Sosyal Medya

Güncel

CHP'de kurultay günü: Salona girince yuhalandı

CHP'nin 7'nci kurultayı yapılıyor. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun karşısına rakip olabilmek için adayların delegelerin yüzde 10'unun imzasını toplaması gerekiyor. AK Parti'nin temsilci göndermediği kurultayda Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ve aday adayı Muharrem İnce salonda yan yana oturuyor. CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu salona girdiği sırada partililer 'Mustafa Kemal'in askerleriyiz' diye slogan atarak protesto etti. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, oy birliğiyle divan başkanlığına seçildi.



CHP'nin 36. Olağan Kurultayı Ankara Spor Salonu'nda yapılıyor. "Adalet ve Cesaret" temalı büyük kurultayın ilk gününde genel başkanlık seçimi, ikinci gününde ise 60 kişilik PM ile Yüksek Disiplin Kurulu üyeleri belirlenecek.

İşte dakika dakika CHP Kurultayındaki tüm gelişmeler...

11.45: KılıçdaroÄŸlu konuÅŸma yapıyor: 

"Türkiye tarihinin en zor koşulları içinde ve bir beka sorunu ile karşı karşıya olduğu ifade ediliyor. Cumhuriyet tarihimizin en zor süreçlerinden birini yaşıyoruz. Bu kurultay Türkiye'yi yaşanan sorunlardan çekip çıkarma kurultayıdır. Bu kurultay, Cumhuriyeti demokrasi ile taçlandırma kurultayıdır. Bu kurultay Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Dolmabahçe'den bakıp 'Geldikleri gibi gidecekler' dedikleri kurultaydır. Bu kurultay huzur isteyenlerin kurultayıdır. Sivas Kongresi'nin ruhunu taşıyanların kurultayıdır. Adalet için cesaretle yola çıkanları kurultayıdır. Bu kurultay Kuvayı Milliyecilerin kurultayıdır. Firavun karşısında Musa olnaların kurultayıdır. Zulmün karşsıında dilsiz şeytan olmayanların kurultayıdır.

Bu kurultay bereketli kurultayda yoksulluğu tarihe gömeceğiz diyenlerin kurultayıdır. Toplumun her kesimine umut taşımyaı öngörenlerin kurultayıdır. Bu kurultyay yurtta barış dünyada barış diyenlerin kurultayıdır. Ne ezen ne ezilen diyenlerin kurultayıdır.

Bu kurultay tanımında terör örgütü tarafından aldatılanlar yoktur. Bu kurultay salonunda terör örgütleri ile pazarlık kuranlar yoktur.

Bu kurultay salıonunda terör örgütleri ile aynı menzile yürüyenler yoktur. Devletin haremini yani namusunu terör örgütüne teslim edenler yoktur.

Bu kurultay salonunda terör örgütlerine "Ne istediniz de vermedik" diyenler yoktur.

Vatan toprağını terör örgütlerine teslim edip Süleyman Şah Türbesi'ni kaçıranlar yoktur. Kendi vatanında vergi ödedememek için Man Adaları'nda şirket kuranlar yoktur.

Bu kurultay salonunda namussuzlar kadar cesur olmaya ant içmiş namuslular vardır. Bu nedenle kurultayın adı 'Adalet ve cesaret'tir. Adaleti ve cesareti bir arada götüreceğiz.

Ülkemizin genel durumu şöyle. Bugün beş temel sorunla karşı karşıyayız. Karamsar bir tablo var. Bu tablo kaygıları derinleştiriyor. Oysa 2002'de iktidar olduklarında Türkiye'nin bir temel sorunu vardı. Bu bazen Kürt sorunu, bazen toplumsal barış, bazen Güneydoğu sorunu olarak dillendirildi. Demokrasi, ekonomi, eğitim ve dış politika sorunları eklendi. Sorunlar giderek derinleşmeketedir. Biz CHP solarak sadece sorunları dile getiren değil her sorunun üzerine kararlılıkla yürüyen bir partiyiz.

Çözümlere de kısada değineceğim. Bazen 'Kürt sorununu' bazen 'Güneydoğu', bazen 'toplumsal barış' olarak dillendiriyoruz. 2002'de terör örgütünün beli kırılmıştı. Terör neredeyse sıfırlanmıştı. Sorun Türkiye'nin gündeminden büyük ölçüde çıkmıştı. Önce terör örgütü ile masaya oturdular. Toplantılar yaptılar. Şu tablo çıktı ortaya. Bugün toplumsal barışımızı tehdit eden terör daha geniş bir coğrafyada varlığını sürdürmeye çalıştı. Afrin'de askerlerimiz var. Yüreğimiz onlarla beraber. Şehitlerimiz, gazilerimiz var. Biz Afrin'de bu ülke için mücadele eden Mustafa Kemal'in Mehmetçiklerine buradan selam gönderiyoruz.

