Sosyal Medya

ARES Tersanesi ve Meteksan Savunma tarafından yaklaşık üç yıl önce baÅŸlatılan araÅŸtırma-geliÅŸtirme çalışmaları sonunda Antalya'da üretimine baÅŸlanan Türkiye'nin ilk silahlı insansız deniz aracının prototip üretimi tamamlandı. Denize indirilerek mavi sularda tecrübe seyirlerine baÅŸlayan SÄ°DA, AA ekibi tarafından görüntülendi.

Yerli ve milli savunma sanayi açısından "heyecan verici" olarak nitelenen SÄ°DA, üstün yetenekleriyle dikkati çekiyor. Türkiye'nin deniz gücüne büyük katkı saÄŸlaması planlanan SÄ°DA, 400 kilometre seyir menzili, saatte 65 kilometre sürati, milli kriptolu haberleÅŸme altyapısı, gündüz ve gece görüÅŸ kabiliyetine sahip.

GeliÅŸmiÅŸ kompozit malzemeden üretilen SÄ°DA, keÅŸif, gözetleme ve istihbarat, su üstü harbi, asimetrik harp, silahlı eskort ve kuvvet koruma, stratejik tesis güvenliÄŸi gibi görevlerin icrasında karadan mobil araçlarla ve karargah komuta merkezinden veya yüzer platformlardan kullanılabilecek.

Araç, milli füze sistemleri üreticisi ROKETSAN'ın ürünleri 4'lü lazer güdümlü füze Cirit podu ve 2'li Lazer Güdümlü Uzun Menzilli Tanksavar Füze Sistemi (L-UMTAS) lançeri ile de donatıldı.

Testlerden baÅŸarıyla geçti
ARES Tersanesi Genel Müdürü Utku Alanç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl üretim faaliyetlerine baÅŸladıklarını, prototipi tamamlayarak denize indirdiklerini ve yoÄŸun test faaliyetlerine tabi tuttuklarını söyledi.

Uzaktan komutalı ya da otonom olarak hareket edebilen aracın test faaliyetlerini de baÅŸarılı ÅŸekilde tamamladığını aktaran Alanç, "Silahlı insansız deniz aracımız, prototip botuyla tamamıyla operasyona hazır. Simülasyon atışlarımız da gayet baÅŸarılı ÅŸekilde tamamlandı, önümüzdeki günlerde harp baÅŸlıklı gerçek füze atışlarıyla bu projeyi noktalamış olacağız." diye konuÅŸtu.

Füze atışlarının tamamlanmasıyla aracın kullanıma sunulacağını vurgulayan Alanç, önceliÄŸin Türk güvenlik kuvvetleri olduÄŸunu, Milli Savunma Bakanlığının verdiÄŸi izinler doÄŸrultusunda dost ve müttefik ülkelere ihracatına baÅŸlanılacağını bildirdi.

Seri üretime de hazır olduklarına dikkati çeken Alanç, "Seri üretim için altyapımız hazır. Senede 50 botun üzerinde inÅŸa edip, operasyona hazır hale getirebilecek kabiliyete sahibiz." dedi.

Bundan sonra da alternatif tasarımlar, farklı kabiliyette silahlı insansız deniz araçlarının üretimine baÅŸlayacaklarını belirten Alanç, istihbarat toplama, mayın avlama, denizaltı savunma harbi, yangın söndürme ve insani yardım, tahliye amaçlı insansız deniz araçlarının üretimine de hazır olduklarını dile getirdi.

"Mavi vatan emin ellerde"
Meteksan Savunma Genel Müdür Yardımcısı Erdal Torun da iki deneyimli ÅŸirketin tecrübesini birleÅŸtirerek, mavi vatan sahasına yönelik bir projeyi gerçekleÅŸtirdiklerini söyledi.

Yapay zekadan yola çıkılarak projenin tasarlandığını ve üretiminin gerçekleÅŸtirildiÄŸini aktaran Torun, deniz aracının bütün hareketlerini kontrol altına tutabilecek, uzaktan sevk ve idare edebilecek komuta kontrol sistemiyle seyir halinde olacağını bildirdi.

Savunma alanına önemli bir deÄŸer kazandırıldığını anlatan Torun, "Bu yıl içinde SÄ°DA'yı atışlara hazır hale getireceÄŸimizin sözünü vermiÅŸtik, bunu gerçekleÅŸtiriyoruz. Mavi vatan emin ellerde diyebiliriz, milletimize armaÄŸanımız olsun." dedi.

Ares ve Meteksan olarak farklı konseptlerde projenin devamını getireceklerini aktaran Torun, bunun için gerekli altyapıya sahip olduklarını vurguladı.

Gerek yurt içinden gerekse yurt dışından taleplere göre farklı tasarımlarda üretim yapılabileceÄŸini belirten Torun, "ULAQ serisinin ilk platformunu hayata geçirdik, bundan sonra da farklı kabiliyetlerde deniz aracı üretimlerimiz olacak." ifadesini kullandı.

AA

Çok İzlenenler