Sosyal Medya

Yazarlar

Modern Şehirler Ölmüş Ruhlar Galerisi

Ne söz kaldı ne de çağdaş insanda, insan yanılgılarının, zanlarının, heveslerinin yangınında yanıyor.  Şizofren bir hayatın tam ortasındayız.  Kimlik bozukluğu yani disosiyatif kimlik bozukluğu yani çatlamış, çoğalmış kişilik.

Modern şehirler ölmüş ruhlar galerisine döndü. Fiyakalı bedenler ölü ruhlara tabut olmuştur. Hayat kitabımız Kur ân bunlar için – giydirilmiş kalaslar- ifadesini kullanır. 

Ölmüşte haberi olmayan insanlarla dolu caddeler. Varoluşun gayesinden uzak bilinçsiz- şuursuz bitkisel hayat yaşayanlar ya da yaşamayı, yatakhane- yemekhane- abdesthane- üçgenine indirgeyenler.

İçi imanla dolup, başı edeple yerde olan, hayatın şahitliğini yerine getiren, düşünce-eylem, akıl-vahiy bütünlüğünü yakalayan insanları, yalnız Allah’a yaşanmak iddiasında olanları mumla arar hale geldik.

Meşru olanı yaşamayan insan, yaşadığı hayatı meşrulaştırır, kendisine emanet edilen hayatı ıskalar ve israf eder. Sanal alem- pop müzik- eğlence sektörü insanların ruhunu çalıyor. Duyarlılıklar aşınmış, yolunu şaşırmış, ruhunu yitirmiş, düşünce melekeleri dumura uğramış nihilizmin kucağında insanlık.

Hız ve haza dayalı küresel popüler kültür insanların varoluşsal sürgününü uzatıyor, dünyevileştiriyor. Modernizm insanı parçalara ayırdı, insanlar modernleşme ile birlikte daha fazla yalnızlaştılar. Kendilerine anlam sağlayan dini değerlerden koptular. Modernite insan aklını adeta putlaştırarak insan ruhunu yalnız bıraktı. Modern hayat insanının yaratılışına fıtratına bir meydan okuma gibi ruhları paslandırdı öldürdü.  İnsan ruhunda bir yersiz yurtsuzluğa yol açtı, ait olma hissinin yok oluşunu telafi edememiştir ve niçin yaratıldım sorusu cevapsız kalmıştır.  Bu yüzden modern şehirlerin, modern insanları tüketerek var olduğunu kanıtlamaya çalışıyor. 

İnanan ve Salih amel işleyenler, Allah’a rağbet edenler yaşadığı hayatın ruhunu idrak ederek ahirete yakinen inanmanın hazzını yaşarlar. Mümin iki dünyalıdır. Dünya- ahiret. Ruhunun açlığını imanla doyurur. Dünyası ahiretle, kalbi imanla, beyni şuurla, birliktedir ve anlamlı yani Allah’lı bir hayatı yaşar.

Velhasıl, ruhun enkaza döndüğü modern şehirler, ölmüş ruhlar galerisi oldu. Bunun yanında insanlar değil- insan – eksildi.

“Uzun zamandır amansız bir hastalıkla pençeleşen insanlık öldü” Başımız sağ olsun ...

Bünyamin Doğruer

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.

Tasarım ve Kodlama BEYRİBEY BİLİŞİM