Sosyal Medya

Güncel

Eğitim müfredatı sil baştan değişiyor

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 2019-2023 Stratejik Planı’nı hazırladı. MEB 5 yıllık eğitim sistemini ve kendisini yenileme kararı aldı. Bakanlık mevzuatı ve bürokratik yapısı , okul yöneticileri, öğretmenler ve eğitim tüm kademelerinde kökten değişiklikler yapılacak.



MEB’in planlarına göre, geçen yıl tamamı deÄŸiÅŸtirilen müfredat “yeniden” deÄŸiÅŸtirilecek, tüm sınavların içeriÄŸi, soru tipi ve yapısı yeniden düzenlenecek, ilkokullarda not sistemi kaldırılacak, lise son sınıfı üniversiteye uyum yılı olarak dönüÅŸtürülecek ve sınavla öÄŸrenci alan lise sayısı azaltılacak.

719 MÄ°LYAR LÄ°RA HARCANACAK

Milli EÄŸitim Bakanı Ziya Selçuk, bakanlığı yeniden ÅŸekillendirecek olan 2019-2023 Stratejik Planı’nı hazırladı. Selçuk’un planlamasında, 5 yılda toplamda 719 milyar TL harcayarak, bakanlığın mevzuatı, okul yöneticileri, öÄŸretmenleri ve 20 milyona yakın öÄŸrenciyi etkileyecek adımlara hazırlık yer aldı. Okul öncesinden baÅŸlayarak reform planlanan MEB’de, eski Bakan Ä°smet Yılmaz döneminde hazırlanan eÄŸitim-öÄŸretim programlarının yenilenmesinden, ders saatlerine, sınavlara ve bir bütün olarak eÄŸitim anlayışının deÄŸiÅŸtirilmesine neden olacak deÄŸiÅŸiklikler yapılacak.

Cumhuriyet’ten Ozan Çepni'nin ulaÅŸtığı MEB 2019-2023 Stratejik Planı’nda önümüzdeki 5 yıl için öngörülen deÄŸiÅŸiklikler ÅŸöyle:

HER ÖÄžRENCÄ°YE E-DOSYA

Her çocuk izlenecek: Çocukların her ders ve düzeyde yeterliliklerinin belirlenmesi, izlenmesi ve desteklenmesi için “Yeterlilik Temelli DeÄŸerlendirme Sistemi” kurulacak. Erken çocukluktan lise mezuniyetine kadar çocukların izlenmesi, deÄŸerlendirilmesi, geliÅŸtirilmesi ve yönlendirilmesi amacıyla her çocuk için bir “e-portfolyo” (e-dosya) oluÅŸturulacak. Okul ve öÄŸrenme ekosistemindeki iyileÅŸmeler doÄŸrultusunda sınavla öÄŸrenci alan okullar kademeli olarak azaltılacak.

Sınavsız yerleÅŸtirme modeli: Tüm sınavlar; amacı, içeriÄŸi, soru tiplerine baÄŸlı yapısı ve saÄŸlayacağı yarar baÄŸlamında yeniden düzenlenecek. Akıl yürütme, eleÅŸtirel düÅŸünme, yorumlama, tahmin etme ve benzeri zihinsel becerilerin sınanması öne çıkacak. Bilgi depolamak, formül ezberlemek gibi iÅŸlemlere ihtiyacın kalmadığı bir yaklaşım sergilenecek. Sınavsız yerleÅŸtirme konusunda esnek modeller geliÅŸtirilecek.

BAÅžARI PUANLARI

Okul baÅŸarı puanı: ÖÄŸrencilerin e-portfolyoları oluÅŸturulacak ve üst öÄŸrenime geçiÅŸ ile kariyer geliÅŸimlerinde katılım saÄŸladıkları bilimsel, sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler dikkate alınacak bir yapı kurgulanacak. Sınav sonrası yerleÅŸtirme puanının hesaplanmasında öÄŸrencinin okul baÅŸarı puanı da dikkate alınacak.

Sınava ihtiyaç azaltılacak: Orta vadede temel amaç baÅŸta merkezî sınavlara olan ihtiyacın azaltılması ve çocukların ihtiyaç duyduklarında, öÄŸrenme amaçlı destek hizmetlerine eriÅŸimini kolaylaÅŸtırmak olacak.

