Sosyal Medya

Güncel

Türkiye'de üretimi engelleyen ABD dünyada birinci

Tekstilden, otomobil sektörüne geniş kullanım alanı bulunan kenevirin, gelir ve maliyeti arasında yaklaşık 2 kat kâr bırakıyor.



Kenevir ekim alanları, dünya genelinde 1990'da 63 bin hektarken, 2017'de 26 bin hektara geriledi. Aynı dönemde kenevir tohumu üretimi 35 bin tondan, 93 bin tona ulaÅŸtı.

Avrupa'da bugüne kadar tescil edilen 69 kenevir çeÅŸidinin yarıya yakını, son 10 yılda geliÅŸtirildi. Bu çeÅŸitlerin çoÄŸu, düÅŸük oranda esrarın etken maddesi tetrahydrocannabinol (THC) içeren endüstriyel tip kenevir oldu.

THC, bitki ıslah çalışmalarıyla ayrıştırılarak, oranı kenevir kuru ağırlığının yüzde 0,2-0,3'üne kadar düÅŸürüldü.

Türkiye'de tescilli çeÅŸidi yok

Türkiye'de, tescilli ve üretim izinli kenevir çeÅŸidi bulunmazken, ekim alanı yıllar itibarıyla geriledi. 1989'da 42 bin dekar olan kenevir ekili alan, 1999'da 5 bin 360 ve 2009'da 66 dekara düÅŸtü. Son alarak geçen yıl 200 dekarda lif ve tohum amaçlı kenevir ekimi yapıldı.

Kullanıldığı alanlar

Kenevir; otomobil sektöründe doÄŸal fiber parçalar, aÄŸaç iÅŸleme sanayisi, kenevir talaşından doÄŸal inÅŸaat malzemeleri, ahÅŸap malzeme, kumaÅŸ ve kanvas ürünler, gemi halatı, izolasyon malzemeleri, kozmetik ürünler, biyodizel, biyokütle yoluyla enerji üretimi, kenevir yağı, gıda ve yem, kağıt sanayisi, banknot ve sigara kağıdı, çay poÅŸeti gibi çok geniÅŸ alanda kullanılıyor.

Gelir ve maliyet

Türkiye'de ortalama 1 dekardan 100 kilogram lif elde ediliyor. Lifin kilogramı ise ortalama 15 liradan satılıyor. Bin 500 lira gelir elde edilen 1 dekarda, 800-850 lira masraf yapılıyor. Tohum amaçlı endüstriyel kenevir yetiÅŸtiriciliÄŸinde ise 1 dekardan 50-60 kilogram tohum elde ediliyor.

Bunun kilogram fiyatı ise 25-30 liraya satılıyor. Bin 250-bin 500 lira gelir elde edilirken, gider 800-850 lira oluyor.

"Bize yasaklayanlar cayır cayır afyon ekiyorlardı"

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, daha önce yaptığı açıklamalarda kenevir üretiminin önemine dikkati çekerek, ÅŸu ifadeleri kullanmıştı: "Bize bir zamanlar afyon ekimini yasaklayanlar kendileri cayır cayır afyon ekiyorlardı. Askeri bir sorunun çözümü için görünürde konuyla hiçbir ilgisi olmayan böyle bir ÅŸartın konulması elbette son derece manidardır. Åžimdi diyorum ki biz yeniden, tarım, çevre ve ÅŸehircilik bakanıma söyledim, kenevir ekimi süreci baÅŸlatalım çünkü kenevir ekiminin çok farklı alanlarda çok farklı faydalarının olduÄŸunu da göreceÄŸiz. Åžimdi bu süreci baÅŸlatacağız."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.