Sosyal Medya

Makale

Koronavirüs: Bir yalan ve küresel felaket mi?

Tüm dünyada, Çin’den yayılan “Corona Virüsü” paniÄŸi var.

Åžehirler karantinaya alınıyor, uzmanlar açıklama üstüne açıklamalar yapıyor, haber bültenlerinin ilk haberlerinden biri oluyor.

Sosyal medyada sansasyonel haberler yayılıyor; milyonlarca insanın bu virüsten etkilendiÄŸini, binlerce kiÅŸinin öldüÄŸü iddiaları var.

Neyin doÄŸru neyin yanlış olduÄŸunu biz de ancak medyadan takip ediyoruz. 

EÄŸer yapılan resmi açıklamalar doÄŸruysa (rakamlar çarpıtılıp gizlenmiyorsa) ortada abartılı bir durum var:

Åžuana kadar (29 Ocak 2020) yapılan resmi açıklamalarda:

Corona Virüsü, 8 ülkeye yayılmış (Çin,  ABD, Kanada, Fransa, Japonya, Güney Kore, Tayvan ve Vietnam) yani yaklaşık 2 milyon 300 bin kiÅŸi arasına yayılmış.

Söz konusu virüs, bu 2 milyon 300 bin kiÅŸi arasında yaklaşık 2800 kiÅŸiye bulaÅŸmış ve bu hastalıktan 90 civarında kiÅŸi ölmüÅŸ.

Ölenlerin arasında 2 kiÅŸi hariç hepsi 50 yaÅŸ üstü insanlar. Bu ölümlerin tamamına yakını direkt virüs nedeniyle deÄŸil; virüsün zayıflattığı bünyede solunum, dolaşım ve kalp yetmezliÄŸi gibi nedenler yüzünden oluyor.

Viral bir enfeksiyon için bu bulaÅŸma ve ölüm sayısı normalin altında bir durum. Normal grip vakalarında Dünya SaÄŸlık Örgütüne göre dünyada (7,5 milyar içinde) her yıl ortalama 500 milyon kiÅŸi hasta oluyor ve gripten dolayı 250 bin ile 500 bin arası insan ölüyor. 

Bu verilere göre son bir ayda gripten dolayı ölenlerin sayısı tahminen en az 6 bin iken bir ayda ancak 90 kiÅŸinin öldüÄŸü bu Corona Virüsü vakaları için bu panik neden..? 

Birileri bir panik ve korku havası yaratmak istiyor.

Kim yapıyor? Niye yapıyor?

Buna cevap vermek zor. Ancak tahmin yürütebiliriz:

Viral hastalıklar için ilaç üreten firmalar kendi reklam bütçelerini birkaç bin kat artırsalar bile bu korku nedeniyle sattığı ilaç kadar ilaç satamazlardı.

Yani, dünyadaki silah sektörüyle baÅŸa baÅŸ giden ilaç sektörü, basit vakaları (medya aracılığıyla) abartarak bir korku havası oluÅŸturup insanların ilaç alımını artırmak istiyor olabilir. 

Batı, Çin ile girdiÄŸi ticaret savaşında Çin ticaretini baltalamak için bu basit vakayı abartarak insanların Çin ile olan iliÅŸkilerini en azından bir süreliÄŸine kesmek istemiÅŸ olabilir.

Tabii burada Çin Hükümetinin de panik havasını arttırdığını düÅŸünecek olursak; Çin Hükümetinin bu paniÄŸe niçin çanak tuttuÄŸu sorusu akla geliyor.

Çin devletinin 1,5 milyarlık halkını baskıcı bir yöntemle zorla baskı altında tuttuÄŸunu ve baÅŸta Hong Kong olmak üzere ülke içinde devlet karşıtlığının arttığını düÅŸünecek olursak. Bu tip panik vakalarının insanları sorgusuz sualsiz devlet otoritesine sığınmaya zorladığını söyleyebiliriz.

Bu virüsün, laboratuvar ortamında biyolojik silah olarak hazırlandığı; hızla artan dünya nüfusunun ekolojik dengeyi bozduÄŸu bu nedenle hem dünya nüfusunu azaltmak hem de hızla yükselen Çin’in önünü kesmek için küresel aktörlerce planlı bir saldırı olduÄŸuna inananlar da var.

Bu komplo teorisini biraz uçuk görsem de küresel güç aktörlerinin geçmiÅŸ sicillerine baktığımızda pek de ihtimal dışı gelmiyor.

Virüsün, yarasa ve yılan gibi vahÅŸi hayvanların yenmesi sonucu ortaya çıktığı iddiası da mantıksız. Yüzlerce yıldır o ülkede böylesi hayvanların tüketildiÄŸini düÅŸünecek olursak bu hastalığın çok önceden çıkmış olması gerekirdi. Bu da bu virüsün laboratuvar ortamında hazırlanmış bir virüs olduÄŸu ihtimalini kuvvetlendirir.

Özetle; bu vaka abartıldığı gibi önemli bir vaka deÄŸil sıradan bir durumdur. Ortada abartılı bir durum var; bu durum medyanın kendine haber çıkarma ve kitle bulma çabası mıdır yoksa planlı bir proje midir? Bilmiyoruz.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.