Özel amaçlı Ä°ngilizce: ÖÄŸrencilerin yaÅŸ, okul türü ve programlarına göre beceri temelli yabancı dil yeterlilikleri sistemine geçilecek. Ä°ngilizce eÄŸitiminde müfredat, eÄŸitim yöntemi ve ölçme deÄŸerlendirme yaklaşımında düzeltmeye gidilecek. 2019-2020 eÄŸitim öÄŸretim yılı itibarıyla 2. sınıflardan baÅŸlayarak, kademeli olarak 2-12. sınıflarda uygulanmak üzere yeni bir yaklaşım ortaya konulacak. 2-4. sınıflarda ‘Oyun Tabanlı ÖÄŸrenme’ yaklaşımı, 5-8. sınıflarda ‘FarklılaÅŸtırılmış EÄŸitim’ modeli uygulanacak. 9-12. sınıflarda ise lise türüne göre ‘Özel Amaçlı Ä°ngilizce’ modeli kullanılacak. ÖrneÄŸin, Turizm ve Otelcilik Meslek liseleri programında dinleme ve konuÅŸma becerilerine ağırlık verilirken, Sosyal Bilimler liselerinde okuduÄŸunu anlama ve sunum becerileri önem kazanacak.

Ä°LKOKULDA NOT KALKACAK

Ä°lkokulda çocukların deÄŸerlendirilmesi not yerine beceri temelli etkinlikler doÄŸrultusunda yapılandırılacak. Teneffüs süreleri artırılacak. Türkçenin korunması ve geliÅŸtirilmesi temel eÄŸitimin omurgası olarak ele alınacak. Ä°lkokulun Türkçe, matematik ve kültür-sanat-spor ekseninde ÅŸekillenmesi için çalışmalar yürütülecek. ÖÄŸretim programlarının ülke sathında tek tip olarak uygulanmasından vazgeçilecek. Nitelikli içeriklerin hazırlanması ve hazırlanmış olanlardan en kaliteli olanlarının seçilerek öÄŸrencilere ulaÅŸtırılması MEB’in stratejik öncelik alanları arasında yer alacak.

Üstün zekâlılara yeni mevzuat: Özel yetenekli bireylerin eÄŸitimine dair mevzuat hazırlanacak. ‘Özel Yeteneklilerin EÄŸitimi Bilim ve DeÄŸerlendirme Kurulu’ oluÅŸturulacak. Özel yeteneklilerin eÄŸitimi için lisansüstü düzeyde öÄŸretmen eÄŸitimi planlanacak. 5 yaÅŸ ve ilkokul düzeyinde farklı ve farklılaÅŸtırılmış program modellerine fırsat tanınacak.

DERÄ°NLÄ°K KAZANIMI

5 yaÅŸa zorunlu eÄŸitim: 5 yaÅŸ zorunlu eÄŸitim kapsamına alınacak. 3-5 yaÅŸ grubunun eÄŸitime katılımını artıracak toplum temelli hizmet sunum modelleri çeÅŸitlendirilerek, esnek zamanlı farklı eÄŸitime eriÅŸim modelleri geliÅŸtirilecek.

Lise son üniversiteye uyum yılı: Liselerde ders çeÅŸitliliÄŸi ve haftalık zorunlu ders saatleri azaltılacak. OrtaöÄŸretim son sınıf öÄŸrencilerinin yükseköÄŸretime hazırlık amacıyla okul dışı kurumlara yönelmesi nedeniyle 12. sınıf yükseköÄŸretime hazırlık ve oryantasyon programı olarak düzenlenecek. Bu kapsamda öÄŸrencilerin yükseköÄŸretime okul bünyesinde hazırlanma imkânlarının saÄŸlanacak. ÖÄŸrencilerin ilgi ve yeteneklerine uygun seçmeli ders yapısı oluÅŸturulacak ve alanlar arası geçiÅŸ imkânları oluÅŸturulacak. ÖÄŸrencilerin alanda derinleÅŸmesini saÄŸlayacak proje uygulama çalışmaları düzenlenecek. OrtaöÄŸretime geçiÅŸte öÄŸrenci tercihleri ile kontenjan dağılımları uyumlu hale getirilecek.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.