Sosyal Medya

YaÅŸam

Hakkari 'barış'ı bekliyor

Gençlerin kavgasının iki aşireti birbirine düşürdüğü Hakkari'de olaylar durdu, şimdi arabulucuların yapacağı barış görüşmeleri bekleniyor. Al Jazeera'ye konuşan taraflarsa barış için şartlarını anlattı.



Hakkari gergin geçen günlerinden ardından ÅŸimdi, kavga eden iki aÅŸiret arasındaki arabulucuların çabalarının sonuçlanmasını bekliyor. PinyaniÅŸi ve ErtuÅŸi aÅŸiretleri arasında haftasonunda çıkan silahlı kavgada 1 kiÅŸi ölmüÅŸ, 2’si ağır altı kiÅŸi de yaralanmıştı. Ä°lan edilen sokaÄŸa çıkma yasağı, pazartesi akÅŸam kaldırıldı, iki taraf 'barış' için beklentilerini Al Jazeera'ye anlattı. 

PinyaniÅŸi aÅŸiretinin ileri gelen isimlerinden Orhan PiruzbeyoÄŸlu, Hakkari’de yaÅŸananları bir tezgah, bir oyun olarak nitelendirip ErtuÅŸi aÅŸiretinin silah bırakmasını istedi. ErtuÅŸi, aÅŸiretinin Jirki kolunun lideri Mehmet Adıyaman da "Bahane aranmamalı. Olayları baÅŸlatanlar Çukurca ilçesine dönsün, biz de silah bırakalım" diye cevap verdi.

"Beni bağışlasınlar yaÅŸananları önleyemedim"

PinyaniÅŸi aÅŸiretinden PiruzbeyoÄŸlu, Hakkari halkından yaÅŸananları durduramadığı için de özür diliyor.

Olayların, dört gencin kavgasından baÅŸladığını ifade eden PiruzbeyoÄŸlu, esas nedenin ise bu olmadığı görüÅŸünde: 

"Birileri Hakkari'de bir tezgah kurdu. Bir oyun oynandı. Çok zamanlar gençler kavga etmiÅŸ, yüzlerce kiÅŸi birbirlerine girmiÅŸtir. Bu seferki bir tezgahtı, bir oyundu. Çünkü biz, her zaman bu tür davranışları kavgaları önleyebilmiÅŸiz. Bu sefer hiç kimse önleyemedi. Milletvekilleri, parti baÅŸkanları, kentin ileri gelenleri önleyemedi. Herkes canla baÅŸla çalıştı. Fakat bu seferki olayda, birileri hazırlanmış senaryoyu iyi oynadılar. Biz deÄŸil kimse önleyemezdi. Åžahsım adına bu olayları önleyemediÄŸim için tüm Hakkari halkından özür diliyorum. Elimden gelen her ÅŸeyi yaptım. Fakat bu ÅŸeyler bizim gücümüzü aÅŸtı. Oyunun içinde kim ve kimler vardı. Zamanla ortaya çıkacak."

hakkari-orhan
PinyaniÅŸi aÅŸiretinin önderlerinden Orhan PiruzbeyoÄŸlu, çözüm silahın bırakmak
[FotoÄŸraf: Al Jazeera]

"Eline silah, cebine para koyarsan her ÅŸeyi yapar"

Koruculuk sistemi adı altında verilen silahlarla vatandaşın öldürüldüÄŸünü iddia eden PiruzbeyoÄŸlu, "O korucu dedikleri insanlar eline silahı almış rastgele tarıyor. PinyaniÅŸilidir veya bir baÅŸkasıdır demiyor. Rastgele tarıyor. Devletin verdiÄŸi silahlarla bu bölge yürümez. Bunu yaşıyoruz. Yazıktır günahtır. Devletin silahını alıyorsunuz, vatandaşı öldürüyorsunuz. Bunu vicdan kabul etmez" dedi. 

"Çözüm silahsızlanmadır"

Hakkari’de yaÅŸananların devleti de huzursuz ettiÄŸini anlatan PiruzbeyoÄŸlu, silahın bırakılmasıyla huzurun geleceÄŸini kaydetti.

"Benim düÅŸüncem bu silahların toplatılmasıdır. Devletin koruculuk sistemi adı altında bunlara dağıttığı silahların toplatılması gerekir. Yoksa çok ölümler yaÅŸanır. Bu öldü gitti. Allah rahmet eylesin. Hakkari’de uluslararası bir oyun oynandı. Utanılacak bir durum. Tek çıkar bu silahlar toplatılsın. Bu insanlar yatıştıralım."

"Aşiret yarasını kaşıyanları bulun"

Hakkarilileri saÄŸduyuya davet eden PiruzbeyoÄŸlu, yaÅŸanan çatışmayla tekrar baÅŸlayan aÅŸiret tartışmasını da ÅŸöyle deÄŸerlendirdi:

‘’Kurgulanan tezgah provokasyon olduÄŸu zaman yara olan yer kaşınır. Ancak böyle baÅŸa çıkılır. Bu oyunu oynayanlar aÅŸiret diye bir olayı kaşıdılar. Hepimiz Kürt’üz, hepimiz insanız, hepimiz akrabayız. AÅŸiret diye bir ÅŸey kalmadı. Hepimiz bir birimize kız vermiÅŸiz. Akraba olmuÅŸuz. Aynı ÅŸeyleri paylaşıyoruz. Bu aÅŸiretçilik orta çaÄŸdan kalma bir zihniyettir. Buna karşıyım. Bu aÅŸiret kavgası deÄŸil. Bu yarayı kaşıyanları bulsunlar. Devlet vatandaşına eÅŸit davransın. Ä°çinde barış olan her ÅŸeye varız. Ama barış ve kavga olan hiç bir ÅŸeye yokuz.’’

"Geri gitsinler, silahı bırakırım"

Kavganın diğer tarafı olan Ertuşi aşiretinin Jirki kolunun lideri Mehmet Adıyaman da barış istediklerini belirtiyor.

Binlerce yıl beraber yaÅŸadıklarını söyleyen Adıyaman, "Çukurca’dan gelen ve Hakkari’yi rahatsız eden, fitne yapıp memleketi yakıp yıkan Çukurcalılar geri gitsin, biz de silahı o zaman bırakacağız. Bizim de ÅŸartımız budur. Onlar kendi kazalarına gitsin. Ben de Jirkilerin vekiliyim. Silahı bırakırım. Bunlar bahane olmasın" dedi.

Adıyaman, "Biz Jirkiler bekliyoruz. Ä°leri gelenler barış için çabalıyor. Barış için bekliyoruz. Devletimiz parti ileri gelenleri geliyor. Memleketin selameti için ne gerekiyorsa onu bekliyoruz. Bizim aÅŸiret kötü iÅŸ yapmaz. Baskı yapmaz. Biz istemiyoruz kötülük olsun. Biz kardeÅŸiz akrabayız" diye konuÅŸtu

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.