Sosyal Medya

Patates ve soÄŸana zam gelecek

Geçen yıl yaşanan fiyat düşüşleri patates ve soğan ekimini oılumsuz etkiledi. ekim alanlarının daralması rekolte düşüşlerine neden olurken fiyatları da arttırdı. Dünya gazetesinden Beyza Coşkuntürk'ün haberine göre, Soğanın kilosu pazarda 5 liraya kadar çıkarken patates fiyatı ise üreticide 1.70-1.90 TL arasında, pazarda ise kilosu 4 lirayı buluyor.



"PATATES FÄ°YATI YÜKSELEBÄ°LÄ°R'"

Haberde görüÅŸlerine yer verilen ÖdemiÅŸ Ticaret Borsası BaÅŸkanı A. Latif Aka, üreticinin geçen yıl düÅŸük oluÅŸan fiyatların etkisinden kurtulamadığını ve ekim alanlarında azalma meydana geldiÄŸini vurguladı. Aka, "Bu yıl rekolte ve verimin düÅŸük olduÄŸunu gözlemliyoruz. Bunun sebebi de geçen yıla göre biraz daha az patates ekimi yapılması. Mazot, gübre ve tohum baÅŸta olmak üzere girdi maliyetlerinin yüksek olması üreticinin belini büküyor" diye konuÅŸtu.

Döviz kurlarından dolayı yükselen fiyatların son dönemde bir miktar indiÄŸini ifade eden Aka, "Åžu anki fiyatlar 1.70-1.90 TL arasında. Ancak asıl sökümler 10 gün sonra baÅŸlayacak. Üretici ihracatında baÅŸlamasıyla fiyatların 1.90'ın üzerine çıkacağını düÅŸünüyor. Bu anlamda fiyatlarda ve piyasada olumlu bir beklenti var. Ä°hracatta artış yaÅŸanırsa patates fiyatlarında olaÄŸanüstü yükseliÅŸ olabilir" dedi.

NÄ°SAN'A KADAR FÄ°YATLAR YÜKSELECEK

SoÄŸan fiyatının küf hastalığı nedeniyle bir anda artış gösterdiÄŸini dile getiren Antalya Ticaret Borsası BaÅŸkanı Ali Çandır, "Ancak fiyatlar ÅŸimdi duraÄŸan seyrediyor. Åžunu ayırt etmek lazım; SoÄŸandaki fiyat artışının nedeni stokçuluk deÄŸil, piyasaya arz etmek üzere depolarda bekleyen soÄŸanın küf hastalığı nedeniyle zarar görmesi, çürüÄŸe ayrılması.

Bugün halden 3.5 liraya çıkan soÄŸan, üzerine masraflar eklendikten sonra tüketiciye 4-5 liraya ulaşıyor. Ocak-ÅŸubat aylarında fiyatın biraz daha yükseleceÄŸi tahmin ediliyor. Nisan ayında ise Adana'da sökümün yapılmasıyla, yani yeni hasatla birlikte soÄŸanın ateÅŸinin söneceÄŸini düÅŸünüyoruz" diye konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.