"SURİYE VE IRAK HÜKÜMETLERİYLE TEMASA GEÇİN"

Afrin milli bir duruşu öngörüyor. Biz de milli duruşumuzu açık ve net dile getirdik. Ama birileri Afrin'i partisinin bir kararı gibi topluma sunuyor. Ordu Mustafa Kemal'in ordusudur. Mücadele Türkiye içindir. Türkiye'de, 2002'de rahmetli Ecevit döneminde terörün beli kırılırken 2018'de terör nasıl bu kadar geniş bir coğrafyaya kimlerin desteği ve yanlış politikalarla yayıldı bunu düşünmek zorundayız. Türkiye'yi bu noktaya kimler taşıdı hep beraber düşüneceğiz. Açık ve net bir çağırıyı yapmak istiyorum. Suriye hükümeti ile temasa geçiniz. Suriye'de toprak bütünlüğü sağlanacaksa, akan kan duracaksa Suriye devleti ile hükümeti ile derhal ilişki kurmak gerekiyor. Benzer ilişkiyi Irak merkez hükümeti ile kurmak gerekiyor.

"KÃœRT SORUNU VURGUSU..."

Sorunun çözüm adresi TBMM'dir. Sorun demokrasi ve özgürlük baÄŸlamında çözülmek zorundadır. Kürt sorunu ile terör sorunu arasındaki hassas dengenin belirlenmesi gerekir. Terör örgütleri tarafından saldırıya uÄŸrayan genel baÅŸkan olarak açık ve net söylüyorum; adına ne derseniz deyin bu sorunu çözecek olan parti sadece ve sadece CHP'dir. 'Ä°lk dört yıl içinde bu sorunu çözmezsem siyaseti bırakacağım' diye sözüm var.

"YALNIZLAÅžAN BÄ°R TÃœRKÄ°YE TABLOSU"

İkinci sorun dış politika. Yalnızlaşan bir Türkiye tablosu ile karşı karşıyayız. Egemen güçler tarafından savrulan ve savrulduğunu da 'aldatıldık' diye itiraf eden Türkiye tablosu ile karşı karşıyazı. Durup dururken neden Suriyen'in iç işlerine karışırız. Bugün hemen hemen her çevrede siyasi görüşten vatandaşımız diyor ki; 'Türkiye'nin beka sorunu var'. 2002'de, 2003'te 'Türkiye'nin beka sorunu var' deniyor muydu? Bugün iktidarın getirdiği nokta bu sorunun tartışılmış olması. Bu ayıp bile ne kadar kötü yönetildiğini ortaya koymaktadır. Hem terör örgütü hem egemen güçler tarafında verilen talimatı yerine getiren ve yalnız kalan ve millete 'Bizi kandırdılar' diyenlerin Türkyie'nin yakasından düşmesi gerekiyor.

LOZAN TARTIÅžMASI

Dış politika milli olmak zorundadır. Türkiye bugün bir beka sorunu ile karşı karşıya. Türkiye'yi bu noktaya taşıyanlar utanmadan Lozan'ı tartışmaya açıyorlar. Lozan bu ülkenin tapu senedir. Sen Sevr'i mi özledin? Lozan'ı kanla gözyaşı ile acı ile aldık. Türkiye'nin sınırları cetvelle çizilmedi. Lozan verdiğimiz milli kurtuluş savaşının onur belgesidir. O onur belgesini kimseye tartıştırmayız.

Dış politikayı kesinlikle milli yapacağız. Egemen güçlerin talimatını kabul etmeyeceğiz. Bütün komşularımızla barış içinde yaşayacağız. Türkiye'nin Mısır ile Suriye, Irak ile, Libya ile, AB ile, Rusya ile, ABD ile ilişkilerini hangi parti inşa eder. Açık ve net düşünün göreceksiniz ki ilk akla gelecek parti CHP'dir. Çünkü CHP 'Yurtta barış dünyada barış' isteyen bir partidir. Yüzümüzü insan haklarının, evrensel değerlerin ve adalete önem veren milletler hanesine çevireceğiz.

ÖĞRETMENLER İÇİN MESLEK KANUNU

Üçüncü temel sorun eğitim. Bir ülkenin geleceği eğitime bağlı. Bir ülkenin eğitimini bozarsanız o ülke, geleceğini inşa edemez. Eğitim de milli olmak zorundadır. Bir partiye militan yetiştirmek amacıyla yapılmaz. Çocuklarımızın çağdaş uygarlığı yakalaması ve onu aşması için verilir.

Bırakın eğitimde bir stratejiyi, her bakana göre değişen bir politika karşımıza çıktı.

