Sosyal Medya

Coğrafyamız

Akşam: İran'dan Türkiye akıl almaz oyun

İran'ın, ambargo yıllarındaki tek destekçisi Türkiye aleyhine medya yoluyla algı operasyonu yürüttüğü bildirildi...



İran'ın ABD ile yapmış olduÄŸu nükleer anlaÅŸmanın ardından uluslararası ambargonun bir bölümünün kalkmasıyla İran'ın ambargodan önceki en büyük destekçisi Türkiye'ye yönelik algı operasyonu baÅŸlattığı belirtildi. İran'ın hükümet destekli medya kurumları yoluyla Türkiye aleyhine haberler ortaya attığı öne sürüldü.

AkÅŸam Gazetesi'nden Gülay Öztürk'ün haberine göre; Ä°ran'da devlet destekli medya kuruluÅŸlarında uzun zamandır Türkiye´nin OrtadoÄŸu politikasına iliÅŸkin asılsız haberler yayınlanıyor. İran yönetiminin izni ve bilgisi dahilinde olduÄŸu ileri sürülen yayınlarda, bölgesel kamuoyunda Türk yöneticiler ve Türkiye´nin dış politikasına iliÅŸkin olumsuz bir algı yerleÅŸtirilmeye çalışılıyor. BirleÅŸmiÅŸ Milletler'e karşı 2010 yılından bu yana İran üzerindeki ambargoların kaldırılması için baskı yapan, gıda ve ilaç alımı için altın ticaretinin önünü açan Türkiye'ye karşı İran'ın gösterdiÄŸi tavrı yorumlayan OrtadoÄŸu uzmanları, “İran Türkiye'yi hep jeopolitik bir rakip olarak gördü” diyorlar. İslam devriminden bu yana ekonomik ve siyasi olarak Batı tarafından yalnız bırakılan İran'a bir tek Türkiye'nin sırt çevirmediÄŸini hatırlatan yazar Vahdettin İnce, Türkiye'nin özverili yaklaşımlarına karşın İran'ın Türkiye'ye 'çelme takma çabasında olduÄŸunu söyledi. İnce, “Türkiye kritik olan süreçlerde hep İran'ın yanında durdu. Ama ÅŸu anda anlaşılmaz ÅŸekilde Türkiye düÅŸmanlığı tetikleniyor. İran güncel politikalar, küçük kazanımlarla tatmin olmuÅŸ görünüyor” dedi. İran'a ambargonun kaldırılması fikrinin bile Türkiye ve Brezilya tarafından ortaya atıldığını anlatan İnce, “İran ancak Türkiye'nin yanında olursa kazanabilir. Bu dönemde Türkiye'nin yanında yer alması gerekiyor. Ben hala bu iki ülkenin tabanından umutluyum” diye konuÅŸtu.

ABD'NİN TEPKİSİNİ ÇEKMİŞTİ

BM'nin 2010 toplantısında sadece Türkiye Brezilya İran'a yaptırımların kaldırılması yönünde oy verdi. Türkiye, ambargo nedeniyle gıda ve ilaç alımında bile sıkıntı yaÅŸayan İran'a destek için onurlu bir duruÅŸ sergiledi. Döviz yasağı nedeniyle İran'dan alınan gaz, altın karşılığında ödendi. Bu durum, ABD'nin büyük tepkisini çekti. Fakat yine de Türkiye geri adım atmadı. 

HALA ÇOK SABIRLIYIZ

Batı'yla mutabakattan sonra İran'ın dilinin sertleÅŸtiÄŸine dikkat çeken OrtadoÄŸu uzmanı Arif Keskin'e göre IŞİD'le etkin mücadele kararı ve İncirlik'i üs olarak kullanılması İran'ı tedirgin etti. Bu dönemden sonra Türkiye aleyhine yayınlar arttı. Türkiye bunlara raÄŸmen hala sabırlı davranıyor.

HABERLERE İTİBAR EDİLMEMELİ

DEİK Türk-İran İş Konseyi BaÅŸkanı Rıza Eser: Geçen hafta İran'a seyahat ettik. Türkiye'ye karşı minnettarlar. Ambargo döneminde dahi Türkiye'nin yanlarında duydukları memnuniyeti ilettiler. Bazı gazete ve ya TV'lerde tek yanlı haberler yapılabiliyor. Bunlara itibar etmemek gerekiyor."

TÜRKİYE'NİN BU ÇABALARI GÖRÜLMEDİ

CumhurbaÅŸkanı Danışmanı Bülent Gedikli, ambargonun kaldırılması için ABD, AB ve BM'ye sürekli talepte bulunduÄŸuna dikkat çekmiÅŸ ve "En başından beri İran'a ambargoya karşı çıkmıştık. Bugün dünya Türkiye'nin istediÄŸi noktaya geldi" demiÅŸti. 

EN BÜYÜK HAYAL KIRIKLIÄžI

BaÅŸbakan Yardımcısı Ali Babacan 2012'de "İran büyük hayal kırıklığı" demiÅŸ ve ÅŸunları söylemiÅŸti: "Nasıl oluyor da sivilleri katleden bu rejime destek veriyor, anlamak mümkün deÄŸil. Büyük hayal kırıklığı. Çünkü çok destek verdik; BM , AB ve ABD'de İran'ı savunduk. Bütün dünyada neredeyse avukatlığını yaptık. Niye? Çünkü komÅŸumuz.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.