Sosyal Medya

Türbanlı olmama şartı koyan iş yerine kesilen ceza belli oldu

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) tarafından, bir kariyer sitesine verdiği iş ilanında aradıkları çalışanın 'türbanlı olmamasını' talep eden yayınevine, ayrımcılık yasağını ihlal ettikleri gerekçesiyle 3 bin lira idari para cezası verildiği öğrenildi.



Muhasebe ve finans bölümüne personel alımı yapmak isteyen yayınevi tarafından bir kariyer sitesine iÅŸ ilanı verildi.

Ä°landa, "Erkek adayların ve türbanlı adayların CV'leri dikkate alınmayacaktır. Önemle belirtiriz." ifadesi yer aldı.

TÄ°HEK, ayrımcılık yasağının ihlal edildiÄŸi gerekçesiyle "Türkiye Ä°nsan Hakları ve EÅŸitlik Kurumu Kanunu"nda yer alan hüküm gereÄŸince konuya iliÅŸkin resen inceleme baÅŸlattı. Kurum, yayınevi, internet sitesi ile ilanı hazırlayan çalışanın konuya iliÅŸkin beyanlarını aldı.

Yapılan inceme ve deÄŸerlendirmelerin ardından Kurum, aynı Kanunun 3. maddesinde yer alan ayrımcılık yasağının ihlal edildiÄŸine hükmetti.

Kurum, “inanç ve cinsiyet temellerinde ayrımcılık yasağı”nın ihlali nedeniyle yayınevine 3 bin, ilanın yayınlandığı internet sitesine de bin lira idari para cezası verilmesini kararlaÅŸtırdı.

YAYINEVÄ°NÄ°N BAÄžLI BULUNDUÄžU ŞİRKETTEN AÇIKLAMA

Ä°lanın sosyal medyada büyük tepki görmesinin ardından yayınevinin baÄŸlı bulunduÄŸu ÅŸirket, yaptığı yazılı açıklamayla özür dilemiÅŸti. Açıklamada, kurumlarının, siyasi görüÅŸ, dinsel inanç, cinsiyet, cinsel tercih ve felsefi görüÅŸ gibi hiçbir konuda ayrımcılık kabul etmeyen bir anlayışta olduÄŸu belirtilmiÅŸti.

Ä°lanı veren bölümdeki bir personelin sabote etmesi sonucu istenmeyen durumun ortaya çıktığının aktarıldığı açıklamada, "Kurumumuz kesinlikle ayrımcı bir politika gütmediÄŸi gibi aynı zamanda bünyesinde halihazırda ‘türbanlı personel’ çalıştırmaktadır. Böylesine zihin bulandırıcı bir algının yaratılmasına sebep veren bahse konu personelimizin iÅŸine derhal son verilmiÅŸ olup bundan sonrasında iÅŸ ilanlarımızın yayınlanmasına yönetimimizin onayı kısıtlaması getirilmiÅŸtir." ifadeleri yer almıştı.

Öte yandan ilanın yayınlandığı kariyer sitesi de sosyal medya adresinden yaptığı açıklamada, ilanın otomatik olarak yayına girdiÄŸi için içerik kontrolünün yapılamadığını, ilan metninin yayından kaldırıldığını bildirmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.