Bu hükümetin eğitim politikası yok. Bunu herkes biliyor. Kendi çocuklarını denek olarak kullanan tek ülke Türkiye'dir. Bugün her 100 aileden 80'i çocuğunun yurtdışında eğitim almasını istiyor. Bu da Türkiye'nin eğitimde iflas noktasına taşındığını gösteren en önemli verilerden biridir.

Bugün eğitim sisteminden ne aileler ne de öğrenciler memnun değil. Biz ne yapacağız? Bütün öğretmenleri toplumun en saygın kişileri haline getireceğiz. Bunun için 'öğretmenler meslek kanunu' çıkaracağız. Devlet memurları kanunundan ayrı tutacağız. Onlar aynı zamanda gelecek kaygısı taşımayacak. En düşük öğretmen aylığı açlık sınırının üstünde olacak. Şu anda Türk-İş'in belirlemesine göre açlık sınırı 5 bin 238 TL. Dolayısıyla en düşük öğretmen aylığı bunun üzerinde olacak. Her öğretmene 24 Kasım'da birer maaş ikramiye vereceğiz.

Taşımalı eğitime kesinlikle son vereceğiz. Nerede bir öğretmen öğrenci varsa orada onları yan yana getireceğiz. İş garantili eğitime önem vereceğiz. Okulundan mezun olduğu gün işi hazır olacak. İşsizler ordusu değil çalışanlar ordusu yaratacağız.

Bizim kuşağımızda ailesinin görüşü ne olursa olsun geleceği olacaktır. Onlar güzel Türkiye'nin, onurlu Türkiye'nin askerleri olacaktır.

Temel sorunlarımızdan biri de ekonomi. 2002'de temel bir sorun değildi. Bugün geldiğimiz nota son derece vahim bir nokta. Çiftçi traktörü için, kamyon şoförü kamyonu için dünyanın en pahalı mazotunu kullanmaktadır..."

"TEFECİLERE ÖDENEN FAİZ 148 MİLYAR DOLAR"

Şoför kardeşlerime sesleniyorum. Bunlar seni unuttu. Senin sorunlarını bütçe görüşmelerinde dile getiren parti CHP'dir. 15 yıldır Türkiye'yi üretimden kopardılar. 15 yıldır rant ekonomisi uygulanıyor. Çalışanlar vergi verirken rantiye sınıfına vergi ayrıcalığı getirildi. Bir masa, bir sandalye, elinde viski milyarları kazanıyorlar. Seni bu zilletten kurtaracak olan biziz kardeşim. Bugünkü iktidar, açık ve net söylüyorum, fazi lobisine hizmet eden iktidardır.

Yurtdışında bir grup tefeciye ödenen faizin miktarı 148 milyar dolardır. Peki içerde?.. İçerde de bir grup sermaye sahibine faizler ödediler: 689 milyar lira. 'Faiz yüksek, faiz yüksek...' İktidar değil misin? 'Faizi düşürelim' demekle faizler düşmez. Sen yakanı tefecilere kaptırmışsın. Sen tefecilere ve faiz lobisine hizmet eden bir anlayıştan geliyorsun. Biz ülkeyi üretim bandına alacağız. Herkesin işi herkesin aşı olacak. Herkes bunu çok iyi bilmeli.

Faiz lobisine hizmet edersen ne olur? İşsizlik olur. Türkiye bugün ciddi bir işsizlik sorunu ile karşı karşıya. İşsizler kendi dertlerini anlatmak için kendilerini yakmak zorunda kalıyorlar..."

11.30: Ä°stiklal marşının okunmasının ardından kurultay resmen baÅŸladı. 

11:25 Açılış konuÅŸmasını yapan KılıçdaroÄŸlu, EskiÅŸehir BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Yılmaz BüyükerÅŸen'in divan baÅŸkanlığını oylamaya sundu. BüyükerÅŸen oybirliÄŸ ile divan baÅŸkanı seçildi.

11:15 KılıçdaroÄŸlu, açılış konuÅŸmasını yaptı:

Ä°ki deÄŸerli yoldaşımız aramızda yok. Biri Deniz Baykal, inÅŸallah kısa sürede aramıza katılacak. Ve aramızda olmayan milletvekilimiz Enis BerberoÄŸlu. Enis BerberoÄŸlu, hakkın, hukukun ve adaletin olmadığı ülkede hiçbir somut gerekçe gösterilmeden içeride tutulmaktadır. Bütün yol arkadaÅŸlarımın selamını gönderiyorum. Enis BerberoÄŸlu'nun tutuklanma gerekçesi hiçbir belgeye dayanmayan belgeyle içeride. Onu tutuklayanlar ÅŸu an içeride. Terör örgütlerinin bildiÄŸi nasıl devlet sırrı olur. Ä°stediÄŸiniz kadar baskı kurun. Biz bildiÄŸimiz yoldan asla dönmeyeceÄŸiz. Çünkü biz, Kuvayı Milliyeciyiz. 

