Sosyal Medya

Ticaret savaşlarında yeni perde: ABD iadesini resmen isteyecek

Kanada'nın ABD Büyükelçisi David MacNaughton, ABD’nin Kanada hükûmetinden, Çinli telekom devi Huawei'nin sahibinin kızı ve şirketin Mali İşler Direktörü (CFO) Meng Wanzhou'nun iadesi için resmi talepte bulunacağını açıkladı.



Reuters’ta yer alan habere göre, Kanada merkezli Globe and Mail gazetesine röportaj veren MacNaughton, ABD’nin Kanada’ya, Wanzhou'nun iadesinin isteneceÄŸini söylediÄŸini ifade etti.
 
MacNaughton, resmi talebin ne zaman yapılacağını ise belirtmedi.
 
Çin: Kanada ve ABD, iade anlaÅŸmasını suistimal ediyor
 
Kanadalı büyükelçinin açıklamasının ardından basın brifinginde açıklamalarda bulunan Çin DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, ABD ve Kanada’nın aralarındaki iade anlaÅŸmasını, Wanzhou davasında kötüye kullandıklarını ifade etti.
 
Wanzhou davasının alışılagelmiÅŸin dışında olduÄŸunu belirten Chunying, Kanada’nın ABD ile iade anlaÅŸmasının, Çin vatandaÅŸlarının güvenliÄŸini, yasal haklarını ve çıkarlarını ihlal ettiÄŸini söyledi.
 
ABD’den Wanzhou hakkındaki “tutuklama emrini” geri çekmesini talep ettiklerini ifade eden Chunying, ABD’ye Wanzhou için resmi bir iade talebinde bulunmamaları çaÄŸrısı yaptı.
 
Ä°ade baÅŸvurusu için son tarih 30 Ocak
 
GeçtiÄŸimiz günlerde konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Kanada Adalet Bakanlığı Sözcüsü Ian MacLeod, Wanzhou'nun iadesi için ABD’den resmi bir talep gelmediÄŸini açıklamıştı.
 
Ä°ade isteklerini iletmek için 30 Ocak 2019'a kadar süreleri olduÄŸunu hatırlatan Sözcü MacLeod, "Resmi iade talebi destekleyici belgeler dahil henüz ABD tarafından yapılmamıştır. Bu isteÄŸi iletmek için 30 Ocak 2019'a kadar süreleri var. O sürede baÅŸvuru yapılması halinde, sürecin devamı ve karar vermek için bir 30 gün daha var." ifadelerini kullanmıştı.
 
Çin-Kanada gerilimi artıyor
 
Kanada makamlarının, Ä°ran’a yaptırımları deldiÄŸi gerekçesiyle ABD makamlarının talebi üzerine 1 Aralık 2018 tarihinde Huawei CFO’su Meng Wanzhou'yu tutuklaması iki ülke arasındaki gerilimi artırmıştı.
 
Çin, Meng Wanzhou'nun tutuklanmasına misilleme olarak Kanadalı eski bir diplomat olan Michael Kovrig dahil ülkedeki bazı Kanada vatandaÅŸlarını gözaltına almaya baÅŸlamış, 2014 yılında uyuÅŸturucu kaçakçılığından tutuklanan Robert Lloyd Schellenberg isimli Kanada vatandaşını ise idama mahkûm etmiÅŸti.
 
Huawei CFO’su Meng Wanzhou ise 3 gün süren kefalet duruÅŸmasının ardından ÅŸartlı olarak serbest bırakılarak Kanada’daki konutunda ev hapsine alınmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.