Sosyal Medya

Güncel

'Tapu'da yeni dönem: Hatalar giderildi

Tapu senetlerinde başlayacak yeni dönem, ev alım ve satımında dolandırıcılığa kadar uzanan önemli bir karışıklığın da son bulmasını sağlayacak.



Yeni tapularda QR kod ile dijitalleÅŸme saÄŸlanırken, eski tapularda bulunmayan ‘proje metrekaresi’ bilgisi de eklenecek. Böylece dairenin, apartmanın bulunduÄŸu arsada ne kadar paya sahip olduÄŸuna iliÅŸkin kafa karışıklıkları son bulacak. Net ve brüt metrekareler belli olacak.
 
ARSA PAYI DA VAR
 
Posta'nın haberine göre Çevre ve Åžehircilik Bakanı Murat Kurum, kasım ayında Tapu ve Kadastro Genel MüdürlüÄŸü’nce düzenlenen ‘Tapu Senetlerinin Yenilenmesi ve e-Devlet Uygulamaları Tanıtım Programı’nda yaptığı konuÅŸmada, QR kodlu yeni tapu senetlerine geçileceÄŸini açıklamıştı. Eski tapularda taşınmazın ada pafta bilgileri, yüzölçümü, vasfı, malik bölümü, pay durumu, tapunun niteliÄŸi (mülkiyet, irtifak, devremülk gibi), arsa payı, kat, daire, blok gibi bilgiler yer alıyordu.
 
HATALAR ÇÖZÜLECEK
 
Yeni tapularda ‘mahalle, ada, parsel’ bilgileri yer almayacak. QR kodlu tapulara taşınmaz numarası gibi bilgilerin yanı sıra proje metrekaresi de eklenecek. Bu bilginin tapuda yer almasının büyük bir sorunu çözeceÄŸini söyleyen Gayrimenkul Hukuku DerneÄŸi BaÅŸkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, “Eski tapularda yer alan arsa payı kavramının vatandaÅŸ tarafından tam olarak algılanamaması ve ayrıca ülkemizde birçok projede arsa paylarında yapılan ciddi hatalar nedeniyle vatandaÅŸ bağımsız bölümün metrekaresinin ne kadar olduÄŸunu bilmeden taşınmaz satın alabiliyordu” dedi.
 
ÅžEFFAF BÄ°LGÄ° VERECEK
 
Belediyeye giderek proje kontrolü yapmanın da çoÄŸu zaman mümkün olmadığı için ciddi hatalar yapıldığını ve bazen dolandırıcılık olayları da yaÅŸanabildiÄŸini belirten Kiraz, “Yeni tapu belgesinde ‘proje metrekaresi’ denilen bir bölüm yer alacak. Böylece hem bu taşınmazı satın alan hem de satın aldıktan sonra bir üçüncü kiÅŸiye satmak için göstermek zorunda olan kiÅŸi bu bilginin varlığı nedeniyle ÅŸeffaf olmak zorunda kalacaktır. Taşınmazların deÄŸerlemesi konusunda da deÄŸerleme uzmanları için çok önemli bir veri olduÄŸunu da söylemek gerekiyor.” diye konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.