Sosyal Medya

Güncel

Albay Hüseyin Topuz: En çok güvendiğim adam başıma silah dayadı

Batman İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Hüseyin Topuz, 15 Temmuz'da darbe girişimi sırasında yaşananları anlattı.



Batman İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Hüseyin Topuz, 15 Temmuz'da darbe girişimi sırasında, kendisine geçmiş olsun ziyaretine gelen köy muhtarlarına Bölge Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürü Kurmay Binbaşı Adnan Ergün, Jandarma İstihbarat Şube Başkanı Jandarma Binbaşı Cihanhan Efe, Jandarma Asayiş Komutanı Kurmay Binbaşı Hasan Ali Gider, Jandarma Bölge İstihbarat Şube Başkanı Kurmay Binbaşı Necip Nefesoğlu ve Jandarma Terörle Mücadele Kısım Amiri Üsteğmen Alpaslan Tuna tarafından 12 saat rehin alındığını anlattı.

"EN ÇOK GÜVENDİĞİM ADAM KAFAMA SİLAH DAYADI"

Başına silah dayayan Terörle Mücadele Kısım Amiri Üsteğmen Alpaslan Tuna'nın en çok güvendiği ve ödüllendirmek istediği kişi olduğunu belirten Albay Topuz, darbe girişimi sırasında rehin kaldığı anları detaylı olarak anlattı. Albay Topuz, öncelikle kışlada olayın sonlanmasından duyduğu sevinci paylaşarak, "Yokluğumda bunun büyük olaylara dönüşmesine engel olan personelime teşekkür ediyorum. Bunlar devletin kendilerine verdiği silahı, milletine karşı kullanmayacağını bilen insanlar, bunun idrakinde olan insanlar. Bu ihanet şebekesinin bizim için ne kadar tehlikeli olduğunu bilen insanlar, bunların milletin meclisini bombalayacak kadar vicdanlarını satmış, beyinlerini satmış olduklarını bildiğimiz için bunların hiçbirinin sözüne itibar etmedik. Çok şükür Batman'da herhangi bir kalkışmanın olmasına müsaade etmeden, en azından kardeş kanı dökülmeden olayların burada, kışla içerisinde sonlanmasına vesile oldular. Ama şundan çok emin olun; Burada olaylar biraz daha ileri götürülseydi, kışla içerisinde çatışma olurdu. Buradan kimse çıkmazdı. Personelimiz o hainlerle kışla içerisinde ya çatışırlardı, ya şehit olurlardı, ya da kışla içinden asker çıkarılmazdı. Ben personelime ondan çok güveniyorum" diye konuştu.

"HERKES RAHATLADI"

Darbe girişimi akşamında kışlada saat 19.00'dan sonra rehin alınan ve sabah saat 07.00 sıralarında serbest kalan Albay Topuz, rehin alınmanın sonrasında, emir komutanın tekrar kendisine geçmesiyle, herkesin rahatladığını anlatarak, "O anda artık insan kendini değil de, milletini düşünüyor. Bana ne olacaksa olsun diyorsunuz. Ama kardeş kanı akması, daha kötüleri çevremizde yaşandığı için, bunun çok çok kanlı olacağını düşünüyorsunuz. Tüyü bitmemiş yetimin hakkı ile yetiştirilmiş adamın kendisine verilmiş silahı milletine doğrultacağı, bunun çok ağır sonuçlanacağını düşünüyorsunuz. Kendiniz değil, daha çok milleti düşünüyorsunuz" dedi.

"BENİ REHİN ALANLARDAN BİRİ 5 ÇOCUĞU VE EŞİNİ BIRAKIP KAÇARKEN YAKALANDI"

15 Temmuz akşamı Başbakan Binali Yıldırım'ın açıklamasıyla olayın renginin değiştiğini ifade eden Albay Topuz, kendisini rehin alanlardan birinin, eşi ve 5 çocuğunu bırakıp kaçmaya çalışırken yakalandığını belirterek, "Başbakan'ın, 'Silahlı kuvvetler içerisindeki ihanet şebekesinin, bir örgütün kalkışmasıdır. Bunlara taviz verilmeyecek ve en ağır şekilde cezalandırılacaktır' şeklindeki açıklamasından sonra beni rehin alan 5 kişinin nefes alışverişleri değişti. Bunlar hep şeyi düşündüler; planlı darbenin mutlaka Başbakan, Cumhurbaşkanı, Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanlarımızın entegre edilmiş olacağını ve o işin bittiğini kabul edip, rahatlık içinde iken, Başbakanımız'ın o açıklaması ile olayın rengi değişti. O anlamda milletimizin Başbakan ve Cumhurbaşkanımızın çağrısına karşılık verip sokaklara dökülünce, bunun başarısız olduğunu kendileri de anladılar. Bundan sonra kaçıp kurtulmanın hesabını yaptılar. Burada kaçanlardan biri 5 çocuğu ve eşini bırakıp kaçarken yakalandı" dedi.

