Sosyal Medya

Kemalist rejim Milli Şairimiz Mehmet Akif'i terörist gibi kodlayıp takip etmiş

Murat Bardakçı, "Mehmed Âkif devlet tarafından "İrtica-906" diye kodlanmış, ölüm döşeğinde yatarken bile izlenmiş ve Safahat'ı da imha edilmişti" başlığıyla yayımlanan yazısında "Geçen hafta Tek Parti döneminde Arapça ezan okunması, kamet getirilmesi, izinsiz dinî eğitim verilmesi ve hattâ türbelere mum dikilmesi bahislerinde uygulanan yasaklar ile Müslüman olmayan vatandaşlara ve Türkiye'de oturan yabancılara yine dinî alanlarda getirilen sınırlamaları gösteren bazı belgeler yayınladım" hatırlatmasında bulundu.



Habertürk yazarı Murat Bardakçı, Ä°stiklal Marşı'nın ÅŸairi Mehmet Akif Ersoy'un bir dönem devlet tarafında 'irtica-906' diye kodlandığını ve ölüm döÅŸeÄŸindeyken bile izlendiÄŸini söyledi.
 
"Bugün de devletin Ä°stiklâl Marşımızın ÅŸairi Mehmed Âkif Ersoy'a bir zamanlar nasıl baktığını ve hattâ neler yaptığını anlatan bazı belgelere yer veriyorum" diyen Bardakçı, devamında "Ä°ÅŸte, Âkif hakkındaki bu belgelerin pek bilmediÄŸimiz kısa öyküsü" ifadesini kullandı.
 
Bardakçı, ÅŸunları kaydetti:
 
'TAKÄ°P, Ä°ZLEME, FÄ°ÅžLEME...'
 
Akif'in sessizce geliÅŸi Ankara'yı hareketlendirdi; haberi gazetelerden öÄŸrenen Ä°çiÅŸleri Bakanlığı, Emniyet Genel MüdürlüÄŸü, Ä°stihbarat, Genelkurmay ve Ä°stanbul ValiliÄŸi arasında ÅŸairin vefatına kadar aylarca devam edecek, hattâ vefatından sonra da sevenleri hakkında senelerce sürecek bir takip, izleme, fiÅŸleme ve yazışma faaliyeti baÅŸladı. Mehmed Akif, Mısır'da yaÅŸadığı sırada da Türk istihbaratı, hariciyesi ve genelkurmayı tarafından takip altında tutulmuÅŸ; Ankara'ya hakkında raporlar gönderilmiÅŸ, Mısır'dan belli bir müddet için ayrılarak gittiÄŸi diÄŸer memleketlerde de izlenmiÅŸ, temasları ve görüÅŸtüÄŸü kimseler ile ilgili de çok sayıda rapor yazılmıştı. Bu raporlarda Âkif'ten "irticacı" diye bahsediliyor ama hariciyenin yazışmalarında rejime bazı hususlarda karşı olmasına raÄŸmen memleketin aleyhinde ve zararlı faaliyetlerde bulunmadığı söyleniyordu.
 
'Ä°RTÄ°CA-906' DÄ°YE KODLANMIÅž
 
Devlet üstelik "mürteci" olarak gördüÄŸü millî ÅŸairi kodlayacak, Cumhuriyet ArÅŸivleri'nde 121-10-0-0/2-6-1 numaralı "Mehmet Akif'in Seyahatleri, Temasları ve Faaliyetleri" isimli dosyada muhafaza edilen ve gizliliÄŸi 19 Nisan 2001'de kaldırılan istihbarat yazışmalarında Ä°stiklâl Marşı'nın ÅŸairinden "Ä°rtica-906" kodu ile bahsedilecekti. Emniyet ile istihbaratın sıkı takibi 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.