Sosyal Medya

Coğrafyamız

Robert Fisk: Ortadoğu depreme hazır olmalı

Independent gazetesinin tecrübeli Ortadoğu muhabiri Robert Fisk, İran ile P5+1 ülkeleri arasında varılan nükleer anlaşmayla ilgili kaleme aldığı yazıda 'Bölgenin dengeleri sonsuza kadar değişti mi?' sorusunu soruyor ve ABD'nin Şiilerin tarafını tuttuğunu savunuyor



Ä°ngiliz Independent gazetesinin tecrübeli OrtadoÄŸu muhabiri Robert Fisk, Ä°ran ile BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya (5+1 grubu) arasında yürütülen nükleer müzakerelerde varılan anlaÅŸma hakkında bir yazı kaleme aldı. Fisk, nükleer anlaÅŸmayı "Åžiilerin zaferi" olarak nitelendirdi.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Robert Fisk, "ABD'liler OrtadoÄŸu'nun mezhep savaşında Åžiilerin tarafını tuttu" yorumunu yaptı. "OrtadoÄŸu'da güç dengesi deÄŸiÅŸiyor mu?" sorusuna yanıt arayan ve "OrtadoÄŸu bir depreme hazır olmalı" diyen Fisk'in yazısından bazı satırlar ÅŸöyle:

"OÄŸullarını 11 Eylül'de insanlığa karşı suç iÅŸlemeye gönderen, Usame bin Ladin'i yaratan, önce Taliban'ı daha sonra Irak ve Suriye'de Sünni Ä°slamcıları destekleyen, emirleri ile prensleri IŞİD'i destekleyen Sünni Müslüman devletlerin etkili oldukları dönem son buluyor."

"Washington, Körfez'in yıpranmış prenslerinden ve onların baÄŸnaz öÄŸretilerinden, (ABD silahlarına para vermedikleri sürece) sinir bozucu zenginliklerinden ve Yemen'deki berbat iç savaÅŸlarından bıktı. Åžimdi gözdesi Åžii Ä°ran. Ä°ran Obama yönetimini, Sünni Vahabi IŞİD'i yok etmek istiyorsa, ki bunu Tahran da istiyor, Esad rejimini desteklemesi için ikna etmeye çalışacak."

'IŞİD DE DEHÅžETE DÜÅžMÜÅž OLMALI'

"DoÄŸru haber aldıkları varsayılan Arap kaynaklarına bakılırsa, Kerry ve Zarif beyler, Viyana'da tam da bu konu üzerinde uzun saatler boyunca görüÅŸme yaptı. Belki de görüÅŸmelerin bunca uzamasının nedeni buydu. Yoksa Åžam'dan ÅŸampanya kadehi çınlamaları mı geliyor kulağımıza?"

"Tabii IÅžID de Ä°ran'ın yeni anlaÅŸmasından Netanyahu kadar dehÅŸete düÅŸmüÅŸ olmalı. (...) Bibi (Binyamin Netanyahu) ile IŞİD'in, ne denli kısa bir süre için bile olsa, aynı safta yer alması, hayret verici. Suudi Aranistan da Ä°ran'a aynı gözle baktığından (Suudi Kraliyet ailesinden bir isim Ä°slam Cumhuriyeti'ni pek de kibar olmayan bir ifadeyle, "yılan başı" diye nitelemiÅŸti) en azından iyi bir vodvil izleyeceÄŸiz demektir."

'Ä°RAN TARÄ°HÄ° BÄ°R FIRSATLA KARÅžI KARÅžIYA'

"Ama Ä°ran'ın yeni statüsünden kaçış yok artık. Federica Mogherini'nin Viyana'da zarif bir ifadeyle dediÄŸi gibi, 'Ä°ran, OrtadoÄŸu'da olumlu bir rol oynamaya hazır olduÄŸunu gösterebileceÄŸi tarihi bir fırsatla karşı karşıya. Ä°ran bölgedeki anlaÅŸmazlıkların çözümünü saÄŸlayabilecek ÅŸekilde etkisini kullanabilir.' Mogherini tek bir kelime kullanabilirdi: Suriye."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.