Yaşam
Sekiz ay sonra Şırnak
Sokağa çıkma yasağının en uzun sürdüğü Şırnakta halk sekiz ay sonra kente dönmeye başladı. Ancak, hasar büyük ve kış etkisini daha fazla hissettirmeden Şırnaklılar başlarını sokacakları ev istiyorlar.
Şırnak’ın girişindeki polis kontrol noktasında, eşyalarını yüklediği pikabın arkasında, kontrol sırasının kendisine gelmesini bekleyen Ferhan Uslu sekiz aydan sonra ilk kez kente girecek. Bahçelievler semtindeki evinin âkıbetinden haberi yok. Yasak başlar başlamaz kaçtığı Silopi’den eşyalarını yüklediği gibi yola çıkmış. "Eviniz yıkıldıysa ne yapacaksınız?" sorusunu, ellerini iki yana açarak yanıtlıyor.
“Gidecek başka yerim yok. Kiraladığım evde daha fazla kalamazdım. Elimde ne varsa tükendi. Kalsam kira ödeyecektim, ama ödeyecek param yok. Evime giderim, kalmışsa onarır otururum, yoksa bir çadır bulurum, ama bir daha Şırnak’tan gitmem.”
6 bin ev yıkılacak
Şırnaklıların çoğu sekiz aylık gurbetten sonra evlerine buruk dönüyorlar. Valiliğin tespitine göre, kentte bu güne kadar 2044 ev yıkıldı, hasarlıların yıkılmasıyla da sayı 6 bine yükselecek. Tüm Şırnak’ta 14 bin 600 civarında ev olduğu tahmin ediliyor ve rakamlara göre kentte ağır hasar var. Şırnaklılar ise, rakamların daha yüksek olduğunu düşünüyorlar. Ferhan Uslu’nun da evinin olduğu Bahçelievler Mahallesi dâhil yedi mahallenin çoğu moloz yığınına dönmüş durumda. Ağır tonajlı kamyonlar durmaksızın bu molozları şehir dışına taşıyorlar.
“Şırnak çok çekti”
Sekiz ay memleketlerine giremeyen Şırnaklılar tepkili. Tepki, hem hendekleri kazıp çatışmaları başlatan örgüte, hem de devlete. Ancak, örgüte yönelik eleştirilere başlayanların çoğu isimlerinin yazılmamasını ve fotoğraflarının çekilmemesini talep ediyor. Ellili yaşlardaki bir Şırnaklı bu tavrı şöyle açıklıyor:
“Eğer eleştiri kaldırabileceklerini hissetsem, size değil karşılarına çıkıp bunu söylerdim. Ama çoluğum-çocuğum var. Örgütçülerin bir fenalık edeceklerinden endişe ediyoruz. Bak, beni dinle şimdi. Bu kent HDP’ye yüzde 85 oy verdi, evladını dağa militan gönderdi, adamlarını vekil edip meclise gönderdi, kepengini kapattı, yürüyüş yaptı ve halktan ne istedilerse yerine getirildi. Peki, hak ettiğimiz bu mu? Bak, üç evim vardı dünyalık, üçü de yıkıldı. İşim gitti ve şimdi bu yıkıntılarda boş boş geziniyoruz. Asla hakkımı helal etmem. Devlete kızgınlığım da şöyle: Yav arkadaş,ben bir karton kaçak sigarayı evime sokmak için ecel terleri dökerken, bu adamlar bu kadar silahı nasıl soktular Şırnak’a? Devletin MİT’i, polisi, askeri yok muydu? Şırnak çok çekti çok, Allah yapanlardan hesabını soracak elbette.”
“Yasak değil sokak kalkmış”

Henüz yorum yapılmamış.