Sosyal Medya

Makale

Ayeti Canlandıran Fotoğraf

Bazen bir fotoğraf karesi, tasavvurunuzda bir ayeti canlandırmaya yeter.

BirleÅŸmiÅŸ düÅŸman kuvvetlerinin muhasarasına karşı hendekler kazıp ÅŸehri müdafaa eden Müslümanlar, zorlu iklim ÅŸartlarının yanında içlerine sızmış nifak ehlini de fark etmeye baÅŸlamışlardı. O güne kadar ibadetlerin arkasına saklanmış nifak ehli, kazılan hendekler nedeniyle ÅŸehirden firar edemediler. Ahzab suresinde, onların içlerinde yaÅŸadıkları gitgellerden ve çıkardıkları huzursuzluktan bahsedilir. Buna raÄŸmen merhametlilerin en merhametlisi olan Allah, onlara en güzel örneÄŸin timsali (Usvet-ül Hasene) Resulullah’ın (sav) mücadelesini, sonra da Allah’a verdiÄŸi ahde uyan ve bu konuda canını bile vermekten çekinmeyen yiÄŸitleri ve ÅŸehit olan kardeÅŸinin yerini dolduran müminleri göstererek doÄŸru yola çağırır.

Müminler içinde Allah’a verdikleri ahdine sadâkat gösteren nice erler var.  Ä°ÅŸte onlardan kimi adağını ödedi, kimi de (ahdine sadakatle) bekleÅŸiyor. Onlar hiçbir suretle (ahidlerini) deÄŸiÅŸtirmediler.Ahzap suresinin 23.ayetini, ÅŸehidin cenazesini taşıyan iki yiÄŸidin bu fotoÄŸrafı tefsir etmiyor mu?

Katledilen kardeÅŸlerinin naaşını defnetmeye götüren bu yiÄŸitler, bir yandan onu cennetteki makamına yetiÅŸtirmekte acele ederken diÄŸer yandan onun yerini doldurmak için cepheye koÅŸtular. Biri Gazze’nin dışında dünyayı bu soykırımdan haberdar etmek için gayret ederken, diÄŸeri cepheden cepheye koÅŸtururken katledildiler. İsmail Haniye ve Yahya Sinvar, ahdine vefa göstererek bekleÅŸmenin fotoÄŸrafını verdiklerinden habersizlerdi. Zira onlar tanınmak için türlü türlü çehrelere bürünenlerden deÄŸillerdi.

Bakara ve Ali İmran surelerinde ki iki ayette, “Allah yolunda katledilenlere ölüler demeyin, onlar Allah katında rızıklandırılan diriler oldukları” söylenir. Bu ayetleri yukardaki fotoÄŸraf üzerinden tekrar düÅŸünürsek, katledilenlerin ölü sayılmaması ancak onların mücadelesini sürdüren, ahdine sadık bekleÅŸenler sayesindedir. Yani Allah yolunda katledilen yiÄŸitlerin yolları sürdürülmüyorsa, onlar ölüdürler ve arkalarına bir ümit deÄŸil korku ve endiÅŸe bırakmışlar demektir.

Allah yolunda katledildiÄŸi halde ardı sürdürülemeyenin örneÄŸi, Yasin suresinde sözü edilen, ÅŸehrin öteki yakasından koÅŸarak gelen yiÄŸittir.  Ondan, isminden ve katledilme ÅŸeklinden bahsedilmeden söz edilir.

Ona: "Cennete gir" denilince: “KeÅŸke, Rabbimin bana maÄŸfiret ettiÄŸini, beni ikrama mazhar olan kullarından eylediÄŸini kavmim bilseydi” dedi (Yasin / 26-27)

Kuran’daki tek olumlu keÅŸke katledilen bu yiÄŸide aittir. Bir ömür kulluÄŸun bedeli maÄŸfiret ve kerim ecirdir. Ama Yasin suresini ölülerinin arkasından okuyanlar bu yiÄŸitten habersizdirler.

Bastığın yerleri “toprak” diyerek geçme, tanı,
DüÅŸün altındaki binlerce kefensiz yatanı.
Sen şehit oğlusun, incitme, yazıktır atanı,
Verme, dünyaları alsan da bu cennet vatanı

Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal marşında, “kefensiz yatanların yani Allah yolunda ahitlerine baÄŸlı kaldıkları için gavurlar tarafından katledilenlerin yolunu sürdüren, Allah’a verdikleri ahitlerine baÄŸlı kalarak bekleÅŸenlerdir bir toprağı vatan haline getirenler” der. Onlar satın alınamazlar. Üstelik altında kefensiz yatanların olduÄŸu vatanlarını bir gayri menkul görüp gavurlara peÅŸkeÅŸ çekmezler.

Bir dostum yıllar önce Kudüs’te biriyle tanışmış. Soyadı Buhari. 500 yıl önce Buhara’dan Kudüs’e göçmüÅŸ bir ailenin reisi. Mescid-i Aksa bölgesiiçinde yer alan ve anca yüz bin dolar eden arsasının fiyatını on yedi milyon dolara kadar yükselten İsrailli teröristlere satmaya yanaÅŸmamış. Buhari’ye göre, Müslüman atalarının emanet bıraktığı İslam toprağı ne pahasına olursa olsun gâvura satılamaz. “OÄŸlundan daha ucuza alırız” diyen soykırımcı Siyonistlere demiÅŸ ki; “Ben oÄŸluma toprağı emanet ederim, o isterse onu vatan sayar sahip çıkar, isterse onu bir gayri menkul görüp size satar. Bu onun imtihanı, benim deÄŸil.”

Gazze’deki yiÄŸitler, soykırımcı siyonistlerin propagandalarını boÅŸa çıkararak ne satın alınabiliyorlar ne de Filistin’i satıyorlar. Onlar Allah’a verdikleri ahitlerine sadakatle baÄŸlı olarak bekleÅŸiyorlar…

Peki ülkemizde “Åžehitler ölmez vatan bölünmez” diye slogan atanlar ne yapıyorlar?

Åževket Hüner / 1 Muharrem 1447

2 Yorum

  1. Ahmet Eser

    Haziran 30, 2025 Pazartesi 09:37

    Teşekkür ederiz, müstefid olduk.

  2. İsmail Şahin

    Haziran 29, 2025 Pazar 15:23

    Yüreğine sağlık

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.