Sosyal Medya

Güncel

TARİHTE BUGÜN (22 Aralık): Sarıkamış Harekatı başladı

Tarihte bugün yaşanan olaylar arasında; Sarıkamış Harekatının başlaması, Lakonia adlı yolcu gemisinin yanması, İşçi lideri Lech Walesa Polonya Cumhurbaşkanı olması, Rahşan Affının yürürlüğe girmesi var…



GÜNÜN OLAYI

Sarıkamış Harekatı Başladı (1914)

Osmanlı Devletinin I.Dünya savaşına girmesinin hemen arkasından Ruslar Kuzey Anadolu yönünde saldırıya geçtiler. Rus saldırısı Osmanlı Kuvvetleri tarafından durduruldu. BaÅŸkomutan Vekili Enver PaÅŸa 150 bin kiÅŸilik bir orduyla Rusları arkadan çevirmek ve imha ederek Kars ve Batum’u geri almak için Sarıkamış Harekatını 22 Aralık 1914’te baÅŸlattı. DiÄŸer bir amaç ise Türk dünyası ile irtibata geçilerek turan imparatorluÄŸu için çalışma yapılacaktı. Ancak ulaşımın yetersizliÄŸi, açlık, hastalık ve iyi planlama yapılamamış olması gibi nedenlerle 90 bin civarında kayıp verildi. Bunun üzerine ordu geri çekilmek zorunda kaldı. Bu olay uzun süre basına sansür konularak kamuoyundan gizlenmeye çalışıldı.

GÜNÜN ÖNEMLÄ° OLAYLARI

Osmanlı Devleti Rusya’ya SavaÅŸ Ä°lan Etti (1806)

Rusya’nın Eflak ve BoÄŸdan’ı iÅŸgal etmesi ve Fransa’nın da kışkırtmaları ile Osmanlı Devleti 22 Aralık 1806 tarihinde Rusya’ya savaÅŸ ilan etti. Fakat Napolyon Osmanlı Devleti’ni yine yüzüstü bıraktı.

Ä°lk Röntgen Çekildi (1895)

Alman fizikçi X- Işının mucidi Wilhelm Konrat Rontgen 22 Aralık 1895 tarihinde tedavi amaçlı ilk röntgen grafisini çekti.

Temsil Heyeti HacıbektaÅŸ’a Geldi (1919)

Ankara’ya gitme kararı alan Mustafa Kemal baÅŸkanlığındaki temsil heyeti 22 Aralık 1919’da HacıbektaÅŸ’a geldi. Mustafa Kemal ve Temsil Heyeti geceyi HacıbektaÅŸ’ta geçirdi. Mustafa Kemal Çelebi Cemalettin Efendi'nin misafiri oldu. Temsil Heyeti Sivas Kongresinde seçilmiÅŸti.

Yolcu Gemisi Yandı (1963)

Southhampton’dan Kanarya Adaları’na seyir yapan Lakonia adlı Yunan yolcu gemisi 22 Aralık 1963’de kuaför salonunda çıkan yangın neticesinde 128 kiÅŸi hayatını kaybetti. Kayıpların fazlalığının nedeni gemide çıkan panik olmuÅŸtur. YaÅŸanan panik nedeniyle düÅŸme ve yaralanmalardan, boÄŸulmadan hayatını kaybedenlerin sayısı daha fazladır. Bu kaza sonrasında gemilerdeki yangın emniyeti kuralları yeniden gözden geçirildi ve yeni bazı düzenlemeler yapıldı.

Ermeniler Türk Diplomatı Katlettiler (1979)

Türkiye'nin Paris Turizm MüÅŸaviri Yılmaz ÇOLPAN, 22 Aralık 1979 günü Ermeni bir teröristin saldırısı sonucu hayatını kaybetti. Olayın sorumluluÄŸunu "Ermeni Soykırımı Adalet Komandoları" adlı bir örgüt üstlendi. Bu olay, Ermeni teröristlerinin Paris'teki ikinci saldırısı oldu.

Ä°ÅŸçi Lideri Lech Walesa Polonya CumhurbaÅŸkanı Oldu (1990)

Polonya’da uzun yıllar iÅŸçi liderliÄŸi yapan Lech WalÄ™sa siyasette atılmasının arkasından 22 Aralık 1990’da Polonya cumhurbaÅŸkanı oldu. Ancak siyasal yaÅŸamında iÅŸçi liderliÄŸi gibi baÅŸarılı olamadı ve giderek halk desteÄŸini kaybetti.

RahÅŸan Affı YürürlüÄŸe Girdi (2000)

Kamuoyunda RahÅŸan affı olarak bilinen 23 Nisan 1999 tarihine kadar iÅŸlenen suçlardan dolayı ÅŸartla salıverilmeye, dava ve cezaların ertelenmesine dair yasa tasarısı, CumhurbaÅŸkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylandı ve 22 Aralık 2000 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüÄŸe girdi. CumhurbaÅŸkanı tarafından ilkinde geri gönderilen yasa ikinci defa TBMM’de aynen kabul edilmiÅŸti.

GÜNÜN DÄ°ÄžER ÖNEMLÄ° OLAYLARI

1453- Ä°stanbul Üniversitesi (Darülfünun) kuruldu. Darülfünun, 1933’te üniversiteye dönüÅŸtürüldü.

1895- Halka açık ilk sinema gösterimi, Paris’te, Rennes Sokağı’nda yapıldı. 28 Aralık’tan itibaren de Capucines

Bulvarı’ndaki Grand Cafe’nin bordum katında düzenli gösterimler baÅŸladı. Sinemaya adını verenler, kaydında ve gösteriminde kullanılan makineyi icat edip ilk filmleri çekenler, Lyonlu Lumiere kardeÅŸlerdi.

1932- Hindistan’daki Ä°ngiliz yönetimi, 28 bin mahkumu serbest bıraktı. Mahkumlar arasında Mahatma Gandhi de vardı.

1962- Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu kuruldu.

1999- Hükümet Egebank, YaÅŸarbank, Yurtbank, Sümerbank ve Esbank’a el koydu.

2002- Afganistan’da Hamid Karzai’nin baÅŸkanlığında kurulan geçici yönetim görevine baÅŸladı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.