Sosyal Medya

Güncel

Yıldırım'dan Doğu Guta tepkisi: Rejimin yaptığı vahşet, kabul edilemez

Başbakan Yıldırım Moğolistan ve Afganistan dönüşü sonrası yaptığı açıklamada Doğu Guta’daki kimyasal saldırıyı ''vahşet'' olarak tanımladı. Yıldırım, Yunanistan Başbakanı Çipras'ın Yunan askerleri ile ilgili "İnsani konular şantaj malzemesi yapılamaz" açıklamasına ise "Biz şantaj yapmıyoruz" şeklinde cevap verdi.



Başbakan Binali Yıldırım, Moğolistan ve Afganistan ziyaretlerinden dönüşte uçakta gazetecilerin soruları yanıtladı.

''SANDIKTA HERKES BOYUNUN ÖLÇÜSÜNÜ ALIR''

BaÅŸbakan Yıldırım, ''CumhurbaÅŸkanlığı seçimlerinde her parti aday çıkarırsa bu iÅŸ ikinci tura kalır' diyorlar. Bu stratejiye ne diyorsunuz?” sorusuna ''Sandıkta herkes boyunun ölçüsünü alır. Kim kiminle kol kola girer, yol arkadaÅŸlığı yapar buna kendileri karar verecek. Biz vatandaÅŸlarımızın önüne yaptıklarımızla çıktık bugüne kadar. Ham hayallerle vatandaÅŸlarımızı hiç yanıltmadık. Bundan sonra da öyle olacak. Biz zaten iÅŸin adını koyduk. Cumhur Ä°ttifakı dedik” yanıtını verdi.

''NİYE BU KADAR KESKİN TEPKİ GÖSTERDİ ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİL''

Uçaktaki sohbette Yıldırım'a, Suriye sınırında OÄŸulpınar Sınır Karakolu’na yapılan sanatçı ve sporcu ziyaretine CHP Genel BaÅŸkanı Kemal KılıçdaroÄŸlu’nun tepkisi de soruldu.

Başbakan, şöyle konuştu:

''Niye bu kadar keskin tepki gösterdi anlamak mümkün deÄŸil. Afganistan’daki kahraman subaylarımızla bir araya geldik. Bizim için de aynı ÅŸeyleri söyleyebilir. Kendi gidemediÄŸi için herhalde, bir sıkıntı içerisinde bunun verdiÄŸi bir eziklik var. Sanatçılarımızın askerlerimizle bir dayanışma içerisinde olmasını çok ağır bir dille eleÅŸtirmesi hiç doÄŸru olmamıştır. KılıçdaroÄŸlu’nun siyaset üretememesinin, geleceÄŸe yönelik kucaklayıcı mesajlar verememesinin ruh halini olumsuz etkilediÄŸini düşünüyorum.''

''İRAN ÜZERİNDEN GELENLER İÇİN IĞDIR'DA KAMP KURACAĞIZ''

BaÅŸbakan Yıldırım'a doÄŸu sınırlarında gözlenen yoÄŸun göç de soruldu. Binali Yıldırım, sorunun Ä°ran’dan deÄŸil menÅŸei ülkelerdeki sıkıntılardan kaynaklandığını belirtti.

Yıldırım’ın verdiÄŸi bilgiye göre son bir yıl içinde doÄŸu sınırlarından giriÅŸlerin sayısı 146 bin. Bunlar içinde Afganistan’dan gelenlerin sayısı ise 50 bin civarında.

BaÅŸbakan bu konuda ''Afganistan terörün bitirilmesi konusunda kapsamlı ve kararlı bir politika uygulamaya baÅŸladı. Çok operasyon yapıyor. Bu da göçü tetikliyor. Çok da seçici olmuyorlar. Ama biz gelenlerden terörle ilgili olanlarını geri gönderiyoruz. Gitmeyenlerin hayatlarının daha düzgün olması için tedbir alıyoruz. IÄŸdır’da bir kamp kuracağız. Çalışmasını baÅŸlattık. Ä°ran üzerinden gelenlerin barınacağı bir kamp. Burada ciddi ihtiyaç var” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

ÇİPRAS'A TEPKİ

BaÅŸbakan Binali Yıldırım’a, Türkiye’de yakalanıp tutuklanan Yunan askerleriyle ilgili olarak Yunanistan BaÅŸbakanı Çipras'ın ''Ä°nsani konular ÅŸantaj malzemesi yapılamaz'' sözleri hatırlatıldı. Binali Yıldırım, Türkiye’deki darbe giriÅŸimine katılanların Yunanistan’da olduÄŸunu hatırlattı, ''Oraya niye deÄŸinmiyor acaba?'' diye sordu.

