Sosyal Medya

Güncel

Almanya ile Fransa'dan yeni anlaşma: Birlik içinde birlik oldular

İlk Alman-Fransız dostluk antlaşmasının imzalanmasından 56 sene sonra, iki ülke arasındaki ilişkileri pekiştiren ikinci sözleşme Almanya'nın Aachen şehrinde imzalandı.



Aachen AntlaÅŸması olarak isimlendirilen ve 28 maddeden oluÅŸan ikinci antlaÅŸmada ekonomi, kültür ve yapay zekâ alanlarında ortak projeler geliÅŸtirmek ve iki ülkenin her alanda ikili iliÅŸkilerini pekiÅŸtirerek, toplumların daha da yakınlaÅŸmasının saÄŸlanması amaçlanıyor.

Askeri, ekonomik ve kültürel iÅŸbirliÄŸinin yanı sıra iki ülke insanının yakınlaÅŸarak birbirlerini daha iyi tanıması için projeler geliÅŸtirilecek. Aachen SözleÅŸmesi’ni, Almanya BaÅŸbakanı Angela Merkel ve Fransa CumhurbaÅŸkanı Emmanuel Macron imzaladı.

Ä°kinci Dünya Savaşı’nda karşılıklı savaÅŸan iki ülke 22 Ocak 1963'te Fransa CumhurbaÅŸkanı Charles de Gaulle ve Almanya BaÅŸbakanı Konrad Adenauer tarafından imzalanan Elysee AntlaÅŸması ile tekrar barışmanın ve yakınlaÅŸmanın ilk adımını atmıştı. Yeni imzalanan Aachen SözleÅŸmesi fazla yenilik içermiyor ama daha çok siyasi mesaj niteliÄŸi bulunuyor. Sadece savunma ve güvenlik alanlarında yeni ve kapsamlı iÅŸbirliÄŸini öngörülen anlaÅŸmada, Avrupa güvenlik politikalarında iÅŸbirliÄŸinin geniÅŸletilmesi, ekonomik bütünleÅŸmenin hızlandırılması, çevre ve iklim politikalarının koordine edilmesi planlanıyor.

Ekonomik alan yenilenecek

AntlaÅŸma gereÄŸince iki ülke ikili iÅŸbirliÄŸi kapsamında, AB reformlarının da hızlandırılması düÅŸünülüyor. Senede en az 4 kez bir bakan diÄŸer ülkenin bakanlar kurulu toplantısına katılacak. Bir ortak savunma ve güvenlik komisyonu oluÅŸturulacak. Komisyon bu alandaki ortak çalışmaları kontrol ve koordine edecek. Burada Almanya’nın silah ihracatında, Fransa’ya göre daha seçici olması sorun teÅŸkil ediyor. Yine kurulacak finans ve ekonomi komisyonu, ortak bir ekonomik alan oluÅŸturulması için çalışacak. Komisyon özellikle, yapay zekâ alanında ileriye yönelik ortak stratejiler geliÅŸtirme ve ARGE çalışmalarını koordine edecek.

'GeleceÄŸimiz söz konusu'

Aachen’deki imza töreninde açılış konuÅŸmasını yapan Almanya BaÅŸbakanı Angela Merkel, yeni antlaÅŸmanın iki ülkenin gelecekteki iÅŸbirliÄŸinin çerçevesini çizdiÄŸini söyledi. Ä°mza töreninden sonra konuÅŸan Merkel, Avrupa’da popülizmin attığına dikkat çekerek, “Özel bir zaman diliminden geçiyoruz ve bu zaman diliminde kararlı, açık ve geleceÄŸe yönelik cevaplara ihtiyacımız var. Günümüzün Avrupa’sı, 1963’lerin Avrupa’sıyla kıyaslanamaz. Avrupa ülkelerinde popülizme ve milliyetçilik artıyor. Avrupa ülkelerinde popülizm ve milliyetçilik artıyor. Ä°lk kez bir ülke, Ä°ngiltere, AB’den ayrılıyor. SözleÅŸmede geleceÄŸimiz söz konusu.”ifadelerini kullandı.

'Dijital ortak pazar oluşturmalıyız'

Sosyal uyumun devam etmesi gerektiÄŸine dikkat çeken Merkel, “Zaman daralıyor, dünya uyumuyor. AB, 2000’lerde verdiÄŸi öncü kıta olma sözünü tutamadı. Pek çok alanda eksikliklerimizi gidermeliyiz. Yeni dönemde dijital ortak pazar oluÅŸturmalıyız” dedi. Yapay zeka alanında araÅŸtırmaların koordineli olması gerektiÄŸinin altını çizen Merkel, “Ortak platform geliÅŸtirmeliyiz. Ä°ÅŸ alanlarının geleceÄŸini birlikte düÅŸünmeliyiz. Yine iÅŸ pazarını birlikte koordine edebiliriz. Bu imzaların atılmasıyla iÅŸ bitmedi. SözleÅŸmenin yaÅŸatılması ve gün be gün uygulamaya geçilmesi gerekir.” diye konuÅŸtu.

'AB ordusu kurmalıyız'

MerkelFransa ile imzalanan Aachen AntlaÅŸması’nın imza töreninde AB Ordusu’nun oluÅŸturulması için iki ülkenin koordineli bir ÅŸekilde birlikte çalışması gerektiÄŸine dikkat çekti. Merkel, “Ülkelerimize silahlı bir saldırı olduÄŸu durumda bütün gücümüzle yardımlaÅŸacak ve saldırılara birlikte karşı koyacağız. Bu askeri seçenekleri de içeriyor. Artık bir ortak askeri kültür oluÅŸturmamız gerekiyor. Ortak savunma endüstrisi, ortak silah satış politikaları geliÅŸtirmeliyiz.” ifadelerini kullandı.

'Avrupa iç ve dış tehdit altında'

Fransa CumhurbaÅŸkanı Macron’da Avrupa’nın artarak büyüyen milliyetçilik akımları tarafından tehdit altında olduÄŸuna iÅŸaret ederek, “Avrupa’mız acı veren Brexit sürecinden geçiyor, iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi, terörizm, yeni ekonomik geliÅŸmeler önümüzdeki ortak sorunlarımız. Bu nedenle Almanya ve Fransa, Avrupa içerisinde birlikte sorumluluk almalı. Günümüzde artık tehditler komÅŸulardan gelmiyor, Avrupa’nın dışından geliyor. Aynı zamanda toplumumuzun içinden geliyor. Artan öfkeye karşı reaksiyon göstermeliyiz.” diye konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.