabistan'ın gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetini örtbas etmeye çalıştığının gün geçtikçe daha da belirginleştiğini yazdı.



New York Times tarafından yayınlanan yazıda, 'Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve Beyaz Saray'daki dostlarının' açıkça, Suudi gazeteci Kaşıkçı'nın barbarca öldürülmesine yükselen sesin zaman içinde kesileceÄŸini, bin Selman'ın otokratik yönetimini, kendisini eleÅŸtirenler ve muhalifler üzerinde baskı oluÅŸturmayı sürdürmekte özgürce davranacağını hesap ettikleri ancak yanıldıkları belirtildi.
 
'CÄ°NAYETÄ° ÖRTBAS ETMEYE ÇALIÅžTIKLARI DAHA DA BELÄ°RGÄ°NLEÅžTÄ°'
 
Son dönemde ABD istihbarat servisleri, BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) raportörü ve STK'lerden oluÅŸan koalisyondan gelen farklı bilgilerin Selman'a ihtar niteliÄŸi taşıdığı ve Suudi Arabistan'ın gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetini örtbas etmeye çalıştığının gün geçtikçe daha da belirginleÅŸtiÄŸi kaydedildi.
 
Yazıda, bin Selman'ın geriye dönük konuÅŸmalarını inceleyen Amerikan istihbarat birimlerinin Suudi Prens'in Kaşıkçı cinayetinin sinyallerini olaydan bir yıl önce verdiÄŸini ortaya çıkardığına, BM Yargısız ve Keyfi Ä°nfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard'ın "Türkiye'deki görevim sırasında toplanan deliller, Kaşıkçı'nın, Suudi Arabistan devleti yetkilileri tarafından acımasızca ve önceden tasarlanmış cinayete kurban gittiÄŸini gösteriyor" ifadesine ve Gazetecileri Koruma Komitesi, Önce Ä°nsan Hakları, Ä°nsan Hakları Ä°zleme Örgütü gibi önde gelen STK'lerin oluÅŸturduÄŸu koalisyonun, Suudi Arabistan yönetimini, muhalif, aktivist, gazeteci ve bağımsız din adamlarını cezalandırmayı sürdürdüÄŸü yönündeki ortak açıklamasına atıfta bulunuldu.
 
"Suudi Arabistan'ın Kaşıkçı'nın Öldürülmesini Basmakalıp Örtbası Daha da Aydınlanıyor" baÅŸlığıyla verilen yazıda, ülkesine geri dönmeye ikna edilemezse Kaşıkçı'nın zorla Suudi Arabistan'a döndürülmesini emretmesinin, iki yöntemin de iÅŸe yaramaması halinde Suudi gazetecinin peÅŸinden "bir kurÅŸunla" gideceÄŸini söylemesinin, genç, zalimce hırslı bir otokratı açığa çıkardığı belirtildi.
 
'SUUDÄ° ARABÄ°STAN'IN BASKI OLUÅžTURMASINA SON VERMESÄ° Ä°STENMELÄ°'
 
Gazetenin yazısında şu ifadelere yer verildi:
 
"Baskı devam etmeli. Kongre, Kaşıkçı cinayetiyle baÄŸlantılı CIA kayıtlarının tamamını, bundan sorumlu olan herkesin kimlikleriyle ifÅŸa edilmesini talep etmeyi sürdürmeli. BirleÅŸmiÅŸ Milletler Özel Raportörünün soruÅŸturması Türk, Suudi, Amerikan hükümetlerinden ve diÄŸerlerinden tam destek almalı. Kaşıkçı'nın kaderinden üzüntü duyan herkes, Suudi Arabistan'ın, ne düÅŸündüÄŸünü açıkça söyleyen Suudiler üzerinde baskı oluÅŸturmaya son vermesini istemeli."

Sputnik

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.