Sosyal Medya

Güncel

TARİHTE BUGÜN(22 Ocak): Ergenekon Operasyonu Yapıldı

Tarihte bugün yaşanan olaylar arasında Osmanlı Kuvvetleri Memluk ordusuna Ridaniye’de son darbeyi indirmesi, Tac Mahal’ı Yaptıran Şah Cihan vefat etmesi, Rus askerleri işçilerin üzerine ateş açması ve Ergenekon operasyonunun yapılması var..



Ergenekon Operasyonu Yapıldı (2008)

Kamuoyunda Ergenekon olayı olarak bilinen operasyonun en önemli ayaklarından birisi 22 Ocak 2008 tarihinde gerçekleÅŸtirildi. Bu operasyonda Emekli TuÄŸgeneral Veli Küçük, avukat Kemal Kerinçsiz, gazeteci Güler Kömürcü, Türk Ortodoks Patrikhanesi Basın ve Halkla Ä°liÅŸkiler Sözcüsü Sevgi Erenerol, Susurluk davasından tanınan Sami HoÅŸtan'ın da aralarında bulunduÄŸu otuz üç kiÅŸi gözaltına alınmıştı. Bu operasyonun baÅŸlangıç noktasını Ümraniye’de bulunan el bombaları oluÅŸturmuÅŸtu. Bu davanın sanıkları silahlı terör örgütü kurma, yönetme TC hükümetine karşı silahlı isyana tahrik, zorla hükümeti ıskata teÅŸebbüs gibi bir çok suç iddiası ile yargılandı.

GÜNÜN ÖNEMLÄ° OLAYLARI

Osmanlı Kuvvetleri Memluk Ordusuna Ridaniye’de Son Darbeyi Ä°ndirdi (1517)

Yavuz Sultan selim memluklulara karşı kazandığı Mercidabık zaferinden nihai hedef Mısır’a yönelmiÅŸti. Sina çölünü 13 günde geçmeyi baÅŸardı. Memluk ordusu Sultan Tumanbay komutasında Ridaniye bölgesinde Osmanlı kuvvetlerini bekliyordu. Hatta Osmanlı Kuvvetlerinin geliÅŸ istikametine sabit toplar yerleÅŸtirilmiÅŸti. Ancak Yavuz zor olanı yaptı ve güneyden dolaÅŸarak Memluk ordusuna beklemediÄŸi yönden taarruz ve 22 Ocak 1517’de Ridaniye zaferini kazandı.

Tac Mahal’ı Yaptıran Åžah Cihan Vefat Etti (1566)

Hindistan’da kurulmuÅŸ olan Babür Devletinin önemli hükümdarlarından birisidir. Dedesi Timur’un topraklarına sahip olmak için Maveraünnehir bölgesine bir çok defa sefer düzenlemiÅŸ hatta Semerkant’ı ele geçirmiÅŸ ama kalıcı hakimiyet kuramamıştır. Åžah Cihan’ı asıl meÅŸhur eden icraatı eÅŸi için yaptırdığı ‘’Tac Mahal’’adlı Hindistan’ın Agra ÅŸehrinde yer alan türbedir. Åžah Cihan 22 Ocak 1666’da gözaltında iken vefat etti.

Rus Askerleri Ä°ÅŸçilerin Üzerine AteÅŸ Açtı ‘’Kanlı Pazar’’(1905)

Rusya’nın St. Petersburg ÅŸehrindeki iÅŸçiler çalışma ÅŸartlarının ve ücretlerinin iyileÅŸtirilmesi isteÄŸiyle çarlık sarayı etrafında bir yürüyüÅŸ gerçekleÅŸtirdiler. Bu miting ve yürüyüÅŸ esnasında Çar II. Nikolay’ın emri ile Rus ordusu 22 Ocak 1905’te iÅŸçilerin üzerine ateÅŸ açtı. Çak sayıda iÅŸçi öldü ve bir çoÄŸu da yaralandı. Bu olaya ‘’kanlı pazar’’ adı verildi. Bu olay Rusya’da ki iÅŸçi ve köylü eylemlerinin hız kazanmasına neden oldu.

Hükümet Edirne’de Bir Çok Caminin Mülkiyetini Yahudilere Sattı (1948)

Ä°ktidarda bulunan Cumhuriyet Halk Partisi Hükümeti Edirne’de baÅŸta Balaban Camii olmak üzere on üç camiinin mülkiyetini açık arttırma yoluyla 22 Ocak 1948’de Yahudilere sattı. Edirne baÅŸta olmak üzere bir çok yerde satılan cami, mescit gibi vakıf eserlerden bazıları yeniden inÅŸa edilmeye çalışılmaktadır.

TARİŞ Olayları Yaşandı (1980)

Güvenlik güçleri 22 Ocak 1980’de  arama yapmak için TARÄ°Åž (Ä°zmir, Ä°ncir, Üzüm, Pamuk ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri BirliÄŸi) iÅŸletmelerine operasyon düzenledi. Çalışanların ve öÄŸrencilerin karşı koyması üzerine çıkan çatışmada bir çok kiÅŸi yaralandı. Sonra ki günlerde de eylemlerin devam etmesi üzerine bir çok eylemci çoÄŸunluÄŸu öÄŸrenci olmak üzere göz altına alındı.

GÜNÜN DÄ°ÄžER ÖNEMLÄ° OLAYLARI

1842. Baytar Mektebi (Veteriner Fakültesi) açıldı.

1938. Yalova’da “Termal Oteli” açıldı.

1949. Çin’de Mao Zedung, Kızıl Ordu ile Pekin’e girdi.

1972. Brüksel AntlaÅŸması imzalandı. AntlaÅŸma; Ä°ngiltere, Ä°rlanda, Danimarka ve Norveç’in, 1 Ocak 1973’ten itibaren Avrupa Ekonomik TopluluÄŸu’na (AET) üye olmalarını öngörüyordu.

1987. Yüksek SaÄŸlık Åžurası, tüp bebek uygulamasının Türkiye’de de baÅŸlatılmasını kararlaÅŸtırdı.

1991 .Bir Irak scud füzesi Ä°srail'e düÅŸtü,üç kiÅŸi öldü.

1997. Amerika BirleÅŸik Devletleri senatosu, Madeleine Albright'ın ülkenin ilk kadın dışiÅŸleri bakanı olarak atanmasını onayladı.

2006.Mersin'de 4,0 büyüklüÄŸünde bir deprem meydana geldi.

2006.BM Mülteciler Yüksek KomiserliÄŸi, Yemen açıklarında kaçakları taşıyan bir teknenin alabora olması sonucu ilk belirlemelere göre 22 kiÅŸinin öldüÄŸünü bildirdi.

2007. BaÄŸdat'taki bombalı saldırılarda 73 kiÅŸi öldü, 138 kiÅŸi yaralandı.

2007.Bolu Tüneli'nin saÄŸ tüpü açıldı.

DünyaBülteni

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.