Sosyal Medya
''Benim bir devletim var, Devlet-i Osmanî;
 
bir de bayrağım var, ay yıldızlı bayrak;
 
ve bir de kumandanım var, Eşref Bey."
 
Afrika...Kara kıtanın kuzeyi yıllarca Osmanlı ile huzur bulmuÅŸtu. Fakat 19. yüzyılda Batılıların sömürgeci hayalleri koca kıtayı kana bulamaya baÅŸlamıştı. Sömürgecilik yarışına geç baÅŸlayan Ä°talya da iÅŸgal planlarına koyulmuÅŸtu. Mısır Ä°ngilizlerin, Cezayir Fransızların kontrolündeydi. Bugünkü Libya’ya karşılık gelen Trablusgarp ise hâlâ Osmanlı toprağıydı. Ä°talyanlar iÅŸte burayı iÅŸgal etmeyi planlıyordu.
 
Tarih her zaman büyük kralları, güçlü komutanları, zeki taktikleri, usta stratejileri anlatmaz bize. Anlatılanların içinde en çok da yüreÄŸinden, idealinden, adanmışlığından baÅŸka hiçbir ÅŸeyi olmayan kahramanların sımsıcak öyküleri sarıp sarmalar. Tek başına tarihi omuzlayan kavi omuzlar… Ömrünü inandığı deÄŸerler uÄŸruna harcamaktan sakınmayan yiÄŸitler… Ve ömürlerini feda ettikleri yolda hiçbir kazanç beklemeyen iman erleri… Belki de tarih, uzun yürüyüÅŸünü bu adanmışlarla sürdürür. Ve geriye bir tek bu yiÄŸitlerin yüreÄŸimizde bıraktığı o namütenahi rüzgârlar kalır. Ä°nsanlığa verdikleri o ulvi ders kalır geride. Ve sert dünyaya verdikleri ruh…
 
Zenci Musa da o inanmış, adanmış ruhlardan biridir. Hayatı baÅŸtan ayaÄŸa bir fedakârlık…Aslen Sudanlı. Girit’te doÄŸmuÅŸ. Dedesi tarafından Kahire’de yetiÅŸtirilmiÅŸ. Tam bir Osmanlı terkibi. Belki de Zenci Musa’yı Zenci Musa yapan o iksir bu terkiptir. YetiÅŸtiÄŸi dönem ne yazık ki Osmanlı’nın ölüm kalım mücadelesi verdiÄŸi zamanlardır. Koca çınar yüzlerce cephede savaÅŸmak zorunda kalmış ve adeta kurumaya yüz tutmuÅŸtur. Musa, Libya’da Osmanlı ordusu ve Åžeyh Sunusi’nin Ä°talyanlara karşı verdikleri mücadeleyi duyar ve Kahire’den Libya’ya gider. Ä°ÅŸte bundan sonra vatan için, din için, haysiyet için vereceÄŸi savaÅŸ hiç bitmez; ta ki ölünceye deÄŸin. Osmanlı nerede savaşıyorsa Zenci Musa da oradadır.

Çok İzlenenler