"ÇOK ACİL DİYE EVE GELİP REHİN ALDILAR

Akşam saatlerinde darbeci subayların evine geldiğini ve "çok acil" dedikleri için kapıyı araladığını dile getiren Kurmay Albay Topuz, biran Batman Valisi Ahmet Deniz'in esir alınmış olabileceği ya da bombalı aracın bir yerde patlatılmış olabileceğini ya da herhangi önemli bir terör hadisesinin yaşanmış olabileceğini düşündüğünü ifade ederek, "Evimin kapısı çalındı. Batman'da havalar çok sıcak olması nedeniyle malum kıyafetim uygun olmadığı için kapıyı araladım. Kurmay Başkanı'na vekalet eden binbaşıyı gördüm. Tabi burası terör bölgesi. Bana 'Komutanım, çok önemli, çok acil' deyince ben de terörle ilgili bir şey zannediyordum. Hele üzerimi giyineyim dedim, 'hayır, yok komutanım çok acil' dedi. Baktım arkasında dört tane adam. Hepsi de Kurmay Binbaşı rütbesinde. 'Tamam' dedim. Kapıyı kapattılar. 'Silahlı kuvvetler yönetime el koydu. Sizi gözaltına alıp tutukluyoruz' dediler. Bir baktım silahlar ellerinde. Onlara emriniz nerede, mesaj nerede? 'Birazdan getireceğiz' dediler öyle rehin alındım" dedi.

KAÇARKEN YOLDA YAKALANDILAR

Jandarma Bölge Komutanı'nın izin için İstanbul'a gittiğini hatırlatan Albay Topuz, kendisini rehin alan 3 kişinin, başarısız olduklarını anlayınca kaçmaya çalıştıklarını ancak yolda yakalandığını anlattı. Albay Topuz gelişmeleri şöyle anlattı:

"Bölge Komutanımız İstanbul'da izinde. Olaylardan haberdar oluyor. Burayı arıyor, ona da 'Kolordu'ya, Diyarbakır'a gitti' diyorlar. Bölge komutanımız, kolorduyu arayarak, 'Alay Komutanını çağırmışsınız' diye soruyor. Kendisine de öyle bir şey yok deniyor. İşte o zaman anlıyor ve 'Ya aldılar, bir yerde tutuyorlar, ya da öldürdüler veya elini kolunu bağlayıp talimatla Ankara'ya götürüyorlar' diye düşünüyor. Sonra bölge komutanı sürekli emirler yağdırıyor buraya. Hiç kimse normal komuta silsilesi dışında hareket etmeyecek. Mesaj gelmiş diyorlar. Mesajın altında kimin imzası var? deniyor 'Fatih' isminde birinin ismi var deniliyor. O da, 'kesinlikle bu paralel bir kalkışmadır' diyor. Arkadaşları ikna ediyor. Burda da arkadaşlar verilen hiçbir talimatı yerine getirmiyorlar. Dolayısıyla bunlar belli bir süreden sonra başarısız olacaklarını anlayınca kaçıyorlar. Bunlardan 3 kişi kaçıyor. Arkadaşlarımız kamera kayıtlarından bakıyorlar. Diyarbakır istikametine kaçtıkları düşünülerek emniyet ve jandarma devreye girerek yolda yakalanıyorlar."

TUĞGENERAL KÖROĞLU FOTOĞRAFININ YERİNE 'DARBECİ' YAZISI

Bu arada Batman İl Jandarma Komutanlığı'nda daha önce İl ve Alay Komutanı olarak görev yapan görevlilerin fotoğraflarının yer aldığı fotoğraf albümünde, 2010 yılına kadar Kurmay Albay olarak Batman Jandarma Alay Komutanı görevini yaptıktan sonra Jandarma Okullar Komutanlığı'na getirilen Tuğgeneral Sadık Köroğlu'nun fotoğrafı kaldırılarak, yerine fotoğraf çerçevesine içine 'Darbeci' yazılı bir yazı konulduğu görüldü. Tuğgeneral Sadık Köroğlu da 15 Temmuz günü darbe girişiminde bulunan generaller arasında olduğu için gözaltına alınmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.