Sosyal Medya

Güncel

Aleksis Çipras'tan laiklik sinyali

Yunanistan Başbakanı Çipras, "Gerek kilise gerek devletin rollerini belirleyecek yeni bir çerçeve arzu ediyoruz. Yunan devletinin dini tarafsızlığının Anayasa içinde net bir şekilde belirlenmesinin zamanı geldi" dedi.



Yunanistan BaÅŸbakanı Aleksis Çipras, Anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi planlarına iliÅŸkin, "Yunan devletinin dini tarafsızlığının Anayasa içinde net bir ÅŸekilde belirlenmesinin zamanı geldi" dedi.Çipras, partisi SYRIZA'nın genel kurulunda yaptığı konuÅŸmada, Ortodoks Kilisesi ve devlet arasındaki iliÅŸkilerin belirlenmesine iliÅŸkin Anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi planlarını anlattı.
 
VatandaÅŸların daha fazla demokratikleÅŸme yoluyla siyasal sisteme yeniden güvenmelerinin saÄŸlanması gerektiÄŸini vurgulayan Çipras, "Ülkenin yeni bir sayfa açtığı bir dönemde, daha radikal daha ezber bozan adımlar atmanın zamanı" diye konuÅŸtu.
 
Çipras, Anayasa reformuna iliÅŸkin 2016 yazından bu yana kurulan ulusal komite aracılığıyla bu konudaki teklif ve fikirlerin deÄŸerlendirildiÄŸini belirterek "Sanıyorum, devlet, siyaset dünyası, vatandaÅŸlar, kilise ve inananlar da bu iliÅŸkilerin rasyonelleÅŸmesini kabul edecek gerekli mantık ve hassasiyete ulaÅŸtıran bir olgunluÄŸa eriÅŸmiÅŸlerdir" ifadelerini kullandı.
 
Kilise ve devlet iliÅŸkilerinde yeni bir döneme geçilmesi için geniÅŸ çaplı bir uzlaşının bulunduÄŸunu söyleyen Çipras, "Gerek kilise gerek devletin rollerini belirleyecek yeni bir çerçeve arzu ediyoruz. Yunan devletinin dini tarafsızlığının Anayasa içinde net bir ÅŸekilde belirlenmesinin zamanı geldi" deÄŸerlendirmesinde bulundu.
 
Çipras, Ortodoks Kilisesi'nin de bunu uygun bulacağını, Anayasa'nın modernleÅŸmesi ve liberalleÅŸmesi için bunun önemli bir adım teÅŸkil edeceÄŸini kaydederek "Biz bu diyaloÄŸa bu anlayışla yaklaşıyoruz ki zaten karşılıklı saygı içinde bulunduÄŸumuz BaÅŸpiskopos Ä°eronimos da bu konuda hemfikirdir" ÅŸeklinde konuÅŸtu.
 
Yunanistan'da daha önce de birçok kez gündeme gelen bu tartışma kapsamında, OrtodoksluÄŸun devletin resmi dini olarak kalıp kalmayacağı soru iÅŸareti oluÅŸturuyor. Anayasa reformu çerçevesinde din iÅŸlerinin yanı sıra demokratik sistemin iyileÅŸtirilmesi ve hükümet üyelerinin dokunulmazlıkları gibi konular da ele alınıyor.
 
BaÅŸbakan Çipras, meclisteki diÄŸer parti liderlerine mektup göndererek Anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸine iliÅŸkin görüÅŸ ve tekliflerini bildirmelerini talep etmiÅŸti.
 
Bazı muhalefet partileri ise Çipras'ın bu adımını "gündem deÄŸiÅŸtirmeye çalışmak" ÅŸeklinde yorumlamıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.