Elimde bir dilekçe var. Başkanlık divanının oluşturulması için yeterli imza var. Olağan kurultayda başkanlık divanına Sayın Büyükerşen öneriliyor. Sayın Yılmaz Büyükerşen'i kurultayımızı yönetmek üzere görevlendirilmesini oylarınıza sunuyorum... Oy birliği ile kabul edilmiştir.

11:05 CHP Grup BaÅŸkanvekili Özgür Özel, "Ä°kinci bir Ekmeleddin Ä°hsanoÄŸlu vakası yaÅŸanmayacağını" belirterek KılıçdaroÄŸlu'nun cumhurbaÅŸkanı adayı olmasının doÄŸal olacağını söyledi.

11:01 CHP Genel BaÅŸkanı Kemal KılıçdaroÄŸlu ve aday adayı Muharrem Ä°nce, salonda yan yana oturdu.

11:00 CHP Grup BaÅŸkanvekili Özgür Özel, sürpriz beklemediÄŸini belirterek KılıçdaroÄŸlu'nun kurultaydan güçlenerek çıkacağını söyledi.

10:53 Kemal KılıçdaroÄŸlu, eÅŸi Selvi KılıçdaroÄŸlu ile birlikte salona girdi. KılıçdaroÄŸlu çiftinin alkışlarla salona girdiÄŸi sırada Adalet Yürüyüşü sırasında bestelenen marÅŸ çalındı. KılıçdaroÄŸlu, salonda karanfil dağıttı. 

10:45 CHP Genel BaÅŸkan Yardımcısı Tekin Bingöl, AK Parti'nin kurultaya temsilci göndermemesini eleÅŸtirdi. Habertürk TV'ye konuÅŸan Bingöl, "Her fırsatta milli birlikten bahsediliyor. Gün bugün deÄŸil mi, gelin o zaman" dedi.

10:40 Genel BaÅŸkan Kemal KılıçdaroÄŸlu, kurultay salonuna gitmek üzere eÅŸi Selvi KılıçdaroÄŸlu ile birlikte evinden çıktı.

10:38 Aday adaylarından Muharrem Ä°nce, eÅŸi Ãœlke Ä°nce ile birlikte salona girdi.

9:30 CHP delegeleri yerlerini almaya baÅŸladı.

8:20  AK Parti CHP Kurultayı'na temsilci göndermeme kararı aldı.

KAFTANCIOÄžLU PROTESTO EDÄ°LDÄ°

CHP Ä°stanbul Ä°l BaÅŸkanı Canan KaftancıoÄŸlu salona girdiÄŸi sırada ise partililer 'Mustafa Kemal'in askerleriyiz' diye slogan atarak KaftancıoÄŸlu'nu protesto etti.

Genel BaÅŸkanlık için KılıçdaroÄŸlu dışında, Muharrem Ä°nce, Ömer Faruk EminaÄŸaoÄŸlu ve Ãœmit Kocasakal da aday adaylığını açıklamıştı. Toplam delege sayısının yüzde 10’u oranında imza alan aday adayı bugün genel baÅŸkanlık yarışına katılacak.

Platformun arkasındaki ekranda CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ve BaÅŸbakan Binali Yıldırım’ın “Eyyy KılıçdaroÄŸlu”, “Dinle dinle” sözlerinin yer aldığı klip sık sık gösteriliyor.

Kurultayda 'Adalet' yürüyüşünü konu alan 'Adalet' filmi de gösterildi.

GENEL BAŞKANLIK İÇİN 126 İMZA

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu dışında Yalova Milletvekili Muharrem İnce, eski İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal, eski Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, eski CHP İstanbul Ümraniye İlçe Başkanı Alparslan Çabuk genel başkanlığa aday adayı olduğunu açıkladı. Parti tüzüğüne göre, genel başkanlığa aday olmak isteyenlerin toplam delegenin yüzde 10'unun imzasını alması gerekiyor. Buna göre aday adaylarının 126 delegenin imzasıyla başkanlığa aday olabilecek.

KILIÇDAROĞLU'NUN 7. KURLTAYI

Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'nin genel başkanlık koltuğuna 2010'da, dönemin CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın istifasının ardından gerçekleştirilen 33. Olağan Kurultay'da seçilmişti. Bu tarihten itibaren, 18-19 Aralık 2010, 26 Şubat 2012, 27 Şubat 2012 ve 5-6 Eylül 2014'te olağanüstü, 17-18 Temmuz 2012 ve 16-17 Ocak 2016'da olağan kurultaylar gören Kılıçdaroğlu, şimdi 36. Olağan Kurultay'a hazırlanıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.