Yıldırım ''Onlar Türkiye’de darbe yaptılar. Ä°nsanları öldürdüler. Darbe yapanlar ülkeye zarar verdi. Åžimdi bu askerler yargıda. Yargı gereÄŸini yapacak. Bizim yapacağımız bir ÅŸey yok. Yargılama sürecine bizim dahlimiz olamaz” diye konuÅŸtu.

"DOÄžU GUTA'DAKÄ° SALDIRI VAHÅžET"

BaÅŸbakan, Suriye DoÄŸu Guta’daki kimyasal saldırıya tepkiliydi, ''vahÅŸet'' diye tanımladığı saldırıyla ilgili olarak duruÅŸlarının çok net olduÄŸunu belirtti.

''DOÄžU GUTA'DAN EL BAB'A YERLEÅžTÄ°RÄ°LENLERÄ°N SAYISI 10 BÄ°NÄ° AÅžTI''

Binali Yıldırım, kimyasal saldırının meydana geldiÄŸi DoÄŸu Guta’dan çıkan muhalif grupların Fırat Kalkanı harekatıyla DAEÅž’ten alınan El Bab'a yerleÅŸtirildiÄŸini hatırlattı, ilk günlerde bin 500 olan sayının 10 bini aÅŸtığını bildirdi.

''KAVGA BÃœYÃœK''

BaÅŸbakan’ın uçakta gazetecilerle sohbetinde ABD ile Çin'in ticaret savaşı da gündeme geldi.

Binali Yıldırım ''Kavga büyük'' dedi, iki ülkenin ticaret savaşının Türkiye’yi de etkilediÄŸini ABD ile Türkiye arasındaki ticaret açığının Türkiye aleyhine 10 yılda 70 milyar dolar olduÄŸunu anlattı.

"TÃœRKÄ°YE DIÅžINDA TUTULMALI"

Başbakan sözlerine şöyle devam etti:

''Ãœstüne üstlük bir de ek vergilerin getirilmesiyle biraz daha ÅŸartları olumsuza çevirdi. Bu konuda Sayın CumhurbaÅŸkanımız ABD BaÅŸkanı Trump’la son görüşmesinde bunun adil olmadığını, Türkiye’nin diÄŸer bazı ülkeler gibi uygulamanın dışına çıkarılması gerektiÄŸini söyledi. O da ilgileneceÄŸini söyledi. Ä°nÅŸallah önümüzdeki günlerde bu konuda olumlu bir adım atılmış olur.''

''FAİZLER AŞAĞI İNENE KADAR DESTEKLERİ SÜRDÜRECEĞİZ''

BaÅŸbakan Yıldırım, son günlerde gündemde olan ekonomi ile ilgili tedbirler hakkında da konuÅŸtu. “Ekonomi ile ilgili tedbirleri peyderpey açıklıyoruz" diyen Yıldırım, önümüzdeki birkaç gün içerisinde dar kapsamlı, 2017 yılında alınan tedbirlere benzer tedbirler açıklanacağını söyledi.

Yıldırım ''Reel sektörü destekleyen birçok düzenleme yaptık. Bunların hepsinin amacı yatırımcının işini kolaylaştırmak, doğrudan yatırım fırsatlarını daha da artırmak. Faiz-enflasyon konusu tabii ekonomide bir numaralı gündem maddemiz olmaya devam ediyor. Faizlerin aşağı çekilmesi şüphesiz enflasyonun aşağı inmesine sebep olacak. Bu oluncaya kadar da yatırımcılara, imalat sektörüne, KOBİ'lere, tarım sektörüne düşük faizli destekleri de sürdüreceğiz'' ifadelerini kullandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.